Google Translate

Търсене в този блог

Ето какво се случва с тялото ви, когато започнете да ядете обикновена овесена каша всеки ден: Започнете от утре + най-добрите рецепти!

Достатъчна е малка промяна в диетата ви и ще успеете да свалите излишните килограми, храносмилането ви ще се подобри, нивата на холестерола и кръвната захар ще се коригират и цялостното ви здраве ще се подобри. 

Просто ги смелете или ги оставете да набъбнат за кратко в топла вода и имате идеален заместител на класическото брашно.

Какво могат да направят?

предотвратяване на запек

благоприятстват зрението (съдържат лутеин),

най-богатата на хранителни вещества зърнена култура,

стимулира метаболизма (идеален избор за закуска),

съдържат витамини от група В, желязо, калций и фосфор,

оптимизира дейността на тънките черва,

насища и освобождава постепенно енергия , помага да отслабнете по здравословен начин,

намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, укрепват сърцето и кръвоносните съдове,

потиска повишената активност на щитовидната жлеза,

намаляване на холестерола,

предотвратяване на диабет, те стабилизират нивото на кръвната захар,

много са полезни, ако приемате антибиотици, благодарение на витамините от група В,

предотвратяване на рак на храносмилателния тракт.

Това се случва с тялото ви

По-добра кожа

Овесените ядки са идеални за лечение на възпалителни състояния като екзема, акне и също така поддържат цялостното здраве и жизненост на кожата. 

Уникалните свойства на овесените ядки се дължат на наличието на широка гама от витамини и микроелементи.  

Цинкът помага за почистване на кожата и премахване на токсините. Те също така ефективно стесняват порите и имат подмладяващ ефект. 

Желязото е един от най-важните елементи за хранене и поддържане на оптимална хидратация на клетките на кожата. 

Манганът премахва подуване и възпаление, а също така насърчава бързото заздравяване на кожата след рани, натъртвания, изгаряния и други микронива. 

Магнезият нормализира кръвообращението и осигурява дълбоко обновяване на кожните клетки.

Ще имате по-силна и здрава мускулатура

Една порция или около 8 супени лъжици овесени ядки осигурява на тялото ви 15% от препоръчителното дневно количество протеин. 

Не забравяйте витамин Е, антиоксиданти и глутамин, които спомагат за по-бързата регенерация на мускулните влакна.

Те ще защитят тялото ви от болести

Овесените ядки са богати на антиоксиданти.  Помагат при болести, възпаления и високо кръвно налягане. 

Те съдържат бета-глюкан, който понижава кръвната захар. Ефектът им се засилва от наличието на витамин С. Неслучайно закуската често съчетава портокалов сок с овесени ядки.

Ще бъдете пълни с енергия

Овесените ядки са богати на въглехидрати и осигуряват повече енергия за тялото ви. Тази енергия обаче се освобождава бавно, постепенно в продължение на няколко часа.

Ще отслабнете по здравословен начин

Ежедневната консумация на овесени ядки спомага за подобряване на метаболизма и ускорява здравословното отслабване. 

Закуската, изградена от овесени ядки за по-дълъг период от време (поне 6 седмици), ни позволява да избегнем прекомерния прием на калории.

Бавните въглехидрати, съдържащи се в тази храна, позволяват да се регулира апетита  и да се поддържа нормално ниво на кръвната захар. 

Хранителните вещества в тях не само ускоряват метаболизма ни, но и предотвратяват натрупването на мазнини и токсини в тялото и предотвратяват преяждането.

По-нисък холестерол

Линоловата киселина помага за намаляване нивото на триглицеридите и "лошия холестерол в кръвта". 

Тези хранителни вещества "почистват" остатъците от мазнини от стените на артериите и предпазват тялото ни от развитието на такива сериозни заболявания като атеросклероза, инфаркт и инсулт.

По-нисък риск от сърдечни заболявания

Овесът е богат на добри, здравословни мазнини и поддържа сърдечните клетки и кръвоносната система. 

Благодарение на антиоксидантите, вероятността от увреждане на стените на кръвоносните съдове от свободните радикали е значително намалена.

Най-добрите рецепти

Овесени ядки маково семе

7-минутна поръсена торта с маково семе: Без тесто и без брашно, просто я изсипете върху тавата за печене и вече не е нужно да се притеснявате!

Имаме нужда от:

1 чаша смлени ядки

1 чаша смлени овесени ядки

1 чаши смлени макови семена

3 лъжици тръстикова захар

7 едро настъргани ябълки

3 лъжици масло

Форма за печене с диаметър 28см

Приготвяне:

Смесете всички насипни съставки в купа. Намажете тавата за печене с масло. 

На дъното се изсипва тънък слой рехава смес, продължава се с блат ябълки, рехава смес и ябълки - полученият десерт трябва да е от 5 кори рехава смес и 3 кори ябълки.

Отгоре се нареждат резени масло и се слагат в загрята фурна. Пече се при температура 200 градуса за 45 минути. Отгоре може да се покрие с шоколадова глазура или да се полее с мед.

Крехки пилешки кюфтета с овесени ядки

Имаме нужда от:

Пилешка кайма 500 гр. (аз имах смлени пилешки гърди)

1 яйце

½-¾ чаша овесени ядки

½ чаша мляко

1 глава лук

2 скилидки чесън

Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Разбийте яйцата с прясното мляко и в тази смес изсипете овесените ядки – оставете да подействат 20 минути. 

Лукът се нарязва на ситно, чесънът се счуква и се добавя към каймата. Подправя се посолява и се разбърква със сместа от овесени ядки, мляко и яйца.

Забъркваме хомогенна смес, от която оформяме отделни кюфтета и ги пържим в олио до златисто от двете страни. 

Ако сместа е твърде рядка, добавете още овесени ядки. Поднася се с гарнитура по избор и пресни зеленчуци.

По същия начин може да замените и брашното в свинските кюфтенца.

Здравословни овесени палачинки

От тези палачинки няма да напълнеете: Научете как да правите страхотни палачинки без брашно, готови за минута!

Необходими са ни (за 4 бр.):

150 г овесени ядки

2 белтъка (можете да използвате и цели яйца, аз използвам само белтъци)

200 мл мляко

Мед или друг подсладител на вкус

Щипка сол

Приготвяне:

Просто поставете всички съставки в блендер и пасирайте до гладкост. Тестото трябва да има същата консистенция като класическото тесто за палачинки. 

Така че можете да добавите овес или мляко според нуждите. След това просто изсипваме тестото върху горещия тиган, за да получим по-тънки палачинки. 

Запържете до златисто кафяво от двете страни и сервирайте с гарнитура по ваш вкус!

Бухти със сирене, от които няма да напълнеете

Няма да напълнеете от тези бухти: Научете как да правите отлични бухти със сирене без брашно, готови за минута!

Имаме нужда от:

250 г извара

3 яйца

3 супени лъжици овесено брашно (или фино смлени овесени ядки)

3 супени лъжици овесени ядки

1 чаена лъжичка сол

150 г сирене с по-ниска масленост

Приготвяне:

Смесете всички съставки с изключение на сиренето в купа и оставете да престои 5 минути. 

Вземайте с лъжици от сместа и наредете сместа върху тава, покрита с хартия за печене. 

Поръсваме с настърган кашкавал и слагаме в предварително загрятата фурна, където печем до златисто кашкавалчето на повърхността.

Здравословни мъфини с овесени ядки

Имаме нужда от:

3 чаши овесени ядки

3-4 лъжици мед

¾ чаша ябълково пюре

1 и ½ чаши мляко

2 яйца

2 супени лъжици ванилов екстракт (може да се замени с ванилова захар)

1 чаена лъжичка смляна канела

½ чаена лъжичка сол

2 чаени лъжички сода бикарбонат

Олио или масло за намазняване на формата за мъфини

За поръсване:

Боровинки

Шоколадови стърготини

семена

Ядки

Приготвяне:

Сложете фурната на 175 градуса и намажете формата за мъфини с масло или олио. Разбийте меда с яйцата в купа. 

След това към сместа добавете ябълковото пюре, млякото, ванилията, солта и канелата. 

Постепенно добавяме и смесваме овесените ядки заедно със содата за хляб в сместа. Разбъркайте добре и оставете да почине за 20 минути.

След това добавете тестото в 3/4 от всеки отвор за мъфини и поръсете на вкус (ядки, шоколад, боровинки...).

Печете 30 минути или докато повърхността на мъфините стане златиста.

Кюфтенца с броколи

Имаме нужда от:

1 средно големи броколи

2 яйца

4 супени лъжици овесени ядки

2 лъжици пълнозърнест галета

1 лъжица сусам

2 супени лъжици тиквени семки

2 лъжици слънчогледови семки

1 връзка магданоз

Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Измийте броколите, нарежете ги на по-малки парчета и ги сварете за много кратко в подсолена вода (или на пара), за да омекнат. След това веднага налейте студена вода, за да спрете веднага процеса на готвене.

Смесете семената и ги запържете на сухо в тиган. Поставете броколите в блендер и пасирайте. 

Смесете блендираните броколи, накълцания магданоз, яйцата, овесените ядки, семената, солта и черния пипер в купа. 

Накрая забъркваме с галетата, така че да се получи добра консистенция за оформяне на кюфтенцата

От тестото оформяме отделни кюфтенца, които пържим в зехтин до златисто от двете страни.

Като алтернатива можете да изберете и печена версия. Кюфтенцата се редят в тава, застлана с хартия за печене, намазват се със зехтин и се пекат до златисто при температура 180-190 градуса. 

Обърнете кюфтенцата по време на печене, за да са хрупкави и от другата страна.

Здравословни лангустини

Определено няма да напълнеете от тези лангусти: Научете здравословни лангусти без брашно, само с 1 чаена лъжичка олио!

Имаме нужда от:

200 г овесени ядки

150 мл мляко

1 яйце

Щипка сол

Приготвяне:

Овесените ядки се заливат с топло мляко и се оставят да набъбнат за 15 минути. След това добавете останалите съставки и разбъркайте добре, за да получите еднородно тесто. 

Загрейте 1 чаена лъжичка олио в тиган и наредете тестото - можем да направим няколко малки или една голяма. Като се запече от едната страна, обръщаме и запичаме и от другата страна.

Може да ги изпечете напълно без масло в тиган с незалепващо покритие и дебело дъно.

Сервирайте с любимите си продукти - натрийте с чесън, заквасена сметана и поръсете със сирене.

Бисквити с лимонова извара

Имаме нужда от:

250 г нискомаслено извара

100 г овесени ядки

1 средно голяма ябълка

1 банан

1 чаена лъжичка мед

1 супена лъжица лимонов сок

Щипка сол

Приготвяне:

Смесете изварата с меда и овесените ядки, посолете и оставете да престои 30 минути.

През това време обелете ябълката и я настържете на едро ренде, добавете лимоновия сок и начукания с вилица банан и разбъркайте. 

След това смесете плодовата смес с изварата, така че всички съставки да се смесят и да се получи еднородно тесто.

Слагаме фурната на 180 градуса. Постиламе тавата с хартия за печене и с мокри ръце оформяме от тестото отделни овални форми, които поставяме върху тавата на достатъчно разстояние.

Пече се 30 минути.

Ако статията ви е харесала, може да ни последвате и споделите публикацията с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации