Google Translate

Търсене в този блог

Народни средства за лечение на подагра - 100 рецепти


Подаграта е хронично заболяване с остри пристъпи на болка и възпаление в ставите, причинено от метаболитни нарушения и свързано с отлагане на соли на пикочната киселина в костите, сухожилията, фасцията и др. С повишаване на нивото на пикочната киселина в организма , съдържанието му в ставната течност също се увеличава и след достигане на определена концентрация започват да се утаяват кристали от неговите соли.

Народни средства за лечение на подагра - 100 рецепти

Подаграта се среща по-често от мъжете след 40 години. Преяждането, прекомерната консумация на месо и месни продукти, злоупотребата с алкохол и заседналият начин на живот допринасят за развитието на подагра.

Заболяването обикновено се развива бавно, по-рядко се проявява в остри пристъпи с повече или по-малко дълги периоди на добро здраве. Атаките са придружени от силна болка на мястото на лезията, особено през нощта. Зоната на ставите става подута и зачервена. Телесната температура може да се повиши до 38 ° C и продължава 2-4 дни, след което постепенно намалява до нормалното. Най-често процесът се локализира в областта на големия пръст на крака, по-рядко в малките стави на ръцете.

Интервалите между пристъпите могат да продължат от няколко дни до 1-2 години. С прогресията на заболяването пристъпите стават по-чести и продължителни, периодично се възпаляват нови стави, в някои случаи признаците на възпаление на ставите продължават много седмици.

Симптоми: Началото на заболяването се характеризира с остра болка в ставите на палеца на крака.

Какво се случва? Причината за подагра е метаболитно нарушение, причинено от недостатъчно отделяне на соли на пикочната киселина. В резултат на това се увеличава съдържанието на пикочна киселина в кръвта и отлагането на нейните соли в ставите, хрущялите и сухожилията. При тежки форми на заболяването пикочната киселина се отлага под формата на възли във вътрешните органи. Провокаторите на подаграта са заседналият начин на живот и храненето с храни, богати на пуринови основи, на първо място сред които са месото и рибата.

При липса на навременно лечение подаграта става хронична и може да доведе до деформация и нарушена подвижност на много стави.

Какво да правя? Основното  лечение на  подагра е спазването на специална диета, която изключва всички храни, богати на пуринови основи. По този начин, в диетата на пациент с подагра, черният дроб, бъбреците, езикът и мозъците, гъбите, бобовите растения, тлъстото месо и риба, пушените меса и консервите са неприемливи. Чаят, кафето и шоколадът също са изключени от консумация. Продукти като мляко и млечни продукти, картофи, сурови зеленчуци и плодове, горски плодове са добре дошли. При лечението ефективни са настойките с горчица. 

1. Облекчаване на остър пристъп на подагра

При остър пристъп на подагра е необходимо да се осигури пълна почивка на болния крайник, който се поставя на възвишение. В случай на изразена възпалителна реакция, върху възпалената става се поставя компрес с лед и след отшумяване на болката се поставя затоплящ компрес. Препоръчва се също да се пие много течности (2-2,5 литра течности на ден - алкални разтвори, разреден лимонов сок, желе, компоти, мляко).

Рецепти

Традиционната медицина препоръчва да се ядат колкото се може повече ягоди, боровинки, ябълки и дини, да се пие пресен брезов сок и чай от листа на брусница.

1. Салвия. 2 кутии по 50 г за 6 литра вода. Вари се 10 минути, като се охлади до горещо, доколкото понася ръката, температурата, в този бульон можете да запарите болни ръце или крака. Варете на пара от 30 минути до 1 час. Преди това се налива 1 литър бульон и се поддържа горещ, като се налива от време на време в леген или кофа. Правете го веднъж дневно преди лягане в продължение на 1-2 месеца. Подутините на ръцете и краката се абсорбират, болката се облекчава. След процедурата сложете на ръцете или краката си топли вълнени чорапи или ръкавици и си легнете. Уверете се, че няма студен въздух. Направете го по-добре преди лягане.

2. Разтопете прясно несолено краве масло в купа над огъня. Когато маслото започне да кипи, трябва да премахнете филма от него. Добавете същото количество пречистен винен (медицински) алкохол към маслото, разбъркайте. След това изгорете тази смес и оставете алкохола да изгори. Останалата маса е най-доброто средство за лечение на подагра. Задължително е да се втриват в болезнени места в близост до горещ огън: печка, камина, огън, печка.

