Google Translate

Търсене в този блог

Правя този пай с ябълки вместо Шарлота. Меко тесто и много ябълки в кремообразна плънка

Днес ще споделя с вас рецепта за прекрасен ябълков сладкиш, който идеално ще замени традиционната шарлота. 

Приготвянето на този пай не изисква много усилия, но резултатът е наистина впечатляващ. 

Тестото за сладкиши се оказва невероятно меко и нежно, а ябълковият пълнеж под заквасена сметана добавя специален чар.

Необходими продукти за 24 см форма:

Ябълки - 5-6 бр. среден размер

За тестото:

Брашно - 220 гр

Заквасена сметана 15% - 120 гр

Масло - 150 гр

Захар - 60 гр

Бакпулвер - 1 ч.л. без връх

Пълнеж:

Яйца - 2 бр.

Заквасена сметана 15% - 350 гр

Захар - 170 гр

Ванилова захар - 8 гр. (1 пакетче)

Брашно - 2 с.л. с връх

Нишесте - 1 ч.л. без връх

Да започнем да готвим:

Да започнем с тестото. 

Това ще бъде маслено тесто, което се приготвя по нестандартен начин и се отличава със своята нежност. 

Ще ни трябват съставки като масло, заквасена сметана, захар, брашно и бакпулвер.

Разтопете маслото и го оставете леко да се охлади. 

Добавете заквасената сметана към маслото със стайна температура.

След като добавите заквасена сметана, добавете захар.

Смесете всички съставки с бъркалка, докато захарта се разтвори напълно. 

Трябва да се получи хомогенна маса, напомняща на цвят и консистенция лек крем.

Смесете брашното с бакпулвера и го пресейте в сместа от заквасена сметана и масло, като правите това на няколко етапа и всеки път разбърквате добре до получаване на гладка консистенция.

След това леко омесете тестото с ръце за минута.

Поставете готовото тесто в хладилника за 20 минути.

Докато тестото се охлажда, пригответе плънката.

Разбийте яйцата в отделен съд, добавете заквасена сметана, обикновена и ванилова захар.

Разбийте получената маса до гладкост.

Добавете брашното и нишестето към сместа, разбийте всичко отново до гладкост. 

Пълнежът трябва да има консистенция, подобна на гъсто тесто за палачинки.

Извадете тестото от хладилника и го поставете в тава за печене, най-добре е да използвате форма с пръстен.

С ръце разпределете тестото по дъното и стените на тавата, като му придадете еднаква дебелина.

Пригответе ябълките, като ги нарежете на четвъртинки и нарежете всяка четвъртинка на тънки филийки.

Поставете нарязаните ябълки върху охладеното тесто и изсипете сместа със заквасената сметана върху целия пълнеж.

Оформете тестени страни над плънката, за да не изтече при печене.

Поставете формата за пай във фурната, предварително загрята на 180 градуса, за 55-60 минути.

След изпичане паят ще придобие златиста коричка, а плънката ще се втвърди, превръщайки се в деликатно суфле.

Паят трябва да се охлади леко преди сервиране, така че плънката да стегне напълно.

Така ще получите разкошен ябълков пай, който спокойно може да съперничи на торта по вкус и вид.

Перфектен за всеки повод, той ще донесе радост и усмивки на вашите близки.

Приготвянето на този ябълков сладкиш е изключително лесно и приятно занимание, което ще ви донесе много удовлетворение. 

С комбинацията от нежно маслено тесто и ароматен ябълков пълнеж под заквасена сметана, този десерт ще стане фаворит на вашето семейство и гости. 

Няма нищо по-добро от домашно приготвен сладкиш, който да внесе уют и радост във вашия дом. 

Опитайте тази рецепта и се насладете на невероятния вкус и аромат, които тя предлага. 

Сигурни сме, че ще ви впечатли и ще стане неизменна част от вашите кулинарни изкушения.

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации