Google Translate

Търсене в този блог

Ишиас Симптоми, причини, диагностика и лечение

Универсалното ръководство за ишиас: Всичко, което някога сте искали да знаете, направо от експертите.

В тази статия: Какво е ишиас?    |   Какво представлява седалищният нерв?    |   Какви са често срещаните симптоми на ишиас?    |   Какво причинява ишиас?    |   Как се диагностицира ишиас?    |   Какви са някои нехирургични лечения на ишиас?    |   Имате ли нужда от хирургия на ишиас?    |   Какъв вид хирургия на ишиас се нуждаете?    |   

Острата, стреляща нервна болка при ишиас може да ви спре дъха. Когато болката в кръста слиза през задните части и надолу по крака, симптомите са известни като ишиас. Въпреки че ишиасът е често срещан - засяга до 40% от възрастните - има много погрешни схващания за това какво е ишиас.

                Болката в краката, която се спуска под коляното, е класическият белег на ишиас, вид лумбална радикулопатия

Какво е ишиас?

Ишиасът не е само разстройство, но е общ термин, използван за описване на болката, която възниква, когато нервните корени в лумбосакралния гръбначен стълб (долната част на гърба) се компресират (прищипват), дразнят или възпаляват, често от  дискова херния  или друго стесняване на гръбначен канал (наречен  стеноза ). Ишиасът може да бъде придружен от изтръпване/изтръпване и мускулна слабост.

„Ишиас означава, че има дразнене или проблем с седалищния нерв, който обикновено се излъчва от долната част на гърба, от нервните корени в гръбначния стълб“, обяснява ортопедичният хирург Jeffrey C. Wang, доктор по медицина , който е началник на службата по ортопедичен гръбначен стълб и Съдиректор на Центъра за гръбначен стълб на Университета в Южна Калифорния в Лос Анджелис. Дразненето или компресията на нерва активира седалищния нерв и причинява болка и други симптоми надолу по крака по пътя на засегнатия нерв, казва той.

Не всяка излъчваща болка в областта на дупето или надолу по крака е ишиас. В повечето случаи болката на ишиас се простира надолу през коляното, казва д -р Уанг. Също така, истинският ишиас се причинява от удар (прищипване) или възпаление на седалищния нерв, докато симптомите, подобни на ишиас, могат да произтичат от проблеми със ставите или мускулите. Важно е да работите с Вашия лекар, за да определите причината за ишиас, за да намерите най -доброто лечение за облекчаване на болката.

Какво представлява седалищният нерв?

Седалищният нерв е най-дългият и най-големият нерв в тялото; диаметърът му е около три четвърти от инча. Произхожда от сакралния сплит; мрежа от нерви в долната част на гърба (лумбосакрален гръбначен стълб). Лумбосакралният гръбначен стълб се отнася до лумбалния гръбначен стълб ( лумбо ) и сакрума ( сакрален ), комбинирани, надолу в основата на гръбнака и над опашната кост (опашната кост).



Седалищният нерв е най -дългият и най -големият нерв в тялото.

Седалищният нерв излиза от сакрума (тазовата област) през нервен канал, наречен седалищния отвор. В горната част на седалищния нерв се образуват два клона; ставни и мускулни клони. Ставният клон отива към тазобедрената става (ставни средства, свързани със ставата). Мускулният клон обслужва мускулите на крака.

Седалищният нерв има няколко по -малки нерви, които се разклоняват от главния нерв. Тези нерви-перонеалните и тибиалните нерви-позволяват движение и усещане (двигателни и сензорни функции) в бедрата, коленете, прасците, глезените, стъпалата и пръстите на краката.

Какви са често срещаните симптоми на ишиас?

Ишиасът е най-честият симптом на лумбалната радикулопатия, състояние, описано като болка, и усещания като изтръпване или изтръпване, мускулна слабост или лоши рефлекси, открити по пътя на нерв.

„Радикулопатия“ означава дразнене или нараняване на нервен корен, което причинява болка и други симптоми, които се излъчват от засегнатия нервен корен. В случай на ишиас, обикновено болката се усеща като болка в кръста, която излъчва надолу по крака.

Болката е отличителен симптом на ишиас . Въпреки че симптомите на ишиас могат да се усетят навсякъде по седалищния нерв, класическият ишиас се излъчва от долната част на гърба в дупето и надолу по крака до под коляното. Всъщност Вашият лекар обикновено ще проверява за ишиас, ако имате болки в кръста. По-рядко болката при ишиас може да се усети, започвайки от седалището или бедрената област и излъчва надолу по крака.

Болката при ишиас често се описва като електрическа, пареща или остра. Нервната болка може да варира от лека до мъчителна и може да се влоши, когато се наведете, усучете гръбнака си или кашляте.

Въпреки че имате два седалищни нерва (по един от всяка страна на тялото), симптомите на ишиас обикновено се появяват само от едната страна на тялото. Ако имате излъчваща болка в двата крака, по -малко вероятно е болката да е причинена от притискане на седалищния нерв, казва д -р Уанг.

В допълнение към болката, ако седалищният нерв е компресиран, мускулите, които обслужва, могат да отслабнат. Може да е трудно да огънете коляното, да съберете бедрата си (привеждане) и да насочите крака и/или пръстите си нагоре или надолу.

Какво причинява ишиас?

Накратко, всичко, което притиска или притиска седалищния нерв (особено там, където излиза от гръбначния стълб), може да причини ишиасНякои от най-често срещаните включват:

  • Дискова херния: Гуменият диск между прешлените в долната част на гърба може да се изпъкне или хернира, причинявайки дразнене и/или компресия на корените на седалищния нерв. Херния или изпъкнал диск е най-честата причина за ишиас.
  • Дегенеративно заболяване на диска : С възрастта гръбначните дискове могат да започнат да се износват. Ако дисковете станат твърде тънки, пространството между всеки прешлен се компресира, оказвайки натиск върху корена на седалищния нерв. Ако външното покритие на дисковете се износва, течността от диска може да изтече и да раздразни седалищния нерв.
  • Костни шпори : Свръхрастежът на костите (остеофити) на прешлените може да окаже натиск върху корените на седалищния нерв. Тези костни шпори често се образуват близо до прешлени, засегнати от остеоартрит .
  • Спинална стеноза: Спиналната стеноза е стесняване на пространството, през което преминават гръбначния мозък и корените на седалищния нерв, причинявайки компресия. Това стесняване може да бъде причинено от артрит или стареене.
  • Спондилолистеза : Прешлените са проектирани да бъдат подредени един върху друг за стабилност. Ако един прешлен в долната част на гърба се плъзне напред през прешлена под него (спондилолистеза), той може да притисне седалищния нерв.
  • Вертебрална фрактура: Седалищният нерв може да бъде компресиран, ако частта от прешлена, която образува става (pars interarticularis), се напука или счупи, което е известно като спондилолиза .
  • Синдром на пириформис: Пириформисният мускул обикновено минава върху седалищния нерв в задните части и може да компресира седалищния нерв, ако мускулът стане твърде стегнат. Симптомите могат да се влошат след дълго седене, изкачване по стълби, ходене или бягане. Пириформисният мускул е плосък мускул, подобен на лента, който минава от сакрума ви (триъгълната кост под гръбнака ви) до горната част на бедрената кост в тазобедрената става.

 

Други състояния могат да имитират симптомите на ишиас, но не са истински причинени от засягане на седалищния нерв. Например, сакроилиачната дисфункция на ставите е ставен проблем в таза, който причинява болка в седалището, която може да се излъчва надолу в горната част на крака.

Стегнатата илиотибиална лента (сухожилието, което се простира по дължината на външното ви бедро) или мускул на тазобедрената става може да имитира излъчващите симптоми на ишиас. Освен това „стресът на гръбначния стълб от бременността може да причини излъчваща болка в гърба , която обикновено не е ишиас в класическия смисъл“.

„Ако излъчващата болка остане в областта на седалището и не се движи надолу по бедрото или пътува само по средата на бедрото, тогава е по-малко вероятно това да бъде ишиас“.

Друго тежко състояние, наречено синдром на опашното конче (често причинено от дискова херния, притискащо корените на нервите в края на гръбначния стълб), може да бъде сбъркано с ишиас. В допълнение към излъчването на болка и слабост, синдромът на опашката може да доведе до инконтиненция на червата или пикочния мехур. Синдромът на Cauda equina е спешна медицинска помощ и може да доведе до проблеми с постоянното настаняване. Посетете Вашия лекар веднага, ако имате симптоми.

Как се диагностицира ишиас?

Когато търсят причината за симптомите на ишиас, специалистите по гръбначния стълб „обикновено започват с гръбначния стълб само защото най-честата причина за ишиас е прищипване или компресиране на корените на седалищния нерв в гръбначния стълб, най-често от херния диск“.

Вашият лекар ще вземе анамнеза и ще зададе въпроси като например какво кара симптомите да се чувстват по-добре или по-лошо и къде се усещат симптомите. След това, по време на физически преглед, Вашият лекар ще види какви движения влошават симптомите Ви и ще тества за мускулна сила, намалено усещане и рефлекси.

„Ако има дефицит и симптомите са в съответствие с същия нервен корен, започваме да мислим, че причината вероятно е притиснат нерв и можем да локализираме причината в определен нервен корен“.

Един изпит се нарича тест за повдигане на прав крак, където лежите на маса с лицето нагоре и лекарят ви бавно повдига единия крак нагоре, за да види дали влошава симптомите ви и в кой момент симптомите започват. Този тест разтяга седалищния нерв, така че ако има прищипване, тестът ще причини симптоми на ишиас. Също така, ако симптомите се увеличават, когато се огънете по определен начин и или промените позицията на гръбначния си стълб, това е знак, че симптомите на ишиас може да идват от гръбнака ви. 

Тестът за повдигане на прави крака може да помогне на Вашия лекар да диагностицира ишиас.

За да потвърди диагнозата, Вашият лекар вероятно ще назначи образно изследване. Рентгеновите лъчи ще открият костни проблеми, а ЯМР ще определи къде се намира компресията на нерва. 

Какви са някои нехирургични лечения на ишиас?

Повечето пациенти със симптоми на ишиас или лумбална радикулопатия се подобряват с течение на времето и реагират добре на нехирургични лечения, като,  упражнения  и специални разтягания на ишиас и физиотерапия (PT). Манипулацията на гръбначния стълб, като хиропрактика, също може да помогне за намаляване на симптомите на ишиас. В повечето случаи ишиасът се подобрява след 4 до 6 седмици.

Имате ли нужда от хирургия на ишиас?

Повечето пациенти със симптоми на ишиас или лумбална радикулопатия реагират добре на нехирургични лечения, като медикаменти, упражнения  и специални участъци на ишиас и физиотерапия.

„Ако качеството ви на живот е добро и все още сте в състояние да работите и да правите нещата, които искате да правите, няма причина да се оперирате“. Ако обаче човек влезе в кабинета и едва може да седне, не може да работи и не може да се грижи за семейството си, операцията може да е най-добрият вариант.

„Ако опитате консервативното лечение и болката не се подобри, ако имате прогресивна неврологична слабост, която не се подобрява, или имате инвалидизираща болка, операцията може да се обмисли по-рано, отколкото по-късно“. „Винаги смятам операцията за последна стъпка“, казва д -р Уанг, добавяйки, че решението за операция обикновено идва естествено за хората.

Понякога ишиасът и болките в кръста могат да бъдат сериозни и да изискват операция. Хирургично лечение на ишиас се препоръчва на пациенти с:

  • Загуба на функция на червата и/или пикочния мехур (това е симптом на редкия синдром на кауда еквина )
  • Тежка слабост на краката
  • Нехирургичното лечение на ишиас е неефективно или вече не намалява болката при ишиас
  • Прогресивно влошаваща се болка

Какъв вид хирургия на ишиас се нуждаете?

Препоръчителният вид операция зависи от диагнозата, броя на гръбначните нива, изискващи лечение и хирургичните цели.

Повечето операции за облекчаване на ишиас се наричат ​​операции за гръбначна декомпресия, които са процедури, които хирургът на гръбначния стълб извършва, за да премахне всичко, което притиска седалищния нерв - например дискова херния. Някои пациенти се нуждаят от комбинация от тези операции, за да облекчат симптомите на ишиас.

Много пациенти се подлагат на операция за декомпресия в амбулаторен или амбулаторен център на гръбначния стълб, без да бъдат хоспитализирани. Също така много от тези процедури могат да се извършват с помощта на минимално инвазивна хирургия на гръбначния стълб (MISS). В MISS хирурзите използват специални инструменти и инструменти за визуализация (като малки камери), които им позволяват да работят с много малки разрези.

Минимално инвазивната хирургия на гръбначния стълб използва малки разрези, малки инструменти и гъвкава камера. Той носи по -малък риск и може да бъде по -лесен за възстановяване от традиционната открита хирургия.

Ползите от минимално инвазивния подход включват по-малко болка и по -бързо възстановяване след операцията, отчасти защото има по-малко прорязване на меките тъкани (например, връзки, мускули). Този подход също е свързан с по-нисък риск от инфекция и по-малка загуба на кръв от операция.

Минимално инвазивната хирургия е добър вариант за пациенти, които имат дискова херния или гръбначна стеноза само в един прешлен. За пациенти, които се нуждаят от операция на множество прешлени или по-сложна операция, традиционната отворена операция може да бъде най -добрата.

Микродискектомия

„Ако ишиасът е причинен от дискова херния в лумбалния гръбначен стълб, което е една от най -честите причини за ишиас, тогава се използва проста минимално инвазивна микродискектомия “. "Резултатите от микродискектомиите обикновено са много добри."

Микродискектомията включва малък разрез, е кратка операция и обикновено се извършва в амбулаторни условия. По време на всяка от процедурите хирургът премахва целия диск или частта от диска, притискащ нерв (и). В някои случаи се поставя изкуствена подмяна на диск, за да се възстанови пространството и движението между прешлените.

Ламинотомия и ламинектомия

Ламинотомията и ламинектомията обикновено се използват за лечение на гръбначна стеноза и включват премахване на част от гръбначния стълб, наречена  ламина - тънка костна плоча, която защитава гръбначния канал. Ламина е разположен отзад или отзад на гръбнака между два прешлена. Разликата между тези процедури е количеството ламина, отстранено за достъп до кост, диск или друга мека тъкан, притискаща корените на гръбначния нерв.

  • Ламинотомията включва  частично  отстраняване  на ламината.
  • Ламинектомията включва  пълно отстраняване  на ламината.

Чрез частично или изцяло отстраняване на ламина, хирургът има достъп до изпъкналия или хернизирал диск от задния гръбнак. Разбира се, хирургът може да премахне друга тъкан (напр. Костна шпора), притискаща корена на гръбначния нерв на определено гръбначно ниво (например L4-L5).

Фораминотомия

Фораминотомията увеличава дупката (наречена отвор), където коренът на гръбначния нерв излиза от гръбначния канал. Малък разрез се използва за отстраняване на малки парчета кост, които притискат корена на седалищния нерв.

Междузвездни дистанционери

Малки устройства, наречени интерспинозни дистанционери , понякога се използват за хора със спинална стеноза, за да поддържат гръбначния канал отворен, така че нервите вече не се притискат.

Гръбначно сливане

При пациенти с гръбначна нестабилност от спондилолистеза или дегенеративно заболяване на диска на различни нива на гръбначния стълб може да се наложи спинално сливане на прешлените. Това е по-обширна операция, предназначена за укрепване на гръбначния стълб и предотвратяване на болезнени движения. При спинално сливане гръбначните дискове в два или повече прешлена се отстраняват и прешлените се сливат (съединяват заедно) чрез костни присадки и/или метални устройства, които се завинтват на място.

Добрата новина е, че ишиасът изчезва с течение на времето при много хора с консервативни терапии и че хирургичните възможности също имат висок процент на успех. Най-важната стъпка е да посетите Вашия лекар, за да се уверите, че няма спешни проблеми и да откриете основната причина за ишиас.

Време е да се отървете от ишиаса веднъж завинаги. Първата стъпка е да установите конкретната причина за вашия ишиас, за да можете да получите най -ефективното лечение за вашето конкретно състояние.

Популярни публикации