Търсите ли здравословна храна, която всички ще хапват у дома? Току-що я намерихте!
Тази рецепта за печен карфиол от YouTube е наистина вкусна, здравословна и дори децата я харесват.
Имаме нужда от:
1 карфиол
малко оцет
пресен кориандър
1 с. л. червен сладък пипер
1 ч. л. сол, черен пипер, куркума
чесън на вкус
2 супени лъжици зехтин
3 яйца
2 супени лъжици обикновено брашно
8 г бакпулвер
настъргана моцарела или резени топено сирене
по желание: пикантен сос (ако готвите за деца, без сос)
Приготвяне:
Първо отстраняваме листата на карфиола.
Ще използваме само половината, другата половина, го съхраняваме в хладилника за друга употреба.
Второ премахваме тази част, която е най-твърда (средата), след това го нарязваме на малки парченца.
Потапяме ги във вода с малко оцет за 10 минути, за да премахнем всички пестициди.
Настържете карфиола на едро ренде.
Нарежете стрък кориандър на ситно и добавете към карфиола.
Добавяме сол и черен пипер, добавете пресован чесън (ако нямате пресен може и на прах), куркума и зехтин.
Накрая добавете бакпулвера, брашното, сладкия червен пипер и разбъркайте.
В отделна купа се разбиват яйцата.
Изсипете яйцата в карфиола и разбъркайте добре.
Намаслете формата за печене, добавете сместа от карфиол равномерно в нея.
Печете в предварително загрята фурна на 250 °C за около 25 минути.
Накрая поръсете с настъргана моцарела.
Като алтернатива нареждаме парченца топено сирене отгоре и го оставяме да се разтопи.
Поръсете с пресни подправки и сервирайте.
Желаем ви добър апетит!
Вижте още: Карфиолът - Храна за анемици, диабетици, хипертоници, с чернодробни и бъбречни проблеми
Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!