Google Translate

Търсене в този блог

Силата и свойствата на калта да лекува!

Видове терапевтична кал за стави и нейното приложение

Калта за стави е част от комплексното лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат. Техниката има редица ограничения, поради което може да се използва само като спомагателна терапия. Калолечение на практика няма противопоказания и странични ефекти, но трябва да се наблюдава от специалист.

Лечение на стави с кал

Полезни свойства на лечебната кал за ставите

Ефектът на естественото лекарство е симптоматичен. Съдържащите се в лечебната кал минерали и органични вещества проникват в кожата и влияят благоприятно върху огнището на възпалението. Калните бани и компреси действат загряващо, тонизиращо и масажиращо върху ставите.

Естествената кал има следните свойства:

облекчаване на синдрома на болката;

намаляване на възпалението в хрущялните тъкани и ставите;

подобряване на кръвообращението;

премахване на подуване и лимфна конгестия;

нормализиране на метаболитните процеси в засегнатите области.

Полезните свойства на калта се дължат на техния биологичен състав. В зависимост от вида на минералния агент те могат да имат химичен, термичен, адсорбционен и механичен ефект върху областта на тяхното приложение.

Видове лечебна кал

Пелоидите или калта, които имат лечебен ефект за лечение на стави, се делят на няколко вида. Всички те се състоят от 3 части: основа, кален разтвор и колоиден комплекс. В зависимост от произхода и процента на съдържанието на минерали, те се разделят на 7 основни типа:

Торф

Този вид кал се образува в блатисти райони и се състои от изгнила дървесина и остатъци от трева. Благодарение на растителната основа, той има затоплящо и високо топлоакумулиращо свойство. Торфената кал се състои от биоактивни вещества и органични съединения, което осигурява нейните антивирусни, противовъзпалителни и антибактериални ефекти върху тялото.

Сапропел

Този вид кал се отлага на дъното на застояли водоеми. Среща се в блата, езера и езера. Освен изгнили парчета дърво и растителна основа, той съдържа голямо количество биологични остатъци. Има състав и свойства, подобни на торфената кал. Сапропелът се използва за лечение на ставни заболявания в санаториуми в Урал и Карелия, както и в здравни курорти в Естония и Германия.

Тиня кал

Основата на този тип са останките от водорасли и микроорганизми.

Сулфидна-тиня. 

Един от най-популярните видове кал, който може да се използва за лечение на почти всички заболявания на опорно-двигателния апарат. Добива се от дъното на застояли водоеми и устия. Поради високото съдържание на амоняк, метан, сероводород и органични съединения, калта има мощно антибактериално действие. Този вид е широко разпространен в Крим - Сакская, в Израел - калта на Мъртво море, в курортите на България и в Краснодарския край.

Хидротермална

Този вид кал се добива основно на територията на Азербайджан. Има антимикробен и противовъзпалителен ефект поради високото си съдържание на бром, йод и органични вещества.

Хидротермална. Кал с високо съдържание на сероводород и разлагащи се вулканични скали. Основните компоненти са естествени минерали. Отличителна характеристика на този вид е почти пълното отсъствие на органична материя. Находища от този вид кал се намират главно в Камчатка и курортите на Италия.

Фанго

Мръсотия от вулканични скали с високо съдържание на продукти от гниене на водорасли. Също така съдържа различни биоактивни компоненти, които му придават сенсибилизиращи, антибактериални и противовъзпалителни свойства. Лечебна кал с изразен регенериращ ефект се намира в балнеоложките курорти на Италия.

Някои видове лечебна кал

Торфът, сулфидно-тилевите и сапропеловите калове съдържат минерални соли, киселини, органични вещества и хумусни остатъци. Благодарение на естествения си състав, продуктите на кална основа се използват за лечение на пациенти с различни видове заболявания. Схемите за използване на всякакъв вид мръсотия се избират индивидуално, в зависимост от показанията. Всички терапевтични мерки трябва да се извършват само след консултация с лекар.

Показания и противопоказания

Пелоидотерапията има широк спектър на действие, но калолечението е най-ефективно по отношение на заболявания на опорно-двигателния апарат.

Показанията включват:

ревматоиден артрит;

остеохондроза и остеоартрит;

подагра;

анкилозиращ спондилит;

дифузни лезии на съединителната тъкан;

бурсит;

изкривяване на гръбначния стълб.

Цел на калолечение

Терапията се предписва в следоперативния период на ставите и гръбначния стълб, по време на рехабилитация след наранявания, фрактури и натъртвания. Техниката има благоприятен ефект при лечение на заболявания на долните дихателни пътища и повишаване на общия тонус на организма.

Процедурите се предписват след цялостен преглед на пациента. Терапията може да бъде предписана от лекуващия лекар само ако няма противопоказания.

Лечението с кал трябва да се спре, когато:

наличието на открити рани и лезии по кожата;

онкологични заболявания;

нарушения на бъбреците и сърдечно-съдовата система.

Противопоказанията включват екзацербации и остри форми на ставни заболявания.

Методи на приложение

Курсът на пелоидната терапия се предписва от лекуващия лекар след поставяне на точна диагноза. Поради своята простота и достъпност, терапията може да се провежда както в болница, така и у дома. За лечение на стави и заболявания на опорно-двигателния апарат се използват различни процедури, чиято ефективност зависи от общото състояние и спазването на препоръките на специалист.

Приложения

Частичното приложение на калта върху различни части на тялото има топлинен и противовъзпалителен ефект. Апликациите се прилагат върху ръцете, предмишниците, шията или коленните стави. Този метод на терапия се препоръчва при артроза на колянната става, болки в гърба и остеохондроза.

Схема за наслагване на лечебна кал

Процедурата ефективно въздейства върху засегнатите области и спира възпалителния процес. При ревматоиден артрит помагат „ръкавици“ на ръцете и „чорапи“ на краката. Може да се предпише локална терапия, ако има противопоказания за увиване. За засилване на терапевтичния ефект се препоръчва да се правят вани и други балнеотерапевтични процедури.

Кални бани

Водните процедури помагат на пациенти с артрит, гръбначна херния и ревматоиден артрит. За приготвяне на баните се използва топла вода от + 36 ... + 38 ° C и всякаква мръсотия в количество от 200–400 г. Понякога може да се добави морска сол, която засилва терапевтичния ефект.

Процедурата отнема 30-40 минути, след което пациентът трябва да вземе топъл душ и да си легне. Калните бани се предписват при много заболявания и за общо подобряване на здравето.

Спа лечение

За постигане на максимален ефект от лечението се препоръчва провеждането на пелоидна терапия в лечебните курорти. Калолечението трябва да се комбинира с други ефективни техники, които засилват терапевтичния ефект върху засегнатите стави.

Минерализация на различни лечебни кал

Калолечение у дома

Можете да подобрите здравето си не само в курортите, но и у дома. Най-простите домашни лечения са: апликации, компреси, обвивки и вани. Преди да започнете терапевтичен курс, трябва да се консултирате с лекар и неговите препоръки - температурата на агента, продължителността и метода на експозиция.

За профилактични цели могат да се извършват затоплящи приложения. Благодарение на лечебните свойства на приготвения компонент, можете да облекчите болката и да намалите отока на засегнатата става. Компресите и лосионите нормализират метаболитните процеси и улесняват общото състояние на пациента.

Популярни публикации