Бонбоните вече са нещо от миналото!
Представяме ви рецепта за невероятно вкусно сладко от сливи, което ще замени традиционните сладкиши и ще стане любимо лакомство за децата.
Това сладко е идеално за зимата, което ще донесе радост и топлина през студените месеци.
Съставки:
Сини сливи без костилки: 3 кг
Захар: 1,5 кг
Какао: 100 гр
Черен шоколад: 100 гр
Ванилова захар: 10 гр
Приготвяне:
1. Подготовка на сливите:
Изберете сливи с костилки, които лесно се отделят. За предпочитане е да използвате плътни плодове.
Ако вашите сливи са малко презрели, това не е проблем. Отстранете костилките и нарежете по-големите сливи на четвъртинки.
Поставете нарязаните сливи в тенджера от неръждаема стомана с дебело дъно или в специален съд за варене на сладко.
2. Добавяне на захарта:
Поръсете сливите със захар. Съотношението е 1 кг сливи към 500 г захар. Оставете сливите да пуснат сок за 3-4 часа.
3. Първо варене:
Поставете тигана на котлона и загрейте на среден огън, като разбърквате внимателно от краищата към центъра със силиконова шпатула, за да не повредите плодовете.
Оставете да заври и след това охладете за 3-4 часа или цяла нощ.
По време на охлаждането разбърквайте няколко пъти, за да потопите плодовете в сиропа.
4. Второ варене:
Поставете тигана отново на котлона. Оставете да заври, намалете огъня и гответе 5 минути.
След това охладете отново. След охлаждане можете да оставите сливите в хладилника за един ден, за да се наситят по-добре със сироп.
5. Приготвяне на шоколадовата смес:
Пресейте 100 г какао през цедка в отделна купа.
Добавете няколко черпака сироп от сладкото и пакетче ванилова захар. Разбъркайте до гладкост.
6. Добавяне на шоколадовата смес:
Изсипете шоколадовата смес в сладкото и загрейте на среден огън, като разбърквате леко.
Преди да заври, добавете 100 г черен шоколад. От момента на кипене варете 10 минути.
Сладкото трябва само леко да шупне. Не премахвайте пяната, тъй като има малко от нея и тя изчезва при разбъркване.
7. Стерилизиране и съхранение:
Изсипете сладкото в стерилизирани буркани, покрийте с изварени капаци и завинтете.
Оставете да изстине и съхранявайте на стайна температура.
Приятен апетит и успех в готвенето!
Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!