Халва без брашно: По-вкусна от купената в магазина!
Халвата е любим сладкиш в много култури, известен със своята ароматна и влакнеста текстура.
Днес ще ви представим рецепта за приготвяне на слънчогледова халва у дома, която е не само по-вкусна от купената в магазина, но и много по-здравословна, тъй като не съдържа брашно или други сгъстители.
Със сигурност тази рецепта ще стане ваш фаворит и ще я приготвяте често.
Необходими продукти:
Слънчогледови семки: 550 г
Захар: 225 г
Вода : 80 мл
Белтък: 1 бр. (около 40 г)
Мед (течен): 30 г
Сол : ¼ ч.л.
Растително масло: 1 с.л. (ако е необходимо)
Екстракт от ванилия: по избор
Инструкции за приготвяне:
Приготвяне на слънчогледовите семки
Подготовка на семките:
Започнете с печене на слънчогледовите семки в сух тиган на средна температура, докато станат златисти и ароматни.
Това ще отнеме около 5-7 минути. Постоянно ги разбърквайте, за да не загорят.
Смилане на семките в блендер
Смилане: Оставете семките да се охладят, след което ги смелете в блендер или кухненски робот, докато се получи гладка паста.
Ако сместа е прекалено суха, добавете 1 с.л. растително масло, за да улесните смилането.
Сваряване на захарния сироп
Захарен сироп: В тенджера смесете захарта и водата. Поставете на средна температура и оставете сместа да заври.
Гответе сиропа, докато достигне температура от 120°C, или докато капка от сиропа, пусната в студена вода, формира твърдо топче.
Смесване на сиропа с белтъка
Меренг: В чиста купа разбийте белтъка със солта.
Постепенно добавяйте горещия захарен сироп към белтъка, като продължавате да разбивате на висока скорост, докато се получи гъст и лъскав меренг.
Добавете меда и, ако желаете, екстракт от ванилия.
Смесване на пастата от семките с меренг
Комбиниране: Внимателно смесете слънчогледовата паста с меренга, използвайки шпатула. Разбъркайте докато се получи хомогенна смес.
Прехвърляне във формата
Формиране: Прехвърлете готовата смес в предварително намаслена форма с размери 24 см х 12 см. Изравнете повърхността с шпатула и покрийте с найлоново фолио.
Охлаждане: Оставете халвата да стегне на стайна температура за няколко часа, след което я прехвърлете в хладилника за поне 2 часа, за да се втвърди напълно.
Приятен апетит!
Сервиране: След като халвата е готова, я извадете от формата и нарежете на желаните от вас парчета.
Насладете се на невероятния вкус и текстура на домашно приготвената халва, която буквално се топи в устата.
Заключение
Приготвянето на домашна слънчогледова халва е изключително лесно и резултатът е значително по-вкусен от халвата, купена в магазина.
Без добавени брашно или сгъстители, тази рецепта предлага чисти и здравословни съставки, които ще се харесат на цялото семейство.
Опитайте тази рецепта още днес и се насладете на истинско кулинарно удоволствие!
Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!