Google Translate

Търсене в този блог

Дискова херния: лечение симптоми, причини, диагностика

Може да мислите за „гръбначния стълб“ като едно плътно, но гъвкаво парче, но всъщност се състои от малки, движещи се части, които всички трябва да работят съвместно за правилна подвижност. Понякога обаче тази хармония има няколко играчи, които са далеч от настроението-а именно вашите дискове, подобни на възглавници подложки между прешлените ви. Когато се повредят и посегнат на нервните корени, разклоняващи се от гръбначния мозък, тогава те могат да ударят грешната нота - може би дори болезнена.

Известен също като подхлъзнати дискове или скъсани дискове, това е относително често срещано състояние, което може да възникне навсякъде по гръбначния стълб, но най -вероятно ще засегне долната част на гърба или шията.

Гръбначните дискове са възглавнички, подобни на възглавници, разположени между прешлените. Източник на снимката: 123RF.com.

Може да не почувствате много от херния диск - всъщност някои хора дори не го усещат и никога не знаят, че се случва, докато не направят образи по друга причина, като травма на гърба - но за някои хора това приплъзване притиска съседни нерви. Това определено може да изглежда като цигулка в иначе хармоничен концерт.

"Обикновено проблемът не е в самата херния или това изпраща някой да посети лекар", казва Нийл Ананд, доктор по медицина , професор по ортопедична хирургия и директор по травма на гръбначния стълб в Cedars-Sinai Spine Center в Лос Анджелис.

Проблемът е главно когато част от диска притиска нерви. „Точно тогава има болка и загуба на подвижност и това са и двете основни проблеми, които трябва да бъдат разгледани“, казва д -р Ананд. Вашият лекар може да препоръча физиотерапия, медикаменти и/или операция.

Какво представляват дисковите хернии ?

Както казахме по-рано, гръбначните  дискове  отделят всеки отделен прешлен и поглъщат шока. Без тях костите в гръбнака ви биха се смилали една срещу друга и няма да можете да поемете въздействието на травмата и телесното тегло.

Повече от защитни, тези възглавници също дават гъвкавост на гръбначния стълб, като правят възможни движения като усукване и огъване.

Подобно на ин и ян, дисковете са едновременно меки и твърди. Има здрав външен слой, наречен  пръстеновиден фиброз , и мек, подобен на гел център, наречен  nucleus pulposus . Влакната от външната страна на всеки диск им помагат да се прикрепят към прешлените и да останат на място. 

Ако здравият външен слой на диска се спука, гелообразният център може да „изтече“ в гръбначния канал: пасажът, който съдържа гръбначния мозък и гръбначната течност. Болката се появява, когато този гел и потенциално част от външния диск и вътрешния гел притискат нервните корени, които минават по гръбначния стълб.

Резултатът може да бъде силна болка в гърба, заедно със слабост в ръката или крака. Може да възникне и изтръпване, тъй като нервните сигнали са блокирани. Още по -обезпокоително е фактът, че гелът може да отдели химически дразнител, който може да допринесе за възпаление на нервите и болка.


Дисковата херния може да компресира нервните корени и дори самия гръбначен мозък.

Какво може да причини дискова херния

Възраст

Възрастта е основен фактор за дискова херния. С течение на времето гръбначните ви дискове естествено и постепенно губят обема на течността; това е известно като дегенеративна дискова болест . Тъй като дисковете се износват постепенно, върху външната повърхност могат да се образуват микроскопични пукнатини или разкъсвания, създавайки път за бягство на гелообразния интериор.

Д -р Ананд го изразява по следния начин: "Дегенерацията е [причината], която виждаме най -често. Помислете за автомобилна гума, където имате радиални влакна от външната страна. С течение на времето получавате малки разкъсвания в това влакно от употреба, а след това [сълзите] стават по -големи. За някои хора сълзата може да стане достатъчно голяма, за да позволи на вътрешното да излезе. "

Травма

Травмата е втората най-честа причина за дискова херния. Можете да пренапрегнете гръбначния диск, когато завъртите или повдигнете нещо тежко. Дискът може да се скъса и при силна травма, например при автомобилна катастрофа или падане.

Възможно е също така да имате по-голяма вероятност да имате дискова херния, ако сте със затлъстяване или ако други хора във вашето семейство са я имали, тъй като изследванията показват, че тя може да протича в семейства.

Какви са симптомите на дискова херния?

Дисковата херния може да се появи във всяка част на гръбначния стълб, но най-често се среща в долната част на гърба и шията ( лумбалния и шийния гръбначен стълб). Това са гъвкавите части на гръбначния стълб, за разлика от средата на гърба ( гръдния гръбначен стълб) и тъй като позволяват най-много движения, те също имат най-много износване, причинявайки този загубен обем течност.

Ако хернията е минимална или не притиска нерв, може изобщо да нямате симптоми. Д-р Ананд казва, че много хора живеят с известна степен на херния.

За тези, които имат хернии, които наистина засягат нервите, болката може да бъде тежка и неумолима. Обикновено се усеща от едната страна на тялото и може да се излъчва към ръка (ако дисковата херния е в областта на шията) или крак (ако лумбален диск е херниран; ишиас е пример).

Други признаци и симптоми на дискова херния включват:

  • Тъпа болка от едната страна на тялото
  • Болка, когато кашляте, кихате или се движите в определени пози
  • Изтръпване, изтръпване или усещане за парене, обикновено от компресиран нерв.
  • Болката, която е по -силна при седене, но може да стои, да ходи и да се огъва, може също да влоши симптомите
  • Мускулна слабост или  спазъм, които могат да повлияят на способността ви да повдигате или държите предмети
  • Проблеми с баланса или накуцване поради слабост и/или болка
  • Бавни рефлекси
  • Трудности при ставане от седнало положение
  • Невъзможност да останете на една позиция за продължителен период от време
  • Лоша стойка
  • Загуба на контрол на червата или пикочния мехур (което може да показва синдром на опашката, екстрена медицинска помощ)

Как се диагностицират дисковите хернии?

За да разберете дали имате дискова херния, можете да посетите ортопед или лекар за първична помощ. Дискова херния ще се подозира, ако болката в кръста е придружена от излъчваща болка в краката.

Вашият лекар вероятно ще Ви накара да направите „теста за повдигане на прави крака“. В легнало положение ще повдигнете единия крак право нагоре. Ако имате херния диск, компресиращ нерв, това движение ще увеличи компресията и ще причини болка в целия крак. Вашият лекар също ще попита за изтръпване, слабост и бавни рефлекси.

Оттам обикновено се поръчват образни изследвания. Може да се нуждаете от:

Ядрено -магнитен резонанс ЯМР )

Тази технология разкрива гръбначния мозък, околните меки тъкани и нервите. Това е най -доброто образно изследване в подкрепа на диагнозата дискова херния.

ЯМР са избраният диагностичен инструмент за дискова херния, тъй като могат да покажат меки тъкани.

Изследвания на нервната проводимост (NCS) и електромиограма (EMG)

Тези проучвания използват електрически импулси, които измерват колко нервите ви могат да бъдат засегнати от компресия от дискова херния. NCS и EMG не са рутинни тестове за диагностициране на дискова херния и се използват само ако имате симптоми на нервни проблеми като изтръпване и излъчваща болка. Тези проучвания обикновено се използват само ако ЯМР и физически преглед са неубедителни и Вашият лекар смята, че са възможни други състояния.

Рентгенови лъчи

Те не са избраният носител за изображения, защото меките тъкани като дискове и нерви са трудни за улавяне с тази технология. Те обаче могат да се използват като първоначален инструмент за изключване на други заболявания като костни шпори или фрактури.

Какви са нехирургичните възможности за лечение на дискова херния?

Повечето хора, които имат дискова херния, реагират добре на консервативно лечение и не се нуждаят от операция.

"Често няма да има една единствена стратегия за справяне с хернията по нехирургичен начин. Ще бъдете насърчавани да приемете някои практики за здравословен начин на живот, заедно с целенасочено лечение като физическа терапия", казва Нихил Джайн, д-р, клинична хирургия на гръбначния стълб стипендиант в Медицинския факултет на университета в Луисвил. "Дори генетиката да играе роля, можете да направите много, за да подобрите функцията на гръбначния стълб."

В допълнение към физиотерапията и обезболяващите лекарства, препоръчани от Вашия лекар, това са няколко неща, които можете да направите, за да се почувствате по-добре.

  • Стигнете до здравословно тегло. Наднорменото тегло може да влоши компресията в гръбначния стълб, така че свалянето на няколко килограма може да облекчи болката.
  • Откажете се от пушенето . Освен че допринася за хроничните заболявания, пушенето е основен рисков фактор за дегенеративно заболяване на диска, особено в долната част на гърба и шията.
  • Правете дейности с ниско въздействие. Почивката в леглото може да е изкушаваща, но може да доведе до повече мускулна скованост и слабост.
  • Правете основни упражнения. Вие ще искате да укрепите "пояса" на опора на сърцевина и мускули в корема и долната част на гърба. Вашият лекар или физиотерапевт може да препоръча безопасни за вас движения.
  • Помислете за епидурална стероидна инжекция : Вашият лекар може да предложи този вид инжекция , наречена ESI, като минимално инвазивна процедура, която може да намали възпалението в засегнатия нерв. Обикновено облекчението продължава около три месеца, което може да е достатъчно, за да се излекува гърбът ви, така че не се нуждаете от последваща инжекция.

Какви хирургични процедури лекуват дискова херния?

Ако сте опитвали нехирургични стратегии и все още имате симптоми след три месеца, операцията може да бъде добър вариант. Често това е проста амбулаторна процедура, която отнема по -малко от час.

"Хирургията на гръбначния стълб е извървяла дълъг път, дори през последните няколко години. Освен ако няма притеснения, повечето хора се прибират в същия ден и обикновено само няколко часа след процедурата", казва д -р Ананд.

Има две основни хирургични процедури за лумбална дискова херния.

Микродискектомия

Тази процедура премахва части от диска като начин за облекчаване на натиска върху гръбначния стълб. Микродискектомията понякога се нарича микродекомпресия.

Ламинектомия

При ламинектомия се отстранява част от гръбначната кост. Това създава повече пространство за гръбначния мозък и нервите, така че те не се компресират.

Има две допълнителни възможности за дискова херния в шийните прешлени (шията)

Предна цервикална дискектомия и сливане (ACDF) или подмяна на цервикален диск (CDR)

ACDF или CDR са и двете операции, при които се отстранява увреждащият диск и се вмъква или костен трансплантант (ACDF) или изкуствен диск (CDR), за да се стабилизира областта.

Микроламинофораминотомия

При тази операция вашият хирург ще премахне малко парче кост от прешлените ви, за да създаде повече място за притиснат (и) нерв (и).

След всяка операция повечето пациенти веднага усещат облекчение от симптоми като болка, изтръпване и слабост. Въпреки това може да отнеме няколко седмици или месеци, докато нервите се възстановят напълно.

Като се има предвид, че има широк спектър от добри възможности за облекчаване на болката от дискова херния, не бива да отлагате посещението на лекар относно болките в гърба.

„Колкото по -дълго чакате, толкова по -трудно ще бъде да ви върнем към правилния път“, казва д -р Ананд. "Ако страдате и не можете да живеете живота си така, както искате, посетете Вашия лекар, защото можем да помогнем с много."

Често задавани въпроси

Какво причинява дискова херния?

Нормалното стареене на гръбначните дискове, травмите, пренапрежението, затлъстяването и генетиката могат да играят роля. В много случаи няма нито едно събитие, което да причини дискова херния.

Какво се случва, ако дисковата херния не се лекува?

Това зависи от това как вашите дискови хернии ви засягат. Ако нямате симптоми, може да не се нуждаете от лечение. Ако имате симптоми, те могат да се влошат без лечение. Отчасти това е така, защото може да се опитате да се движите по-малко, което може да отслаби мускулите на гърба, които поддържат гръбнака ви.

Възможно ли е дискова херния да се лекува без операция?

Много хора намират облекчение без хирургическа намеса. Промените в начина на живот, включително лекото действие, което укрепва мускулите на гърба, могат да помогнат доста. Вашият лекар може също да предложи обезболяващи без рецепта и физиотерапия.

Дали херния диск е същото като подхлъзнат диск?

Да, същите са. Друг термин, който може да чуете, е скъсан диск.

Популярни публикации