Google Translate

Търсене в този блог

Масаж с пръсти: лечение на главоболие, напрежение и стрес

При тази масажна техника са възможни следните ефекти: нормализиране на кръвното налягане; премахване на спазми на кръвоносните съдове на мозъка или сърцето

В живота на всеки човек периодично възникват житейски ситуации, водещи до неврози, дълбоки чувства, стрес и в резултат на нервно-психическо напрежение, главоболие, тревожност и други разстройства с различни неприятни последици. Тежките условия на днешния ден, в които трябва да живее и работи съвременният човек, изискват от нас непрекъснато да тренираме и разширяваме спектъра от адаптивни възможности, навременни и адекватни реакции на вътрешните органи и системи на нашето тяло и неговите функции.

С тази масажна техника са възможни следните ефекти:

Облекчаване на страх или дискомфорт по време на менструация; подобряване на дишането и облекчаване на дискомфорта на стомашно-чревния тракт; подобрен сън и спортни постижения; отказване от тютюнопушенето и намаляване на зависимостта от алкохол и наркотици.

Сред другите спомагателни методи за стабилизиране на здравето и капацитета, ефективно място заема масажът на биологично активните точки (BAP).

В зависимост от това как се чувстваме, можем да приложим тонизиращ, успокояващ или нормализиращ вариант на самомасаж.

Опцията тонизираща (стимулираща) се използва при намалена работоспособност, настроение и апатия от различен произход и осигурява бързо ритмично натискане, триене, разклащане и месене. Продължителността на метода е 1-2 минути.

Нормализиращ (стабилизиращ) масаж се използва при тревожност, объркване, неувереност в себе си и др. Тази опция предвижда умерено темпо на масажни техники и продължава 2 - 3 минути.

Тонизиращи, нормализиращи и успокояващи видове самомасаж

Така че, ако търсите просто, бързо средство за главоболие за облекчаване на стреса и тревожността, опитайте този прост метод.

Акупресурният самомасаж обикновено се извършва с върховете на палеца, показалеца и понякога средните пръсти на лявата ръка (когато масажираме пръстите на дясната ръка), като се започне от нокътната фаланга на малкия пръст (и по-нататък - други пръсти). За да направите това, трябва да хванете нокътната фаланга с щипка с пръстите на лявата си ръка, да натиснете и с усукващи движения омесете и разтрийте BAP на нокътната фаланга на десния малък пръст. 

По-нататък, на свой ред, се извършва масаж на нокътните фаланги на IV, III и II пръст. След това се масажира точката XE-GU (виж фиг.) По време на нейния масаж се изпълняват всички техники и вибрации - кратка преса и люлеещи движения (3 - 5 пъти в една секунда). В заключение се извършва масаж на нокътната фаланга на палеца. След това втори метод.


Масаж с пръсти: облекчаване на главоболие, напрежение и стрес

Самомасажът на биологично активните точки на лявата ръка започва с масаж на нокътната фаланга на палеца, след това точката XE-GU, нокътните фаланги на 2-ри, 3-ти, 4-ти и 5-ти пръсти - тоест в обратен ред. Продължителността на самомасажа на всички активни точки е 2 - 4 минути.

 Подобряване на благосъстоянието се наблюдава след масажа на точките на дясната ръка, а нормализирането на състоянието настъпва след края на самомасажа на всички активни точки на ръцете.

 Понякога се случва (в началото на усвояването на техниката) ефектът от масажа да не е пълен. В този случай цялата сесия трябва да се повтори още веднъж или дори два пъти. При майсторско изпълнение на самомасаж действието му продължава 2-3 часа или повече.

Такъв самомасаж ще помогне за бързо облекчаване на напрежението, премахване на тревожност, стрес, главоболие, а също така ще помогне да се отървете от други неприятни усещания и негативни психични състояния.

Популярни публикации