3. Ужилване от пчела. Действа добре при подагра. Но трябва да подхождате внимателно, като помните, че пчелната отрова е токсична и някои хора не я понасят добре. Нашите лекари лекуват успешно невралгии, ревматизъм, подагра, артрит и други заболявания с пчелно ужилване.

4. Аптечна лайка (цветя). От лайка 100 г на 10 л вода, смесена с 200 г сол, се правят вани при подагрозни отоци на ръцете и краката.

5. Лайка, цветове от черен бъз. Леко залейте сместа с вряла вода, загрейте на огъня в тенджера. Прецедете, напълнете тампони плат и нанесете на болно място, завържете. Затоплянето се прилага и при подагра, плюс, зъбобол с подуване на бузите, болка в бузите след настинка в течение, когато боли главата, при болки и лумбаго в кръста.

6. Майски люляк (цветя) (не Мичурин). Изсипете люлякови цветя свободно в бутилка от половин литър до върха, налейте водка или алкохол. Престояват 21 дни на тъмно място, отцедете. Приемайте по 30 капки 3 пъти дневно преди хранене. Курсът на лечение е 3 месеца. Правете разтриване и компреси със същата тинктура. Използва се при подагра, солни отлагания.

7. Ягоди (горски плодове). Когато узреят ягодите, тоест са пресни. Приемайте ги ежедневно в големи количества при подагра, ревматизъм, метаболитни нарушения.

8. Брезов сок. През пролетта сокът се приема по 1/2-1 чаша 3 пъти на ден като добро средство за пречистване на кръвта, както и при подагра, ревматизъм, артрит.

9. Обикновен люляк. 2 супени лъжици цветя се заливат с 200 мл водка или 70-градусов алкохол. Оставете да вари 7 дни на тъмно място, разклащайте от време на време. Приемайте по 20-30 капки алкохолна тинктура или 50 капки тинктура от водка 3 пъти на ден преди хранене.

10. Бутрак. Трябва да запарите листата на бутрака с прясна вряла вода (без да загрявате преварена вода) и да оставите за 15 минути, без да похлупвате под порцеланова чинийка. Прецежда се и се пие докато е горещо. Ако запарката не е златиста на цвят, а зеленикаво-мътна, тогава няма смисъл да я приемате. Може да се лекува с продължително пиене, запарена като чай, без дозировка. Цветовете не трябва да са презрели, те трябва да се събира на етапа на узряване 

11. Ранилист или полски мъдрец. 5 г билки с цветове от ранилист за 200 мл вряща вода с 2 с.л. лъжици порто или друго десертно вино. Престоява, като чай, увийте за 15 минути и приемайте по 1/3 чаша 3 пъти на ден преди хранене.

12. Трилистен часовник (листа). 5 г листа за 1 чаша вряща вода. Престояват, увити, 1 час, отцедете. Приемайте по 1/4 чаша 4 пъти дневно преди хранене. ИЛИ: 1/2 чаена лъжичка листа в 2 чаши студена преварена вода. Престояват 8 часа, отцедете. Приемайте по 1 / 3-1 / 2 чаша 2-4 пъти дневно преди хранене. Използва се при подагра.

13. Обикновен бръшлян (листа). 1/2 чаена лъжичка листа в 1 чаша студена преварена вода. Престоява 1 час, отцедете. Приемайте по 1/3 чаша 4 пъти на ден при подагра.

14. Пълзяща житна трева (коренища). 2 чаени лъжички коренища в 1 чаша вода. Варете 10 минути. Престоява, увити, 1 час. Приемайте по 1-2 супени лъжици 3-4 пъти на ден. Или 4 чаени лъжички сухи коренища в 1 чаша студена преварена вода. Престоява 12 часа, отцедете. Изсипете останалата част от коренищата с чаша вряла вода, престоява увито, 1 час, отцедете. Смесете и двете запарки. Вземете за подагра.

15. Водна леща (цяло растение). Вземете 1 супена лъжица  измита и нарязана леща в  250 г водка, прецедете, изцедете приемайте 3-4 дни . Смесете измитата нарязана леща с мед. Приемайте по 1 g 2 пъти на ден. Използва се при подагра, ревматизъм.

16. Американско агаве. Пригответе следната тинктура: 10 г пресни листа от американско агаве в 100 мл 70-градусов спирт, оставете за 10 дни на тъмно място. Приемайте по 20 капки 3 пъти дневно преди хранене.

