Google Translate

Търсене в този блог

Мариновани Сливи с Чесън и Билки

Маринованите сливи с чесън и билки са изключително вкусно и ароматно допълнение към всяко ястие, особено подходящи за зимната трапеза или празничните вечери. 

В тази рецепта ще ви покажем как лесно да приготвите тези сочни плодове у дома, използвайки само няколко прости съставки. 

Следвайте стъпка по стъпка нашите инструкции, за да създадете перфектната комбинация от сладост, киселинност и пикантност, която ще впечатли вашите гости и семейство. 

Независимо дали сте опитен кулинар или тепърва започвате, тази рецепта ще ви даде възможност да се насладите на домашно приготвена зимнина с неповторим вкус.

Необходими продукти:

3 кг твърди сливи (да не са презрели)

150 г чесън

150 г копър

150 г магданоз

50 г кориандър (по желание)

100 г вода

6% оцет (150 мл за всеки литър вода)

200 г захар за всеки литър вода

2 супени лъжици сол за всеки литър вода

Черен пипер на зърна и бахар

Половин литрови буркани

Приготвяне:

Подготовка на бурканите и капачките:

Измийте бурканите и капачките добре.

Стерилизирайте капачките, като ги варите за около 3, 5 минути. 

Бурканите също трябва да бъдат стерилизирани, например, като ги поставите в гореща вода за няколко минути.

Подготовка на плънката:

Нарежете чесъна на тънки филийки. Може да го настържете или смелите, ако предпочитате.

Нарежете на ситно магданоза, копъра и кориандъра.

Смесете нарязаните билки и чесъна, за да получите плънката за сливите.

Приготвяне на сливите:

Разрежете сливите, като внимавате да не ги разделите напълно на две части.

Извадете костилките и напълнете сливите със сместа от чесън и билките.

Наредете напълнените сливи плътно в бурканите.

Добавяне на подправки:

На дъното на всеки стерилизиран буркан поставете стрък копър,  лист дафинов лист, 5-6 зърна черен пипер и бахар в бурканите.

Приготвяне на маринатата:

Залейте сливите с вряла вода, покрийте с капачки и оставете да престоят за 15 минути.

Изсипете водата обратно в съда, в който сте я варили, и измерете количеството.

За всеки литър вода добавете 200 г захар, 2 супени лъжици сол и 150 мл оцет.

Оставете маринатата да заври.

Заливане и консервиране:

Залейте сливите с врящата марината, като запълните бурканите до ръба.

Затворете бурканите плътно с капачките, обърнете надолу и ги оставете да изстинат.

Съхранение:

Сложете бурканите на хладно и тъмно място. 

След 2-3 дни сливите са готови за консумация, но колкото по-дълго престоят, толкова по-вкусни ще станат.

Съвети:

Тези мариновани сливи са идеални като гарнитура за месо или като допълнение към празничната трапеза.

Можете да опитате сливите след 3 дни, но вкусът им ще става по-интензивен с времето.

Приятен апетит!

Фейсбук група за взаимопомощ - ПОМАГАМЕ на всички със изпитани народни рецепти тук - Народна Медицина - Здраве и Лечение с Билки в България

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации