Google Translate

Търсене в този блог

16 часа без храна: Невероятните ефекти, които ще ви изненадат

6 часа без храна: Невероятните ефекти, които ще ви изненадат

Ще се изненадате какво ще направят за вас 16 часа без храна, последвани от 8-часов прозорец от време, когато можете да ядете каквото искате.

Това периодично гладуване получава все повече внимание и не е чудно.

Освен че помага за отслабване, подобно гладуване има много ползи за здравето на тялото.

Благодарение на "здравен портал за жената" можете да научите за принципите на периодичното гладуване в тази статия.

Протокол 16:8 - Какво е това?

Протоколът 16:8 е един от многото методи за хранене с ограничено време, който включва задържане на калории за 16 часа и след това свободно хранене в продължение на 8 часа.

Терминът "интермитентно гладуване" обикновено се отнася до диети, които драстично ограничават калориите за повече от 24 часа, докато "хранене с ограничено време" е предпочитаният термин за дневно ограничение на времето за хранене.

Други популярни програми включват 18:6, 20:4 и One Meal a Day (OMAD).

Струва си да запомните, че 16:8 е щадящ протокол в сравнение с други диети, но ефектите му върху различните хора може да варират в зависимост от възрастта и пола, така че се препоръчва да се консултирате с диетолог или лекар, преди да започнете диетата.

16-часовата диета без храна: Факти, които трябва да знаете

Ограниченото във времето хранене може да се комбинира с калориен дефицит за целите на отслабването, но не е задължително.

Предимства на протокола 16:8 – намаляване на телесното тегло, мастната тъкан и по-висока ефективност от стандартната диета

Протоколът 16:8 може да има няколко предимства, включително загуба на тегло и мазнини, със или без ограничение на калориите.

Някои изследвания предполагат, че съотношението 16:8 може преференциално да намали мастната маса, но са необходими повече изследвания, за да се потвърдят тези открития.

Диета на интервално гладуване: Изложението на фактите зад 16-часовия период без хранене

Във всеки случай, дори ако тези ползи не са толкова изразени, този протокол може да бъде почти толкова ефективен, колкото стандартна диета.

Освен това 16:8 може да бъде по-лесен за спазване от други видове диети, защото е форма на ограничено във времето хранене, което е по-лесно психически за някои хора.

Струва си да се отбележи, че този протокол може да има и уникални метаболитни ползи, но са необходими допълнителни изследвания, за да се потвърдят тези констатации.

Препоръки за използване на метода 16:8 (16 часа без храна)

В случая с протокола 16:8, въпреки че няма много изследвания за неговата безопасност, изследванията до момента не показват значителни отрицателни ефекти.

По-дългите периоди без храна обаче могат да бъдат трудни за някои хора, причинявайки гадене, замайване и глад.

Все пак, имайте предвид, че гладуването може да е противопоказано при определени състояния като диабет тип 1, бременност и съществуващи хранителни разстройства.

Диетата с периодично гладуване: Фактите зад 16-часовия период без хранене

Затова хората с такива състояния трябва да се консултират с лекар преди да започнат тази диета.

Във всеки случай, както при всяка диета, важно е да се консултирате с вашия лекар и/или диетолог, за да сте сигурни, че протоколът 16:8 е подходящ и безопасен за вашето здраве и индивидуални нужди.

Как да процедираме по протокол 16:8 - 16 часа без храна

Определете 16-часов прозорец без хранене и яжте свободно през останалите 8 часа. 

Когато става въпрос за спазване на протокола 16:8, просто въведете 16-часов прозорец, в който се въздържате от консумация на калории.

Много хора избират прозорец от 20:00 до 00:00 на следващия ден, но можете да ядете по-рано и да спрете да ядете по-рано.

16 часа без храна: Основни факти и насоки за започване

Инсулиновата чувствителност обикновено е по-добра сутрин, но много хора избират по-късен период, за да улеснят социалните взаимодействия с храната.

Вода, чай, сол и кафе се считат за допустими по време на периода на гладуване, а други продукти като дъвки, хранителни добавки, ябълков оцет и изкуствени подсладители са предмет на дебат.

16 часа без ядене Разгадайте митовете и разберете реалните факти

Четири проучвания, сравняващи ограниченото във времето хранене (ADF) с контролна група, установиха, че ADF води до по-голяма загуба на тегло.

В три проучвания, сравняващи ADF с диета с ограничен прием на калории (1500 калории), резултатите са сходни.

Във всяко от тези проучвания ADF води до 4-8% намаление на телесното тегло спрямо изходното ниво.

Две проучвания, сравняващи диетата 5:2 с контролна група, установиха, че съотношението 5:2 също води до по-голяма загуба на тегло.

В 7 проучвания, сравняващи съотношението 5:2 с диета с ограничени калории (1500-1600), резултатите са сходни.

Във всяко от тези проучвания диетата 5:2 води до 4-7% намаление на телесното тегло спрямо изходното ниво.

В 9 проучвания, изследващи диета с ограничено време (TRE), не се съобщава за по-голяма загуба на тегло, отколкото в контролната група.

Само 3 проучвания съобщават за загуба на тегло от изходното ниво, варираща от 3 до 4%.

Едно от тези проучвания използва 6-часов прозорец на хранене, а две използват 8-часов прозорец.

Едно проучване, използващо 8-часов прозорец на хранене, дори съобщава за наддаване на тегло с 2% при жени с ИТМ под 25, които са участвали в тренировки за съпротива.

Нито едно от тези проучвания не сравнява TRE с диета с ограничен прием на калории.

За ADF и 5:2 загубата на тегло на 52 седмици е подобна на тази на 8-12 седмици, което предполага, че най-голямата ефективност на диетата се постига на 12 седмици.

Проучването установи, че през тези 52 седмици участниците са загубили подобно количество тегло, както през първите 8 до 12 седмици.

Това означава, че загубата на тегло няма да се забави с времето.

Загубата на тегло е еднаква при хора с и без диабет.

Това означава, че диабетът не е бил пречка за постигане на желаните резултати от диетата.

Диета 16 часа без храна при диабет: Как да контролирате нивата на захар в кръвта си

Във всеки случай, независимо от наличието или липсата на диабет, загубата на тегло е сходна.

Ефектът от продължителното гладуване върху инсулиновата чувствителност - изследванията потвърждават ползите

Дългосрочното гладуване може да подобри инсулиновата чувствителност, което означава, че тялото е по-ефективно при контролиране на нивата на кръвната захар.

Този механизъм е свързан с факта, че тялото претърпява метаболитни процеси, като окисляване на мазнините и производството на хормони, които регулират нивата на кръвната захар.

16 часа без храна и подобряване на инсулиновата чувствителност

Много изследвания показват благоприятния ефект от продължителното гладуване върху инсулиновата чувствителност.

Например, проучване, публикувано в Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism през 2011 г., установи, че периодичното гладуване (IF) подобрява инсулиновата чувствителност при хора с наднормено тегло.

Това проучване е проведено върху група от 75 души и показва, че след 12 седмици употреба на IF, участниците са имали значително по-добра инсулинова чувствителност в сравнение с контролната група.

Подобни резултати са получени в друго проучване, публикувано в "Nutrition & Metabolism" през 2006 г., което показва, че гладуването в продължение на 2 дни в седмицата подобрява инсулиновата чувствителност при хора с наднормено тегло.

Заключението от това изследване е, че продължителното гладуване може да има благоприятен ефект върху инсулиновата чувствителност и по този начин да помогне за управлението на диабета.

Ефект от дългосрочното гладуване върху възпалението

Изследванията показват, че дългосрочната употреба на протокол на гладно като ADF и 5:2 може да има положителен ефект върху намаляването на възпалението в тялото.

В едно проучване ADF намалява нивата на възпалителни маркери като CRP с 33% при участниците след 12 седмици.

В друго проучване, съотношение 5:2 намалява възпалителните маркери с 15% при участниците след 8 седмици.

И в двата случая намаляването на възпалението е подобно на намаляването на нивата на възпаление при участниците, които ограничават приема на калории.

Въпреки това е важно да имате предвид, че са необходими повече изследвания, за да се потвърдят тези констатации и да се определи колко дълго дългосрочно гладуване е необходимо, за да се извлекат тези ползи.

Във всеки случай е важно да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете тази диета, за да сте сигурни, че е безопасна и подходяща за вашето здраве.

Много здраве!

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!:

Популярни публикации