Google Translate

Търсене в този блог

Водещи причини за ишиас и болка в седалищния нерв

Универсалното ръководство за причините за ишиас: Всичко, което някога сте искали да знаете, направо от експертите.

Може да се изненадате да научите, че ишиасът не е състояние, а описание на симптомите, причинени от други състояния в долната част на гърба. Може също да не ви пука, защото каквото и да е, ишиасът боли.

Ишиас е името на болката, когато нещо - обикновено дискова херния, но са възможни и други причини - компресира, дразни или възпалява седалищния нерв или един от нервните корени, които в крайна сметка се превръщат в седалищния нерв. Превод: болка нагоре и надолу по крака - може да я почувствате навсякъде от задните части до глезена.

Искате ли да знаете как да се отървете от ишиаса? Първата стъпка е да разберете първопричината. Прочетете, за да научите за някои от най-честите причини за ишиас - и какво да правите с тях.

Седалищният нерв преминава от гърба, под седалището и надолу през областта на ханша във всеки крак. Източник на снимката: 123RF.com.

Какво причинява ишиас?

„Ишиасът всъщност е симптом на основен проблем“, казва  д -р Брайън Р. Субах , неврохирург, който практикува в National Spine and Pain в Мериленд. Има няколко гръбначни разстройства, които могат да причинят компресия на седалищния нерв. Шестте най-често срещани са:

  • Издут или дискова херния
  • Лумбална спинална стеноза
  • Спондилолистеза
  • Травма, която може да доведе до травми на гръбначния мозък
  • Piriformis синдром
  • Гръбначен тумор

Въпреки че всички те могат да причинят ишиас, дисковата херния е най-често срещаната. Всъщност някои изследвания показват, че до 90 % от ишиаса е резултат от дискова херния в лумбалния гръбначен стълб.

Честа причина за ишиас #1: Изпъкнал лумбален диск или диск с херния

Дисковете в гръбначния стълб изпълняват няколко функции, включително придават на гръбначния стълб гъвкавост, действат като възглавници за прешлените и равномерно прехвърлят натоварването, поставено върху гръбначния стълб от един диск на друг. Изпъкналостта на дисковете и хернията се появяват по -често в лумбалния гръбначен стълб, просто защото тази част на гръбначния стълб поддържа цялото тегло на горната част на тялото, както и всички предмети, които може да се наложи да вземете.

Изпъкналите и дискови хернии са почти еднакви, но не съвсем. Изпъкналият диск е нарушение на диска . Гелообразният център на диска (nucleus pulposus) остава "съдържащ се" във външната стена, подобна на гумата (annulus fibrosus) на диска, но може да удължи външната стена достатъчно, за да натисне близък нерв или нервен корен.

Дискова херния възниква, когато ядрото пробие фиброзния пръстен. Нарича се несъдържащо дисково разстройство . Независимо дали дискът се издува или има херния, материалът на диска може да притисне съседен нервен корен и да компресира деликатната нервна тъкан и да причини ишиас. Това компресиране може да възникне само от едната страна на седалищния нерв и да причини симптоми само от едната страна на тялото или да го компресира от двете страни и да ви даде симптоми от двете страни на тялото (двустранен ишиас).

Независимо от това, последиците от дискова херния са по-лоши. Дисковата херния не само причинява директно притискане на нервния корен към вътрешността на костния гръбначен канал, но самият материал на диска също съдържа киселинен, химически дразнител (хиалуронова киселина), който причинява възпаление на нерва. Казано по-просто: Дисковата херния е сделката двама за един, която наистина не искате.

Директно компресиране

Директното компресиране е класическият механизъм на ишиас. Когато желеобразното ядро ​​на диска се изпъква или избухва през твърдия фиброзен пръстен, тази част от диска много често притиска близък нервен корен, разклоняващ се от гръбначния мозък и излизащ от прешлените. Херниите на дисковете в лумбалните и сакралните области на гръбначния стълб често притискат един от нервните корени, които в крайна сметка се комбинират в задните части, за да създадат седалищния нерв, което води до ишиас.

Химично възпаление

При дискова херния неприятностите не спират с директна компресия. Мекият вътрешен слой на диска, ядрото, е предимно вода и колаген, но отделя мощни химикали, когато пробие пръстена. Тези химикали причиняват възпаление на непосредствената област, което допълнително ще раздразни всички компресирани нервни корени.

Обща причина за ишиас #2: Дегенерация на диска

Технически дегенерацията на диска е по -скоро рисков фактор за дискова херния, отколкото причина за ишиас, но води до ишиас толкова често, че бихме били небрежни да го изключим.

Дегенерацията на диска или дегенеративното заболяване на диска (DDD) е изключително често срещана и почти неизбежна част от стареенето. С течение на времето - години и десетилетия - междупрешленните дискове преминават през процес на изсушаване, наречен изсушаване на диска. Съдържанието на вода в дисковете намалява, което ги прави по -слаби, по -чупливи и по -податливи на херния.

Въпреки че DDD е изключително разпространен и почти неизбежен, има някои промени в начина на живот, които можете да направите, за да намалите риска от или забавите дегенерацията на диска , като например:

  • Практикуване на правилна повдигаща механика
  • Поддържане на здравословно тегло
  • Не пушете и ограничавайте алкохола
  • По-малко седене и повече движение

Честа причина за ишиас #3: Лумбална гръбначна стеноза

Корените на гръбначния нерв се разклоняват навън от гръбначния мозък през проходи, направени от кост и връзки, наречени неврални форамини. Нервните корени преминават през тези отвори, съединяват се помежду си, за да станат нерви, и се простират до останалата част от тялото ви.

Лумбалната гръбначна стеноза е честа причина за ишиас

Когато се развие гръбначна стеноза, тези отвори се стесняват или запушват и нервите се компресират. Намаляването на пространството в канала обикновено е резултат от дискова херния, но може да бъде причинено и от други проблеми като:

  • Травми на гръбначния стълб, като фрактури на гръбначния стълб или изкълчвания от травма
  • Развитието на костни шпори - свръхрастеж на костите - или гръбначни тумори
  • Удебеляване на връзките, които държат гръбнака заедно

Честа причина за ишиас #4: Спондилолистеза

Спондилолистезата е заболяване, което най -често засяга лумбалния гръбначен стълб. Това се случва, когато един прешлен се плъзне напред през съседен прешлен. Когато прешленът се плъзга и се измества, той притиска нервите или корените на нервите под него. Това в крайна сметка причинява компресия и често води до симптоми на ишиас.

Или сте родени със спондилолистеза в развитието, или тя се развива през детството. От друга страна, придобитата спондилолистеза може да бъде причинена от:

  • Части от гръбначния стълб се разрушават с течение на времето (гръбначна дегенерация)
  • Физически стрес от дейности като вдигане на тежести или гимнастика
  • Травма, например от автомобилна катастрофа

„При физически преглед пациентът често ще се оплаква от засилена болка в гърба, когато се извива в екстензия поради дразнене на фасетните стави. Диагнозата често може да бъде поставена с прости обикновени рентгенови снимки-като рентгенова снимка-направена в изправено положение “, казва д-р Субах.

Честа причина за ишиас #5: Травма

В някои случаи травмата може директно да причини ишиас. Примерите включват злополуки с моторни превозни средства (MVA), падане и контактни спортове (например футбол). Ударът може да нарани самите нерви или фрагменти от счупена кост да притиснат нервите.

В допълнение към високоенергийни травми като MVAs, други форми на травма, които могат да причинят ишиас, включват фрактура на таза или изкълчване на тазобедрената става ( индуциран от сцепление ишиас ), които причиняват разкъсване на седалищния нерв в близост. Това може да бъде и резултат от проникване на предмети в тялото и разрязване/разкъсване на нерва, като куршум или нож.

Честа причина за ишиас #6: Синдром на пириформис

Синдромът на пириформис е кръстен на пириформис мускула и болката, причинена, когато мускулът дразни седалищния нерв. Пириформисният мускул е в долната част на гръбначния стълб, свързва се с бедрената кост и подпомага въртенето на тазобедрената става. Седалищният нерв минава под пириформис мускула.  

Piriformis е тазобедрен мускул, който може да компресира седалищния нерв, когато се възпали.

Синдромът на Piriformis може да причини ишиас, когато мускулите се спазми или се възпалят. Възпалението може да причини подуване на мускулите и да притисне седалищния нерв, докато мускулните спазми могат да засегнат хора, чийто седалищен нерв преминава през самия мускул; това е така, защото седалищният нерв се свива при свиване на мускула.

Заслужава да се отбележи, че синдромът на piriformis може да бъде труден за диагностициране и лечение поради липсата на рентгенови или ЯМР находки. Д-р Субах отбелязва: „Наличието на опитен неврохирург или ортопед да извърши вашия физически преглед ще направи цялата разлика в света, като се имат предвид нормалните рентгенови лъчи и нормалните ЯМР сканирания, които обикновено придружават тази причина за дразнене на седалищния нерв.“

Честа причина за ишиас #7: Гръбначни тумори

Гръбначните тумори са анормални израстъци, които са доброкачествени или злокачествени (ракови). Раковите тумори обикновено са метастатични, което означава, че са се разпространили в гръбначния стълб от рак, който се е образувал някъде другаде в тялото. Доброкачествените израстъци в гръбначния стълб, които могат да компресират седалищния нерв, включват:

  • Аневризмални костни кисти (ABC). ABC не са тумори - както подсказва името - а кисти, пълни с кръв, които са склонни да се разширяват бързо.
  • Гигантски клетъчни тумори (GCT). GCT са агресивни костни тумори, които обикновено атакуват кости, които са близо до ставата, потенциално голям проблем за гръбначния стълб с неговите 364 стави.  
  • Остеоидни остеоми . Тези тумори се намират в костите, обикновено са малки и не се увеличават, след като се образуват. Те обаче могат да причинят образуването на нова, нежелана кост в засегнатата област или остеоидна кост около самия тумор. 

Когато се развие гръбначен тумор в лумбалната област, съществува риск от развитие на ишиас в резултат на компресия на нерв. За щастие, гръбначните тумори са редки. „Ако болката в седалищния нерв не се подобри с медикаменти, физиотерапия или инжекции, предложете ядрено -магнитен резонанс на вашия експерт по управление на болката или хирург. Това може да изключи интраспинална - което означава в гръбначния канал или колона - причина за вашата болка “, казва д -р Субах.

Какви са по -рядко срещаните причини за ишиас?

Някои по-малко известни причини за ишиас могат да включват:

  • Ендометриоза, нарастване на маточната тъкан извън матката, която може да се натрупва в области, които обграждат седалищния нерв или самия седалищния нерв
  • Инфекция в гръбначния стълб или гръбначния стълб, която причинява образуване на абсцес и натискане на седалищния нерв или увреждане на самия нерв
  • Увреждане на нервите от диабет
  • Преместване или нарастване на плода по време на бременност, което може да доведе до компресия на нервите
  • Странични ефекти от лекарства

„Друг често срещан източник на травматично увреждане е директното увреждане на перонеалния нерв“, казва д -р Субах. „Това често е резултат от изместване на коляното или счупване на подбедрицата и може да се прояви като изтръпване в задната част на прасеца или слабост в глезена при насочване на пръстите към пищяла. Рядко може да се появи при постоперативен пациент с колянна или тазобедрена става. Отхвърлянето на гръбначна причина в такива случаи е наложително. "

Рискови фактори за ишиас

В допълнение към всички тези потенциални причини за ишиас, характеристиките на вашата анатомия, вашата генетика и вашия начин на живот могат да се комбинират, за да ви направят по -податливи на болка в седалищния нерв. Някои от тези рискови фактори за ишиас могат да включват:

  • Възраст : Стареенето увеличава риска от дискова херния и дегенеративно заболяване на диска, които, както вече знаете, са две от най -честите причини за ишиас
  • Затлъстяване : Носенето на нездравословно количество допълнително тегло натоварва гръбначния стълб и оказва по -голям натиск върху дисковете ви, което може да доведе до херния или други увреждания
  • Работа и дейности : Някои работни места са тежки и физически, включващи много повдигане и усукване. Повдигането и усукването несигурно може да допринесе значително за риска от ишиас. Обратно, други работни места ви карат да седите твърде дълго, което също може да натовари вашите дискове, особено ако това седене води до отслабване на основните мускули и следователно по-малка защита за гръбначния стълб и неговите дискове.
  • Травма на гръбначния стълб : Предишното нараняване може да отслаби дисковете и да ги направи по -податливи на херния и увреждане.

Как се лекува ишиас?

Лечението на ишиас често може да се извърши чрез самообслужване у дома. Правенето на неща като прилагане на пакети с лед, приемане на обезболяващи без рецепта/редуктори на възпалението и леки разтягания помагат за намаляване на възпалението в и около седалищния нерв или каквото и да го компресира за облекчаване на симптомите.

Вашият лекар може също така:

  • Предлагайте лекарства с рецепта, като мускулен релаксант или болкоуспокояващо
  • Препоръчайте физиотерапия, която ще помогне за намаляване на натиска върху нерва
  • Посъветвайте да получите спинални инжекции близо до засегнатия нерв, за да намалите възпалението
  • Предложете алтернативни техники за облекчаване на симптомите, като акупунктура или йога 

Хирургията при ишиас е рядка, но най -често срещаните процедури са микродискектомия, при която се изчиства част от дискова херния, или ламинектомия, която премахва част от прешлен, за да направи повече място в гръбначния канал.

Ето го. Разбирането на причините за вашия ишиас води до разбиране как да се лекува. Поставянето на диагноза и хвърлянето на светлина върху причината за ишиас е първата стъпка към по -доброто усещане.  

Често задавани въпроси

Какво причинява появата на ишиас?

Ишиасът може да бъде причинен от произволен брой проблеми, които могат да притиснат седалищния нерв или нервния корен. Това включва изпъкнали дискове, гръбначна стеноза или нараняване на гръбначния стълб. Често пациентът може да „прекалява“ с определена леко напрегната дейност, като градинарство или повдигане на кутии. Ограничаването на активността, ледът в областта на кръста и приемането на противовъзпалително средство без рецепта обикновено ще позволят симптомите да се подобрят. Ако продължите да изпитвате болка след няколко дни, обадете се на Вашия лекар.

Какво причинява седалищна болка по време на бременност?

По време на бременност сноп нерви, известен като лумбосакрален сплит, може да бъде притиснат между плода и тазовите кости. Освен това прекарването на продължително време в положение на литотомия (сгъване на бедрата и коленете и поддържане от стремена) също може да причини ишиас.

Кои прешлени причиняват ишиас?

Произходът на седалищната болка може да започне толкова високо, колкото L4 (лумбални) прешлени и толкова ниско, колкото S1 (сакрум) прешлени. Всеки прешлен - включително L5 - има съответния нервен корен, който се подава към седалищния нерв; в зависимост от това кой корен е засегнат, симптомите могат да варират леко в това къде се излъчват.

Може ли стресът и тревожността да причинят ишиас?

Има някои изследвания, които предполагат, че когато изпитвате безпокойство, мозъкът отрича нервите в кръста в долната част на гърба, което води до седалищни симптоми. В допълнение към това, кортизолът (хормон, който се произвежда, когато сте под стрес) може да влоши ишиаса и/или да го задържи по-дълго.

Популярни публикации