17. Хмел (шишарки). За лечение на подагра и ревматизъм се приготвя мехлем от праха от сухи шишарки. Смелете 1 супена лъжица прах от пъпки с 1 супена лъжица несолена свинска мас или прясно масло. Използвайте като болкоуспокояващ мехлем при подагра и ревматизъм.

18. Блатна тинтява. Пригответе алкохолна тинктура от корена или стъблото на тинтява. Престоява 250 г сух корен и 500 мл водка на тъмно място в продължение на 3 седмици. Приемайте по 25 g 3 пъти на ден преди хранене. Курсът на лечение продължава 2-3 месеца с редовен прием.

19. Хвощ (трева). 4 чаени лъжички суха билка за 2 чаши вряла вода. Престояват, увити, 2 часа, отцедете. Приемайте по 1 супена лъжица 5-6 пъти на ден при подагра, ревматизъм.

При остър нефрит и нефрозонефрит не приемайте поради дразнене на бъбреците.

20 Изправена тинтява. Престоявае 20 g Potentilla на 100 ml 70-градусов алкохол в продължение на 6 седмици на светло място и приемайте по 40 капки 2-3 пъти на ден преди хранене. Ако сте склонни към запек, това лекарство не се препоръчва.

21. Домашна ябълка (плодове, сок). Плодовете предотвратяват образуването на пикочна киселина, поради което се използват при всички заболявания, свързани с натрупването на соли на пикочната киселина в организма. Ябълките се използват при подагра, хроничен ревматизъм. Добре и полезно е да се пият отвари и настойки от ябълки. Нарежете 3-5 необелени ябълки, варете в затворен съд за 10 минути, оставете за 4 часа. Приемайте топло като чай няколко пъти на ден. Или просто нарежете ябълките на чай, оставете ги да се сварят и пийте този чай.

22. Ivy buddra (трева). 1 чаена лъжичка пресни билки в 1 чаша вряща вода. Престояват, увити, 1 час, отцедете. Приемайте по 1/4 чаша 2-3 пъти на ден топла запарка. В немската народна медицина настойка от будра се използва за компреси при подагра.

23. Берберис. 25 г кора от берберис на 100 мл 70-градусов алкохол. Престоява 7-10 дни на тъмно. Приемайте по 30 капки 3 пъти на ден. Тинктурата насърчава разтварянето на отложените соли в тялото и постепенното намаляване на това заболяване на подагрозни възли и намаляване на мускулната болка.

24. Трепетлика (вътрешна кора на млади клони, лист). Алкохолна тинктура от вътрешната кора на млади клони с листа (1 част суровина за 10 части 70-градусов алкохол), приемайте по 25-30 капки във вода 3 пъти на ден при подагра и ревматизъм.

25. При напреднала подагра помага отвара: синя метличина (цветя) - 5 части, невен (цветя) - 5 части, божур (цветя) - 5 части, хвойна (плодове) - 5 части, зърнастец (кора) - 5 части. , бъз черен (цветя) - 10 части, коприва (листа) - 10 части; върба (кора) - 20 броя; полски хвощ (трева) - 20 части; млада бреза (листа) - 20 части.

Залейте една супена лъжица с горната част на сместа с 300 мл вряла вода в порцелан, завийте. След половин час изпийте целия горещ бульон. Повторете на всеки два часа. Това е рецептата на професор С. Я. Соколов.

26. Лен (семена). Сварете 2 чаени лъжички семена за 15 минути в чаша и половина вода, оставете за 10 минути, разклатете за 5 минути в бутилка, прецедете през тензух. Приемайте по 1 супена лъжица 4-5 пъти на ден при подагра и ревматизъм.

27. Любеж (корени). Варете 5 г сухи корени за 10-15 минути на слаб огън след завиране. Престояват, увити, 2-3 часа, отцедете. Приемайте по 1 супена лъжица 3-4 пъти на ден 30 минути преди хранене при подагра и ревматизъм.

28. Дива салата, лък на компас (трева). Отровно растение. 1 чаена лъжичка билки в 3 чаши вряла вода. Престояват, увити, 4 часа, отцедете. Приемайте по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди хранене при подагра. Спазвайте точно дозировката.

29. Изправена тинтява (коренища). 1 супена лъжица коренища в 1 чаша вода. Варете 15-20 минути. След кипене, престояват, увити, за 2 часа, отцедете. Приемайте по 1 супена лъжица 3-4 пъти на ден 30 минути преди хранене при подагра и ревматизъм.

30. Козелец (корени). Сварете 1 супена лъжица сухи корени за 10 минути в чаша вряща вода. Престояват, увити, 2 часа, отцедете. Приемайте по 1 супена лъжица 3-4 пъти на ден при подагра.

31. Златна пръчка, златна пръчица (билка). 2 чаени лъжички билки в 1 чаша охладена преварена вода. Престояват 4 часа, отцедете. Приемайте по 1/4 чаша 4 пъти на ден преди хранене при подагра, ревматизъм.

32. Зеле. Зелето се използва при подагра под формата на салати. Влажните листа, нанесени върху възпалените места, „облекчават подагрозната болка и ужилването встрани“.

33. Ливадно лумбаго (листа). Използва се като студена запарка. 2 чаени лъжички натрошени суровини в 1 чаша студена преварена вода. Престоява 24 часа, отцедете. Приемайте по 1 супена лъжица на всеки 2-3 часа при подагра и ставен ревматизъм. Тъй като лумбагото силно дразни храносмилателния тракт, то е противопоказано при гастрит и нефрит.

34. Брястолистно орехче, брястолистното орехче (цветя). 15 г цветове на 1 литър вряща вода. Престояват, увити, 3 часа, отцедете. Приемайте по 1/4 чаша 4 пъти на ден при подагра и ревматизъм.

35. Тричастна бутрак (трева). 2 супени лъжици билки в 500 мл вряща вода. Престояват, увити, 12 часа, отцедете. Приемайте по 1/2 чаша 3 пъти на ден при подагра и артрит.


36. Касис (листа). Настоявайте 1 супена лъжица листа в 500 мл вряща вода, увити, за 2 часа, отцедете. Приемайте по 1/2 чаша 4-5 пъти на ден при ревматизъм и подагра. Листата имат силно патогонно и диуретично действие, освобождават организма от пуринови вещества и излишната пикочна киселина и затова служат като добро средство за лечение на подагра и ревматизъм.

37. Руски горичник (корени). 1 чаена лъжичка сухи корени в 2 чаши студена вода. Престояват 8 часа, отцедете. Приемайте по 1/4 чаша 3-4 пъти на ден 30 минути преди хранене при подагра, ревматизъм.

38. Бяла бреза, увиснала (пъпки, листа, сок). Алкохолна тинктура. Приемайте по 15-20 капки 3 пъти на ден с вода. Бульон: 5 г брезови пъпки в 1 чаша вода. Варете 15 минути на слаб огън. Престояват, увити, 1 час, отцедете. Приемайте по 1/4 чаша 4 пъти на ден един час след хранене. ИЛИ: 1 супена лъжица сушени листа в 1 чаша вряща вода. Престояват, увити, 6 часа, отцедете. Приемайте по 1/2 чаша 2-3 пъти на ден. Препаратите от бреза се използват при ревматизъм, подагра и различни ставни лезии. Да не се използва при остро възпаление на бъбреците. Външно: с алкохолна тинктура от брезови пъпки се правят разтривания и компреси върху възпалени стави.

39. Орех (листа). Сварете 1/4 кг листа в 1 л вода. Използвайте за бани и измиване при подагра, ревматизъм.

40. Angelica officinalis (коренище и корени). Алкохолна тинктура (1: 5) от коренища се използва за разтриване при подагра, мускулни болки, ревматизъм.

41. Veronica officinalis (билка). 2 чаени лъжички билки в 2 чаши вряла вода. Престояват, увити, 2 часа, отцедете. Приемайте по 1/2 чаша 4 пъти на ден 1 час след хранене при подагра, ревматизъм.

42. Началната буква е лечебна (билка). 1 супена лъжица билки в 2 чаши вряла вода. Престоява увити за 2 часа. Приемайте по 1-2 супени лъжици 3-4 пъти на ден преди хранене при лошо кръвообращение, болки в ставите и подагра.

43. Мушкатова ливада, кървавочервена, гора, блато (трева). 2 чаени лъжички суха билка на 2 чаши студена преварена вода. Престоява 8 часа, отцедете. Приемайте цялата запарка при подагра на глътки през деня.

44.Каменоломка (корени и коренища). Сварете 15 г коренища с корени в 500 мл вода в продължение на 15 минути, след като заври, престояват, увити за 4 часа, отцедете. Приемайте по 1 / 4-1 / 3 чаша 3-4 пъти дневно преди хранене. Тинктура от водка (1: 5) приемайте по 30 капки 4-5 пъти на ден с вода преди хранене. Използва се при подагра и ревматизъм.

45. Обикновена вратига (цветя). 1 супена лъжица цветовд в 1 чаша вряща вода. престоява, увити, 2 часа, отцедете. Приемайте по 1 супена лъжица 3-4 пъти на ден 20 минути преди хранене при ревматизъм. Външно запарка от цветни кошници и запарка от листа под формата на топли вани и компреси се използват като анестетик при подагра, болки в ставите, ревматизъм.

46. ​​Вискозна еукомия (стъбла, кора). Спиртната тинктура от стъблата и кората се приема по 15-20 капки с вода 2 пъти на ден при подагра. 10 г кора в 1 чаша вода. Варете 10-15 минути, увийте, престоява, 4 часа, отцедете. Приемайте по 1 супена лъжица 3 пъти на ден при подагра.

47. Сеитба на чесън (луковици). Да престои 40 г нарязан чесън в затворен съд в 100 мл алкохол или водка (могат да се добавят 3-5 капки за подобряване на вкуса на ментовите капки). Приемайте по 10 капки 2 пъти на ден 30 минути преди хранене при подагра. Да не се използва при пълнокръвни, епилептични и бременни жени.

48. Обикновени боровинки (плодове). 1-2 чаени лъжички боровинки в 1 чаша вряща вода, престояват, увити, 3-4 часа, подсладете. Приемайте по 1/4 чаша 5-6 пъти на ден при подагра, ревматизъм и други заболявания, свързани с метаболитни нарушения.

49. Сварен начукан корен от ряпа се налага върху болни места при подагра.

50. Ментол - 2,5 g, анестезин - 1,5 g, новокаин - 1,5 g, 90-градусов алкохол - 100 ml. Възпалените места трябва да се намазват с течност два пъти на ден.

51. Поставете тестен репей на болно място.

52. Обикновен люляк, райско дърво (цветя, пъпки). Използването на люлякови цветя в народната медицина на Източен Сибир е много интересно за отлагането на соли в ставите и особено за калканеалната шпора. В този случай се препоръчва изсушените цветя да се изсипят свободно в половин литрова бутилка и след това да се налее водка, да прстои 8-10 дни, след това да се приемат 30-40 капки перорално 2-3 пъти на ден и в същото време се приготвят компреси от същата тинктура или разтривайте болезнени места. Препоръчва се (А. П. Попов) при ревматизъм да се прави тинктура на водка от цветя и люлякови пъпки. Вземете както е указано по-горе. 

Лечение с вино

Следните рецепти ще помогнат за намаляване на количеството соли на пикочната киселина в костите, ставите, хрущялите, сухожилията и ще стимулират отделянето им.

1. Необходими: 30 г червено вино.

Метод на готвене. Загрейте леко виното.

Начин на употреба: Приемайте 15 минути преди всяко хранене в продължение на 30 дни.

Като превантивна мярка за подагра се препоръчва следното.

2. Необходими: 50 г сладко или полусладко вино, по 1 портокал, грейпфрут и лимон.

Метод на готвене. Залейте прясно изцедения сок от портокал и грейпфрут с виното. Оставете получената смес да се вари за 15 минути.

Начин на приложение. Приемайте в рамките на 7 дни.

Има и друго уникално средство за лечение на подагра.

3. Необходими: 200 г червено подсилено вино и несолено масло.

Метод на готвене. Разтопете маслото на умерен огън. Когато започне да кипи, отстранете пяната и добавете виното. След това поставете сместа на огъня и оставете целия алкохол да изгори. Останалата маса е най-доброто средство за лечение на подагра.

Начин на приложение. Втривайте в засегнатите от подагра места, но винаги в топла стая. Курсът на лечение е 2 седмици.

За външна употреба се препоръчва запарка от туркестанска мандрагора с подсилено вино.

4. Необходими: 500 г червено подсилено вино, 300 г билка туркестанска мандрагора.

Метод на готвене. Залейте билката мандрагора с вино, поставете разтвора в стъклен съд и оставете да се влива 7 дни на тъмно място.

Начин на приложение. Разтривайте ставите си преди лягане в продължение на 20 дни.

Лечение с тинктури

При подагра помага тинктурата от глог.

1. Необходими: 1/2 чаша водка, 20 г глог.

Метод на готвене. Смелете плодовете от глог в хаванче с дървено пестик и напълнете с водка, оставете да вари 3 дни, прецедете.

Начин на приложение. Пийте по 1 с.л. л. тинктура и се пие 1/2 чаша топла преварена вода. Приемайте лекарството 3 пъти на ден 1 час преди хранене или 2 часа след хранене. Курсът на лечение е 2 месеца. След това направете почивка за 15 дни и повторете лечението.


Тинктурата от мед и водка е не по-малко ефективна при подагра.


2. Необходими: 1/2 л водка, 1/2 чаша цветен мед.

Метод на готвене. Смесете съставките до гладкост, покрийте и оставете на хладно и тъмно място за 7 дни.

Начин на приложение. Пийте 1/3 чаша тинктура веднъж дневно в продължение на една седмица.

Не по-малко ефективен е балсамът за подагра, направен от масло и водка.

3. Необходими: 100 г водка и прясно масло.

Метод на готвене. Разтопете маслото на слаб огън, след като заври, отстранете пяната и добавете водка. След това запалете тази смес и оставете алкохола да заври.

Начин на приложение. Втривайте балсама в възпалените места всяка вечер в продължение на 3-4 седмици.

При пристъпи на силна болка използвайте следната рецепта.

4. Необходими: 1/2 чаша водка, по 10 г листа от мечо грозде и двудомна коприва, 20 червени боровинки.

Метод на готвене. Смелете листата в хаванче с дървен пестик, залейте с водка, покрийте и оставете за 7 дни на хладно тъмно място. Прецедете тинктурата през марля.

Начин на приложение. Вземете 1 ч.л. 3 пъти дневно с 1/2 чаша вода, на празен стомах, рано сутрин или вечер, преди лягане и още веднъж през деня. Курсът на лечение е 2 седмици. След това направете почивка за 7 дни и повторете лечението за още 10 дни.

Лечение с морска сол

Подаграта е ставно заболяване, причинено от отлагането на соли на пикочната киселина (урати). За да намалите мъчителната болка, да облекчите отока и да помогнете на ставите при подагра, използвайте морска сол.

Смесете 1: 1 фина морска сол и брашно, добавете вода и замесете тесто. Тестото трябва да е достатъчно плътно. Направете лента от тестото и увийте болното място с нея. Поставете полиетилен, компресова хартия отгоре и го увийте с топъл шал. Дръжте компреса, докато изстине. Повторете процедурата, докато болката изчезне напълно.

Смесете половин чаша активен въглен на прах с три супени лъжици нарязана морска сол, добавете 3 супени лъжици ленено семе на прах и малко топла вода, за да образувате средно гъста паста. Нанесете го върху болната става, превържете с дебела кърпа и оставете за една нощ. Повторете процедурата, докато болката изчезне напълно.

Смесете 100 грама сушени цветове от лайка, 200 грама морска сол, залейте с един литър вода и поставете на слаб огън за 30 минути. След това прецедете сместа и добавете към водата за баня за крака. Курсът на лечение е 10-12 процедури. След това се прави петдневна почивка и курсът може да се повтори.

Лечение с шилажит

Смесете старателно 5 g мумия със 100 g пчелен мед, поставете на слаб огън и загрейте до 38-40 ° C.Намажете засегнатите стави с получения мехлем.

Обработка с масло (опция 1)

Задължително:

1 среден морков, 2 чаени лъжички зехтин.

Метод на готвене.

След като обелете морковите, настържете и разбъркайте добре със зехтина.

Начин на приложение.

Всеки ден има салата.

Обработка с масло (опция 2)

Задължително:

80 г лук, 50 г чесън, 1/2 чаша пчелен мед, 100 г червени боровинки, 1/4 чаша зехтин.

Метод на готвене.

След като обелите чесъна и лука, нарежете добре и разбъркайте с горските плодове. Престояват 24-26 часа на тъмно място. След това време добавете масло и мед към сместа, разбъркайте всичко.

Начин на приложение.

Вземете 1 супена лъжица. лъжица 2-3 пъти на ден 20-25 минути преди хранене. Курсът на лечение е 14-16 дни.

Лечение със сок

При подагра е показан ябълков сок, съдържащ минерали, които подхранват костната тъкан и нормализират метаболизма.

Сокът трябва да се приема ежедневно по 1/2 чаша 20-30 минути след хранене.

Сокът може да се разреди с вода в съотношение 2: 1 (2 части сок и 1 част топла преварена вода).

Бани

Колекция номер 1

Задължително:

2 супени лъжици. супени лъжици листа от коприва, 3 с.л. супени лъжици листа от касис, цветове от черен бъз, 4 с.л. лъжици цветя от вратига, билки от хвощ, 5 с.л. супени лъжици трева от поредица от три части, 1,5 литра вода.

Метод на готвене.

Смелете компонентите на колекцията, разбъркайте, 6 супени лъжици. залейте лъжици от сместа с вряла вода, поставете на слаб огън, оставете да заври и варете 40-50 минути. Прецедете през 2-3 слоя марля и изсипете в гореща вана (температура на водата 37-39 °C).

Начин на приложение.

Вземете вани всеки ден или през ден. Курсът на лечение е 12-15 бани.

Колекция номер 2

Задължително:

1 супена лъжица лъжица листа от евкалипт, 2 с.л. лъжици борови пъпки, 4 с.л. лъжици коренища от пълзяща житна трева, билки сладка детелина, корен от репей, 5 супени лъжици. лъжици плодове от хмел, 1,5 литра вода.

Метод на готвене.

Смелете компонентите на колекцията, разбъркайте, 6 супени лъжици. залейте лъжици от сместа с вряла вода, поставете на слаб огън, оставете да заври и варете 40-50 минути. Прецедете през 2-3 слоя марля и изсипете в гореща вана (температура на водата 37-39 °C).

Начин на приложение.

Вземете вани всеки ден или през ден. Курсът на лечение е 12-15 бани.

Колекция номер 3

Задължително:

2 супени лъжици. филизи и плодове от хвойна, билка риган, 3 с.л. супени лъжици билка трицветна теменужка, 4 с.л. лъжици билка мащерка, 5 с.л. лъжици издънки от див розмарин, 1,5 литра вода.

Метод на готвене.

Смелете компонентите на колекцията, разбъркайте, налейте вряща вода, поставете на слаб огън, доведете до кипене и варете 40-50 минути. Прецедете през 2-3 слоя марля и изсипете в гореща вана (температура на водата 37-39 °C).

Начин на приложение.

Вземете вани всеки ден или през ден. Курсът на лечение е 12-15 бани.

Запарка от черен бъз

Задължително:

1 супена лъжица лъжица цветове от черен бъз, 500 мл вода.

Метод на готвене.

Залейте цветовете с вряла вода, оставете за 3-4 часа, прецедете през 2-3 слоя марля.

Начин на приложение.

Инфузията се приема по 1/2 чаша 2-3 пъти на ден 20-25 минути след хранене.

Отвара от пълзяща житна трева

Задължително:

2 супени лъжици. супени лъжици коренища на пълзяща житна трева, 750 мл вода.

Метод на готвене.

Залейте коренищата с вряла вода, поставете на слаб огън, оставете да заври и варете 10-12 минути, охладете и прецедете през 2-3 слоя марля.

Начин на приложение.

Вземете 2 дек. лъжици 2-3 пъти на ден.

Колекция от билки

1. Задължително:

1 ст. лъжица жълт кантарион, листа от мента, билка риган, 2 с.л. лъжици билка бял равнец, корени от елекампан, 3 с.л. лъжици невен, цветове от липа, 250 мл вода.

Метод на готвене.

Смелете компонентите на колекцията, разбъркайте и залейте 1 чаена лъжичка от сместа с вряла вода.

Престояват за 1-2 часа, прецедете през 2-3 слоя марля.

Начин на приложение.

Приемайте по 1 чаша 2 пъти на ден 20 минути преди хранене - сутрин и вечер.

2. Задължително:

1 ст. лъжица корени от глухарче, билка копър, магданоз, листа от мента, кора от зърнастец, 500 мл вода.

Метод на готвене.

Смелете компонентите на колекцията, разбъркайте и 1 супена лъжица. залейте с вряла вода лъжица от сместа.

Престояват за 6-7 часа, след това поставете на слаб огън, оставете да заври, но не кипете. След това прецедете през 2-3 слоя марля.

Начин на приложение.

Приемайте по 1/2 чаша 2-3 пъти на ден в продължение на 2 седмици.

/econet.ru

Популярни публикации