Маринованите сливи с чесън и билки са изключително вкусно и ароматно допълнение към всяко ястие, особено подходящи за зимната трапеза или празничните вечери.
В тази рецепта ще ви покажем как лесно да приготвите тези сочни плодове у дома, използвайки само няколко прости съставки.
Следвайте стъпка по стъпка нашите инструкции, за да създадете перфектната комбинация от сладост, киселинност и пикантност, която ще впечатли вашите гости и семейство.
Независимо дали сте опитен кулинар или тепърва започвате, тази рецепта ще ви даде възможност да се насладите на домашно приготвена зимнина с неповторим вкус.
Необходими продукти:
3 кг твърди сливи (да не са презрели)
150 г чесън
150 г копър
150 г магданоз
50 г кориандър (по желание)
100 г вода
6% оцет (150 мл за всеки литър вода)
200 г захар за всеки литър вода
2 супени лъжици сол за всеки литър вода
Черен пипер на зърна и бахар
Половин литрови буркани
Приготвяне:
Подготовка на бурканите и капачките:
Измийте бурканите и капачките добре.
Стерилизирайте капачките, като ги варите за около 3, 5 минути.
Бурканите също трябва да бъдат стерилизирани, например, като ги поставите в гореща вода за няколко минути.
Подготовка на плънката:
Нарежете чесъна на тънки филийки. Може да го настържете или смелите, ако предпочитате.
Нарежете на ситно магданоза, копъра и кориандъра.
Смесете нарязаните билки и чесъна, за да получите плънката за сливите.
Приготвяне на сливите:
Разрежете сливите, като внимавате да не ги разделите напълно на две части.
Извадете костилките и напълнете сливите със сместа от чесън и билките.
Наредете напълнените сливи плътно в бурканите.
Добавяне на подправки:
На дъното на всеки стерилизиран буркан поставете стрък копър, лист дафинов лист, 5-6 зърна черен пипер и бахар в бурканите.
Приготвяне на маринатата:
Залейте сливите с вряла вода, покрийте с капачки и оставете да престоят за 15 минути.
Изсипете водата обратно в съда, в който сте я варили, и измерете количеството.
За всеки литър вода добавете 200 г захар, 2 супени лъжици сол и 150 мл оцет.
Оставете маринатата да заври.
Заливане и консервиране:
Залейте сливите с врящата марината, като запълните бурканите до ръба.
Затворете бурканите плътно с капачките, обърнете надолу и ги оставете да изстинат.
Съхранение:
Сложете бурканите на хладно и тъмно място.
След 2-3 дни сливите са готови за консумация, но колкото по-дълго престоят, толкова по-вкусни ще станат.
Съвети:
Тези мариновани сливи са идеални като гарнитура за месо или като допълнение към празничната трапеза.
Можете да опитате сливите след 3 дни, но вкусът им ще става по-интензивен с времето.
Приятен апетит!
Фейсбук група за взаимопомощ - ПОМАГАМЕ на всички със изпитани народни рецепти тук - Народна Медицина - Здраве и Лечение с Билки в БългарияAко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!