Google Translate

Търсене в този блог

Здравословна рецепта с квас от червено цвекло: Пречисти кръвта, черния дроб и кожата ще заблести!

Всички сме чували израза: „Здрав като цвекло“. Цвеклото е изключително полезен зеленчук с множество здравословни свойства. 

Днес ще ви представим как да приготвите квас от червено цвекло – напитка, която е изключително полезна за организма.

Цвеклото е източник на ценни хранителни вещества като натрий, калий, калций, магнезий, желязо, витамини C, K и B. То е особено богато на фолиева киселина и фибри, което го прави ценен за здравето.

Също така, цвеклото съдържа бетаин, който подпомага функцията на черния дроб и предотвратява развитието на артериални заболявания. 

Растителните багрила, като антоцианините, също помагат за укрепване на кръвоносните съдове.

Някои проучвания показват, че сокът от цвекло може да подобри способността на тялото да усвоява хранителните вещества. 

Едно изследване установява, че добавянето на неорганични нитрати и сок от цвекло може да помогне за понижаване на кръвното налягане, което е полезно за хора, изложени на риск от сърдечно-съдови заболявания.

Ползи от консумацията на цвекло:

Подобрява здравето на сърдечно-съдовата система

Пречиства кръвта, черния дроб, жлъчката, бъбреците и червата

Понижава кръвното налягане

Укрепва имунната система по естествен път

Облекчава запека

Повишава издръжливостта при физическа активност

Подобрява храносмилането

Подобрява състоянието на кожата, косата и ноктите

Полезно е при атеросклероза

Подпомага възстановяването след химиотерапия

Подобрява зрението

Подходящо е при анемия

Препоръчва се за профилактика на рака

Добро е за бременни жени

За да извлечете максималните ползи от този полезен зеленчук, пригответе го във ферментиран вид. 

Ферментацията увеличава бионаличността на цвеклото, което води до квас, богат на ензими и полезни бактерии.

Необходими съставки:

3-литров буркан

Капачка с дупки или марля

700 грама червено цвекло

2 супени лъжици брашно

200 грама захар

100 грама стафиди

Начин на приготвяне:

Измийте, обелете и нарежете цвеклото на кубчета или тънки филийки. Поставете го в буркана.

Добавете стафидите, брашното и захарта.

Залейте съставките с преварена и охладена вода. Разбъркайте добре. 

За да ускорите ферментацията, можете да добавите сок от кисело зеле или комбуча.

Затворете буркана с капачка с дупки или марля и оставете на топло място за 6-7 дни.

Разбърквайте два пъти дневно и отстранявайте евентуалната пяна.

След седмица прецедете кваса и го съхранявайте в хладилник.

Вкусът на кваса е леко кисел, солен и землист, но той е изключително полезен за здравето и има алкализиращ ефект върху кръвта.

Как да консумирате кваса:

Приемайте по 3-4 супени лъжици 3 пъти на ден преди хранене. Съхранявайте в хладилник. 

След като изконсумирате цялото количество, направете почивка от 3 месеца и повторете курса още два пъти през годината. 

Това ще помогне за пълно прочистване и регенерация на черния дроб, бъбреците и целия организъм.

Противопоказания:

Квасът от цвекло и ферментиралите храни не са препоръчителни за хора с тежки бъбречни проблеми, остри храносмилателни разстройства или подагра. 

Консултирайте се с лекар, ако имате ниско кръвно налягане, тъй като напитката може да го понижи допълнително.

Фейсбук група за взаимопомощ - ПОМАГАМЕ на всички със изпитани народни рецепти тук - Народна Медицина - Здраве и Лечение с Билки в България

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации