Карфиолът е много популярен зеленчук и с добри рецепти можете да направите наистина страхотни ястия от него.
Събрахме за вас 19 от най-популярните рецепти, благодарение на които всеки път можете да си приготвяте различно лакомство от карфиол.
Искате ли да имате разнообразна, здравословна и лека диета за всеки сезон?
Карфиолът е подходящ зеленчук, който ще ви хареса и в същото време има много полезни вещества, които имат положителен ефект върху цялостното здраве на човека.
Здравословни ефекти - карфиол
Силна подкрепа на имунната система
Защита на клетките от ракова пролиферация
Абсорбция на свободните радикали
Ефективна профилактика на рака
Подпомага правилното храносмилане
Подобрява изпразването
Детоксикация на дебелото черво
Подкрепа на чревната микрофлора
Ускорява метаболизма
Почиства бъбреците и пикочните пътища
Осигурява здрави кости и стави
Профилактика на остеопороза
Подобрява качеството на косата и ноктите
Профилактика на диабета
Здравословна палачинка - богата и много вкусна
За 2-ма човека:
1/2 карфиол
2 яйца
2 супени лъжици обикновено брашно
ситно нарязан магданоз
смлян черен пипер, сол
Приготвяне:
Измийте карфиола, накъсайте го на парчета и отстранете листата.
Настържете го на ситно, добавете яйцата, брашното и останалите съставки.
Разбъркайте добре масата. Приготвяме тавичка, която намазваме леко с много малко олио.
Карфиолената смес се разстила равномерно като палачинка и се пече до златисто от двете страни.
Карфиол, запечен със сос
Имаме нужда от:
Карфиол - 1 бр. (среден размер)
Заквасена сметана - 2 супени лъжици
Майонеза (домашна без олио) - 2 супени лъжици
Горчица - 1 чаена лъжичка
Кашкавал - 100гр
Яйца – 2 бр
Млян черен пипер
Сол
По желание (1-2 скилидки чесън)
Приготвяне:
Карфиолът се накъсва на по-дребни розички и се попарва за няколко минути.
През това време смесете съставките за дресинга в купа.
Смесете яйцата в купа, добавете сметана, майонеза, горчица, подправете със сол и черен пипер, разбъркайте. Ако желаете може да добавите към сместа и пресован чесън.
Наредете карфиола в тава за печене и го залейте с дресинга.
Поръсете със кашкавал и запечете на 180 градуса за 15-20 минути. Това е всичко, отлична гарнитура или вкусна вечеря или обяд е готова.
Най-вкусният карфиол от фурната
Имаме нужда от:
1 карфиол (малък)
2/3 чаша галета
1/2 чаена лъжичка чесън на прах (или пресен чесън)
1 чаена лъжичка сладък пипер
2 яйца
1/2 чаша настърган кашкавал
Сол и черен пипер на вкус колкото е необходимо
Растително масло
Приготвяне:
Карфиолът се измива, накъсва се на цветчета и се сварява в подсолена вода за 4-5 минути.
Отцедете и изплакнете веднага със студена вода.
В голяма купа смесете ситно настърган кашкавал, галета, сол, черен пипер, чесън и червен пипер. Разбийте яйцата в друга купа.
Застелете тава с хартия за печене и намажете леко с растително масло.
Покрийте предварително сварените цветчета карфиол в яйцето и след това в сместа от кашкавал и галета.
Поставят се в тава и се пекат в предварително загрята фурна на 200°C за около 15-20 минути.
Отлична разядка от карфиол
Имаме нужда от:
1 карфиол около 600 до 700 гр
150 гр. домашна майонеза (2 жълтъка, 2 ч. л. горчица, 100 мл слънчогледово олио, сол, малко лимонов сок. Всичко се разбърква)
150 г обикновено кисело мляко
сол, прясно смлян черен пипер
2-3 скилидки чесън
Зелен лук (магданоз, зелен лук)
Приготвяне:
Карфиолът се накъсва на розички, измива се и се сварява в подсолена вода.
Карфиолът трябва да е мек. Изплакнете карфиола със студена вода.
Що се отнася до домашната майонеза, ще я приготвим за 60 секунди.
Може да видите рецептата - Как да направим домашна майонеза
Важна информация: Карфиолът трябва да е добре охладен, за да не се развали дресинга!
Бърза супа от карфиол
Съставки за 8 порции:
1 глава средно голям карфиол, разделен на розички
1 настърган морков
1/4 чаша нарязана целина
2 чаши вода
2 чаши зеленчуков бульон
3 лъжици масло
3 лъжици обикновено брашно
щипка сол
щипка черен пипер
2 чаши мляко
1/2 чаша настърган кашкавал
сладък или лют пипер, или други подправки
Приготвяне:
Накъсайте карфиола на малки розички. Морковите се настъргват, а целината се нарязва на ситно.
Поставете карфиола, моркова и целината в тенджера и ги залейте с бульон. Оставете да заври и след това оставете да къкри за 12-15 минути или докато зеленчуците омекнат.
Разтопете маслото в друга тенджера на слаб огън.
Разбъркайте брашното, солта и черния пипер. Постепенно се налива млякото. Оставете да заври и гответе, като бъркате непрекъснато, за 2 минути или докато сместа се сгъсти.
Намалете котлона и добавете настърганият кашкавал.
Оставете настрана и разбъркайте сместа от карфиол. Подправете, ако е необходимо и сервирайте.
Запечен карфиол в марината от кашкавал и чесън
Никога не бих казал, че печеният карфиол може да има по-добър вкус от пържения: Всичко, което трябва да направите, е да го оваляте в смес от кашкавал и чесън!
Имаме нужда от:
По-малка глава карфиол
Гладко брашно
1 яйце
1 чаена лъжичка горчица
1 скилидка чесън
Галета и ситно настърган кашкавал в съотношение 2:1
Масло
Смлян сладък пипер, сол
(Ако нямате пресен чесън, използвайте сух и го добавете директно към галетата)
Приготвяне:
Карфиолът се разделя на по-дребни розички - не се варят. Всяка розичка намазваме първо в брашно, а след това в яйце, смесено със счукан чесън, сол и горчица.
Накрая се овалва в сместа от галетата и кашкавала. Наредете розичките върху тава, намазана с олио
Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете карфиола за около 30-40 минути, или докато се изпече достатъчно. По време на печенето е добре розичките да се обръщат.
Кашкавал пане различен - лек като перце
Не можете да устоите на кашкавал пане? Вместо да го пържите, опитайте го по следния начин: Фантастично е и няма да напълнеете от него!
Приготвяне:
1 глава карфиол, разделена на съцветия
1 голямо яйце
½ чаша ситно настърган пармезан или друг кашкавал
1 чаена лъжичка черен пипер (смес от босилек, риган, сол и черен пипер)
2 филийки нискомаслено кашкавал
Приготвяне:
Пускаме фурната на 220 градуса. Поставете карфиола в блендер и пасираме до получаване на маса, подобна на оризова. Сега имате избор, можете да приготвите сместа в микровълнова или на пара - просто я задушаваме леко и след това изцеждаме излишната течност с кърпа.
Ако решим да го приготвим в микровълновата, добавяме го в купа и го слагаме в микровълновата за 2 минути.
След това извадете масата от карфиол, разбъркайте я и я поставете в микровълновата за още 3 минути . Извадете и разбъркайте отново - карфиолът е почти сварен. Поставете отново в микровълновата за още 5 минути.
В този момент можете да забележите, че карфиолът все още е влажен на пипане - но ние се нуждаем влагата да излезе от карфиола - затова ще го сложим в микровълновата за последните 5 минути - карфиолът все още ще е леко влажен, или вече ще изглежда по-сух.
Ако готвите на пара, не забравяйте да изстискате добре водата.
Оставете да изстине, добавете яйцето, пармезана, подправките и разбъркайте.
Разделете на 4 равни части и всяка наредете върху застлана с хартия за печене тава. Дебелината трябва да бъде около 1,5 см.
Печете около 15-18 минути - или докато повърхността стане златиста. След това просто слагаме резен кашкавал между двете банички и оставяме във фурната за малко, докато кашкавала се разтопи.
Супа от карфиол с боб
Имаме нужда от:
1 чаша зеленчуков бульон
1 чаша вода
½ кг карфиол
1 чаша среден боб
¼ чаена лъжичка лют червен пипер
¼ чаена лъжичка смлян пипер
Сол на вкус
Варено пиле
Приготвяне:
Оставете водата и бульона да заврат. Добавете накъсания на розички карфиол и гответе, докато омекне. Разбъркваме, добавяме останалите съставки и оставяме да заври. Изсипете в чиния или купа и сервирайте топло.
Диетичен сос от карфиол
Имаме нужда от:
1 глава карфиол - среден размер
1 глава чесън
½ чаша ситно настърган пармезан
½ чаша зеленчуков бульон
На вкус - сол и черен пипер
Приготвяне:
Отрежете горната част на чесъна, сложете го във фолио, залейте го със зехтин и го завийте. Печете в загрята фурна на 200 градуса за 20 минути. След това изваждаме скилидките от чесъна.
Карфиолът се накъсва на по-дребно, слага се в подсолена вода и се сварява до омекване. След това сложете карфиола в блендер, добавете пармезан, чесън и ½ чаша бульон. Смесете до гладкост.
Сосът може да се сервира веднага или да се съхранява в хладилник в затварящ се съд.
Карфиол в кашкавалено-горчичен сос
Имаме нужда от:
1 средно голям карфиол
40 г краве масло
2 и ½ лъжици обикновено брашно
500 мл мляко
2 лъжици горчица
180 г настърган кашкавал
Сол и смлян черен пипер
Приготвяне:
Карфиолът се разделя на по-дребни розички и се сварява в подсолена вода за 5-7 минути.
Разтопете маслото в тиган, добавете брашното и разбъркайте, за да няма бучки в сместа. След това отстранете от огъня, добавете млякото, разбъркайте и отново поставете на огъня. Гответе до сгъстяване, като бъркате непрекъснато. Свалете от огъня, добавете горчицата и кашкавала.
Отцедете карфиола, прехвърлете го в намазана с масло форма за печене и го полейте със соса. Слагат се в загрята фурна и се пекат до зачервяване при температура 200 градуса - около 20 минути.
Хапки карфиол в тесто със кашкавал
Имаме нужда от:
1 карфиол
2 чаши галета
½ чаша ситно настърган пармезан
½ чаша настъргано сирене чедър
1 и ½ чаши обикновено брашно
2 яйца
Зехтин
Магданоз за гарнитура
Приготвяне:
Измийте карфиола и го накъсайте на най-дребни розички.
Смесете галета, пармезан и чедър в купа.
Намажете цветчетата карфиол първо в брашно, след това в разбито яйце и накрая в смес от галета и кашкавал.
Оваляният карфиол се нарежда в тава, постлана с хартия за печене, поръсва се със зехтин, посолява се и се слага в загрята фурна.
Пече се при температура 220 градуса около 30 минути. Поръсете със ситно нарязан магданоз.
Карфиол, запечен с шунка и сметана
Имаме нужда от:
1 кг карфиол
3 яйца
1 чаша заквасена сметана (250 мл)
100 г настърган кашкавал
300 г шунка на кубчета
Масло
Сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Разделяме карфиола на по-малки части и го пускаме в подсолена вряща вода. Оставяме да поври няколко минути, за да омекне карфиолът, но в същото време да не започне да се разпада.
Смесете сметаната с яйцето и натрошеният кашкавал в купа. Добавете черен пипер и сол.
Отцеждаме карфиола и го слагаме в тава за печене, която сме намазали с масло. Карфиолът се поръсва с шунка и се залива със сметановата смес.
Слага се в загрята фурна и се пече, докато сместа придобие златисто-кафяв цвят на повърхността.
Хрупкав карфиол на фурна
Имаме нужда от:
1 чаша = 250 мл
1,5 кг карфиол разделен на съцветия
2 чаши обикновено брашно
3 супени лъжици сол
¼ чаена лъжичка черен пипер
2 чаени лъжички червен пипер
1 чаена лъжичка чесън на прах
1 чаена лъжичка наситнен магданоз
5 белтъка
4 супени лъжици вода
3 чаши галета
¼ чаша олио или масло
Имаме нужда от:
Измийте карфиола и го накъсайте на съцветия.
Ще подготвим 3 отделни купи. В едната сипете брашно, смесено със сол и подправки, във втората - галета, а в третата - белтък, разбъркан с вода.
Постелете тава с хартия за печене и я намажете с малко масло. Намажете цветчетата карфиол първо в брашно, след това в белтъчна смес и накрая в галета.
Поставете оваляния карфиол върху тавата за печене.
Печете до златисто
Невероятно вкусен карфиол на фурна
Имаме нужда от:
1 средно голяма глава карфиол
4 лъжици домашна майонеза (рецептата е споделена по-нагоре)
3 лъжици сметана
1 чаена лъжичка пълномаслена горчица
1 лъжица зехтин + олио за забърсване на формата
Щипка мащерка
Смлян черен пипер и сол на вкус
2-3 лъжици галета
50 г пармезан
Приготвяне:
Карфиолът се разделя на по-дребни розички и се сварява във вряща вода (трябва да остане твърд и да не се развари).
През това време смесете майонеза, сметана, горчица, олио, сол и черен пипер в купа.
Извадете карфиола от водата и намажете формата за печене с масло.
След това сложете цветчетата карфиол в купа и върху тях изсипете готовия сос. След това се поръсват с галета, пармезан, мащерка и се слагат в загрята фурна да се запекат.
Пече се при температура 180-190 градуса, докато повърхността на карфиола стане златиста.
Оставете да изстине и сервирайте.
Хрупкав карфиол с чесън
Имаме нужда от:
1 малък карфиол
2/3 чаша галета
1/3 чаша ситно настърган кашкавал
½ чаена лъжичка чесън на прах
1 чаена лъжичка сладък пипер
2 яйца
Сол и черен пипер
Растително масло
Приготвяне:
Карфиолът се накъсва на съцветия и се слага във вряща подсолена вода. Вари се 4-5 минути, отцежда се и се изплаква със студена вода.
В купа смесете галетата със кашкавал, чесън на прах, сол, черен пипер и червен пипер (може да добавите и други подправки на вкус). Във втората купа разбийте с вилица яйцата.
Застелете тава с хартия за печене и намажете с олио. Намажете карфиола първо с яйцето, а след това в сместа от галета и кашкавал. Карфиолът се прехвърля в тава и се слага в загрята фурна, където се пече на 200 градуса за около 15-20 минути, или докато карфиолът стане златист.
Сервирайте с любимата си марината.
Карфиол, запечен с шунка и кашкавал
Имаме нужда от:
1 брой карфиол
1 скилидка чесън
2 лъжици масло
2 супени лъжици нарязан магданоз
250 г шунка
3 яйца
100 мл мляко
100 г топено сирене
100 г сирене гауда
пипер
сол
индийско орехче
Приготвяне:
Сварете карфиола в подсолена вода, да не омеква напълно.
Загрейте фурната на 200 градуса, подгответе форма за печене, която намажете с олио или масло.
Накъсайте сварения карфиол на ситно.
Запържете чесъна в маслото, добавете карфиола, наситнения магданоз и подправете с черен пипер, сол и индийско орехче.
Така приготвеният карфиол се нарежда в тава за печене.
Нарежете шунката на ивици, добавете разбитите яйца с прясното мляко и топеното сирене - разбъркайте добре. Готовата смес изсипете върху карфиола, поръсете с настъргано сирене Гауда.
Карфиол в медено-горчичен сос
Имаме нужда от:
1 глава карфиол, разделена на съцветия
6 лъжици мед
4 счукани скилидки чесън
1 чаена лъжичка сух лук
6 лъжици вода
2 супени лъжици царевично нишесте
1 и 1/2 лъжици соев сос
1/2 чаена лъжичка пикантен чили сос или люта чушка
Приготвяне:
Ще загрея фурната на 200 градуса и ще приготвя тава, която ще постеля с хартия за печене.
Измийте карфиола, разделен на съцветия и го поставете върху лист за печене. (по време на печенето може да се полива с вода).
Докато се пече, пригответе соса. Смесете мед, счукан чесън, сушен лук, соев сос и люти чушки и поставете на огъня. Оставете да заври, като бъркате непрекъснато.
Към тази смес постепенно се добавя вода, смесена с нишесте, и се вари за известно време, така че сместа да се сгъсти достатъчно.
След 20 минути печене тавата се прехвърля в горната част на фурната, благодарение на което карфиолът ще се запече до златисто.
Когато карфиолът се запече, се смесва със соса и се поднася. Украсете чинията със зелен лук.
Сочни кашкавалено-чеснови пръчици от карфиолено тесто
Имаме нужда от:
1 глава карфиол
½ чаша настъргана нискомаслена моцарела
1/3 чаша настърган пармезан
¾ чаша настъргана моцарела с намалено съдържание на мазнини за поръсване
1 яйце
1 чаена лъжичка сол
½ чаена лъжичка смлян черен пипер
2 скилидки чесън
½ лъжица нарязан магданоз
½ лъжица нарязан босилек
Малко магданоз за поръсване
Приготвяне:
Разделете карфиола на отделни цветчета, поставете в блендер и пасирайте на фини трохи. След това сложете блендирания карфиол в купа и го смесете с яйцето, моцарелата, пармезана, подправките, билките и счукания чесън.
Наредете тестото върху тава, покрита с хартия за печене (трябва да е с дебелина около 1,5 см). Поставете в загрята фурна и печете на 210 градуса за около 12 минути. След това го извадете от фурната, поръсете със кашкавал и запечете, докато кашкавалът се разтопи и повърхността на тестото стане златиста. Оставете да изстине, поръсете с магданоз и сервирайте.
Карфиол с кашкавал пържен със зелен лук
Имаме нужда от:
1 глава карфиол
2 яйца
¾ чаша настърган кашкавал
¼ чаша нарязан зелен лук
Сол и черен пипер на вкус
4 супени лъжици брашно
Приготвяне:
Карфиолът се разделя на съцветия и се сварява леко във вряща вода (около 7 минути). Отцедете карфиола, оставете го да изстине за малко и го накъсайте на ситно.
След това добавете яйцата, кашкавала, зеления лук, брашното, солта и черния пипер към карфиола.
Разбъркваме сместа и от нея оформяме отделни пърленки, които пържим в олио до златисто от двете страни.
Сервирайте със заквасена сметана.
Присъединете се към нашата кулинарна общност и открийте нови вдъхновения всеки ден! 🍳👩🍳Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!