Google Translate

Търсене в този блог

Сливи в шоколад за зимата: Невероятно вкусно сладко от сливи

Бонбоните вече са нещо от миналото! 

Представяме ви рецепта за невероятно вкусно сладко от сливи, което ще замени традиционните сладкиши и ще стане любимо лакомство за децата. 

Това сладко е идеално за зимата, което ще донесе радост и топлина през студените месеци.

Съставки:

Сини сливи без костилки: 3 кг

Захар: 1,5 кг

Какао: 100 гр

Черен шоколад: 100 гр

Ванилова захар: 10 гр

Приготвяне:

1. Подготовка на сливите:

Изберете сливи с костилки, които лесно се отделят. За предпочитане е да използвате плътни плодове. 

Ако вашите сливи са малко презрели, това не е проблем. Отстранете костилките и нарежете по-големите сливи на четвъртинки. 

Поставете нарязаните сливи в тенджера от неръждаема стомана с дебело дъно или в специален съд за варене на сладко.

2. Добавяне на захарта:

Поръсете сливите със захар. Съотношението е 1 кг сливи към 500 г захар. Оставете сливите да пуснат сок за 3-4 часа.

3. Първо варене:

Поставете тигана на котлона и загрейте на среден огън, като разбърквате внимателно от краищата към центъра със силиконова шпатула, за да не повредите плодовете. 

Оставете да заври и след това охладете за 3-4 часа или цяла нощ. 

По време на охлаждането разбърквайте няколко пъти, за да потопите плодовете в сиропа.

4. Второ варене:

Поставете тигана отново на котлона. Оставете да заври, намалете огъня и гответе 5 минути. 

След това охладете отново. След охлаждане можете да оставите сливите в хладилника за един ден, за да се наситят по-добре със сироп.

5. Приготвяне на шоколадовата смес:

Пресейте 100 г какао през цедка в отделна купа. 

Добавете няколко черпака сироп от сладкото и пакетче ванилова захар. Разбъркайте до гладкост.

6. Добавяне на шоколадовата смес:

Изсипете шоколадовата смес в сладкото и загрейте на среден огън, като разбърквате леко. 

Преди да заври, добавете 100 г черен шоколад. От момента на кипене варете 10 минути.

Сладкото трябва само леко да шупне. Не премахвайте пяната, тъй като има малко от нея и тя изчезва при разбъркване.

7. Стерилизиране и съхранение:

Изсипете сладкото в стерилизирани буркани, покрийте с изварени капаци и завинтете. 

Оставете да изстине и съхранявайте на стайна температура.

Приятен апетит и успех в готвенето!

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации