Google Translate

Търсене в този блог

ХАЛВА БЕЗ БРАШНО е много по-вкусна от купената в магазина

Халва без брашно: По-вкусна от купената в магазина!

Халвата е любим сладкиш в много култури, известен със своята ароматна и влакнеста текстура. 

Днес ще ви представим рецепта за приготвяне на слънчогледова халва у дома, която е не само по-вкусна от купената в магазина, но и много по-здравословна, тъй като не съдържа брашно или други сгъстители. 

Със сигурност тази рецепта ще стане ваш фаворит и ще я приготвяте често.

Необходими продукти:

Слънчогледови семки: 550 г

Захар: 225 г

Вода : 80 мл

Белтък: 1 бр. (около 40 г)

Мед (течен): 30 г

Сол : ¼ ч.л.

Растително масло: 1 с.л. (ако е необходимо)

Екстракт от ванилия: по избор

Инструкции за приготвяне:

Приготвяне на слънчогледовите семки

Подготовка на семките: 

Започнете с печене на слънчогледовите семки в сух тиган на средна температура, докато станат златисти и ароматни. 

Това ще отнеме около 5-7 минути. Постоянно ги разбърквайте, за да не загорят.

Смилане на семките в блендер

Смилане: Оставете семките да се охладят, след което ги смелете в блендер или кухненски робот, докато се получи гладка паста. 

Ако сместа е прекалено суха, добавете 1 с.л. растително масло, за да улесните смилането.

Сваряване на захарния сироп

Захарен сироп: В тенджера смесете захарта и водата. Поставете на средна температура и оставете сместа да заври. 

Гответе сиропа, докато достигне температура от 120°C, или докато капка от сиропа, пусната в студена вода, формира твърдо топче.

Смесване на сиропа с белтъка

Меренг: В чиста купа разбийте белтъка със солта. 

Постепенно добавяйте горещия захарен сироп към белтъка, като продължавате да разбивате на висока скорост, докато се получи гъст и лъскав меренг. 

Добавете меда и, ако желаете, екстракт от ванилия.

Смесване на пастата от семките с меренг

Комбиниране: Внимателно смесете слънчогледовата паста с меренга, използвайки шпатула. Разбъркайте докато се получи хомогенна смес.

Прехвърляне във формата

Формиране: Прехвърлете готовата смес в предварително намаслена форма с размери 24 см х 12 см. Изравнете повърхността с шпатула и покрийте с найлоново фолио.

Охлаждане: Оставете халвата да стегне на стайна температура за няколко часа, след което я прехвърлете в хладилника за поне 2 часа, за да се втвърди напълно.

Приятен апетит!

Сервиране: След като халвата е готова, я извадете от формата и нарежете на желаните от вас парчета. 

Насладете се на невероятния вкус и текстура на домашно приготвената халва, която буквално се топи в устата.

Заключение

Приготвянето на домашна слънчогледова халва е изключително лесно и резултатът е значително по-вкусен от халвата, купена в магазина. 

Без добавени брашно или сгъстители, тази рецепта предлага чисти и здравословни съставки, които ще се харесат на цялото семейство. 

Опитайте тази рецепта още днес и се насладете на истинско кулинарно удоволствие!

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации