Маслиновите дървета се отглеждат повече от 7000 години, като още древните цивилизации са свързвали плодовете им с редица ползи за здравето.
Маслините и зехтинът са неразделна част от средиземноморската диета, която много хора смятат, че предотвратява редица заболявания.
Научно доказано е, че малките плодове са изключително полезни, тъй като съдържат ценни хранителни вещества, които са необходими за поддържане на човешкото здраве.
Малцина обаче са запознати с факта, че и маслиновите костилки притежават благоприятно действие и могат да се употребяват за поддържане на здравословното състояние на тялото.
Маслиновите костилки подобряват чревното здраве
Много хора страдат от остри и хронични възпалителни процеси на червата, като част от причините за тях са различни заболявания (улцерозен колит, болест на Крон), спазване на неправилни режими на хранене, антибиотично лечение и други.
Често консумацията на определен вид храна води до отключването на възпалителни реакции на чревната лигавица.
В резултат на това лигавицата на червата започва да функционира непълноценно, което пък се дължи на нарушаването на процесите по разграждане и резорбция на хранителните вещества.
Най-често срещаните симптоми са подуване, повишено отделяне на газове, дискомфорт в засегнатия участък, болка.
При подобни проблеми специалистите препоръчват повишен прием на храни богати на омега-3 мастни киселини, които имат доказано противовъзпалително действие.
Научни изследвания разкриват, че освен многото ползи за нормалното функциониране на човешкия организъм, костилките от маслини подобряват работата на целия храносмилателен тракт.
Според специалистите консумацията на 3-4 малки костилки на ден осигурява мощно почистване на червата, тъй като подпомага извеждането на токсините от организма.
Маслиновите костилки са изключително богати на протеини, мазнини, феноли, свободни захари и полиоли, на които се дължат множеството им полезни свойства.
Прием на костилки от маслини
Ние препоръчваме да ги смилате но много хора ги похапват с костилките.
Смлените на ситен прах маслинови костилки са най-ефикасният метод човек да се възползва от всичките им полезни свойства.
Процесът на смилане може да бъде улеснен, ако предварително бъдат леко изпечени.
Стритите на прах маслинови костилки действат положителни при лениви черва, като в същото време подобряват функцията на отделителната и храносмилателната системи.
Освен това приемът им осигурява отлична детоксикация, изхвърляйки изключително бързо токсините от тялото.
Пречистването на организма води до подобряване обмяната на веществата, което има благотворно влияние и върху телесното тегло.
Консумацията само на 3 добре стрити костилки от маслини на ден води до премахването на токсините от организма ни, което пък подобрява общото състояние на тялото и засилва имунната система.
Консумацията на стрити маслинови костилки помага още при нефрологични и урологични неразположения.
Препоръчват се като лечение и превенция на камъни в бъбреците и пикочния мехур.
Друг начин за извличане на полезните хранителни вещества, съдържащи се в маслиновите костилки, е чрез направата на отвара.
Как обаче да ги използваме за борбата с диабета?
Отвара от маслинови костилки
Необходими продукти:
70-80 костилки от маслини
1 литър вода
Начин на приготвяне:
Маслиновите костилки се заливат с един литър вода и се поставят да заврат на силен огън.
Варят се в продължение на 20 минути или докато течността не остане около 700 милилитра.
След като изстине, се прецежда и е готова за консумация.
Препоръчителният прием е по 2-3 чаени лъжички два пъти дневно (сутрин и вечер).
Само за седмица тя нормализира нивата на кръвната захар и ни държи свежи и бодри.
За да не сте неприятно изненадани - отварата е много горчива, но нищо не ви пречи да я смесите с любимия си билков чай.
Най-подходящи за курса на лечение са черните маслини.
Въпреки наличието на мазнини черните маслини не могат да се квалифицират като твърде калорична храна.
Малка порция от около 100 грама, каквато е препоръчително да хапваме всеки ден, съдържа приблизително 150 калории, около 1 грам протеини и 13 грама мазнини.
Тези мазнини обаче са полезни. Те са предимно мононенаситени, за които се смята, че редуцират риска от сърдечни заболявания и рак.
Освен всичко това черната маслина е и много добър източник на желязо, мед и витамин Е.
Желязото ни е необходимо, защото с негова помощ кръвта пренася и доставя кислород във всички части от тялото.
Приема на прах от маслинени костилки е чудесна профилактика на образуване на камъни в бъбреците и жлъчката.
Те също подобряват работата на сърцето и белия дроб, като специфично се препоръчват при астма.
Смята се също, че повлияват добре работата и на щитовидната жлеза, като нормализират функцията ѝ.
Освен за вътрешно приложение маслиновите костилки на прах са подходящи и за външно приложение. Известно е, че влияят много добре при оточност на тялото.
Бърз лечебен ефект се постига при лечение на болно гърло и подути лимфни възли с компрес от маслинени костилки. Те може да са стрити или просто счукани, но на дребно.
Със същия компрес може да се налага и отокът, предизвикан от заболяването заушка.
Последвайте Фейсбук групата ни за взаимопомощ - ПОМАГАМЕ на всички със изпитани народни рецепти тук - Народна Медицина - Здраве и Лечение с Билки в БългарияAко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!