Google Translate

Търсене в този блог

8 причини да ядете нар

8 причини да ядете нар:

1. Повишава хемоглобина. Най-известното свойство на нара е да се бори с анемията. При анемия консумирайте разреден сок от нар по 0,5 чаши 3 пъти на ден 30 минути преди хранене в продължение на 2 месеца. 

2. Намалява налягането. Семената от нар много нежно понижават кръвното налягане при пациенти с хипертония. А ципите от нар, изсушени и добавени към чая, ще помогнат за успокояване на нервната система, ще се отървете от безпокойството и ще установят нощен сън. 

3. Повишава активността на хормоните. Семената от нар съдържат масла, които възстановяват хормоналния баланс в организма. Затова не плюйте зърната от нар – те трябва да се ядат, особено ако болезнено понасяте менструацията, имате главоболие или менопауза.

4. Дезинфекцира устата и гърлото. Водна отвара от кората на нар или сока от него се използва за гаргара (при възпалено гърло и фарингит), устна кухина (при гингивит и стоматит). Танините облекчават болката, а органичните киселини убиват инфекцията.

5. Заменя инсулина. Плодовете на нар са едни от малкото сладкиши, които са не само приемливи, но и полезни за диабетици. За да направите това, консумирайте 60 капки сок 4 пъти на ден преди хранене. Още на 3-ия ден нивото на кръвната Ви захар значително ще намалее.

6. Премахва радиацията. Сокът от нар е много полезен за всеки, който работи с радиоактивни изотопи или живее в зона с висока радиация.

7. Ще излекува кожата. Имате ли мазна кожа, акне или гнойни обриви? Направете маска с леко препечена, натрошена кора от нар с масло или зехтин. Съхранявайте го в хладилник и нанасяйте върху кожата си не повече от 2 пъти седмично. А прахът от изсушена кора може ефективно да лекува изгаряния, пукнатини и драскотини.

8. Изгонва червеи. Кората на зрял нар съдържа алкалоидите пелтиерин, изопелтиерин и метилизопелтиерин, които имат силно антихелминтно действие.

Различни изследвания сочат, че нарът влияе положително върху артрити и други подобни възпалителни заболявания на костите. Плодът възпрепятства създаването на ензими в организма, които водят до разграждане на съединителната тъкан.

При мъжете нарът има и още един положителен ефект - бори се с еректилната дисфункция. Това се дължи на елиминирането на оксидативния стрес чрез антиоксидантите. Въпросният оксидативен стрес затруднява притока на кръв до различни части на тялото, включително и пениса. Не трябва да очакваме чудеса, но пак е добро начало.

Ще бъде страхотно, ако ни последвате и споделите тази статия с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации