Google Translate

Търсене в този блог

Забравете за скъпите храни, обикновените броколи са пълно чудо: 12 топ рецепти, които ще оправят тялото и здравето ви!

Броколите са чудесна храна, пълна с витамини, хранителни вещества и микроелементи, от които тялото ни се нуждае.

През смяната на сезоните този зеленчук е особено полезен за нашето здраве.

Освен че поддържа имунитета и цялостното здраве, това е една от най-здравословните храни, съществували някога.

Поради високото си съдържание на витамин С, броколите се нареждат сред десетте най-здравословни храни в света.

Тъмнозеленият си цвят дължи на своите предшественици от Апенинския полуостров, откъдето се е разпространил по света.

Какво съдържат броколите?

Протеини, въглехидрати, фибри, вода, минимални мазнини, желязо, цинк, калций, селен, натрий, магнезий, фосфор, калий, омега 3 и омега 6 мастни киселини, витамини A, B, C, E, K, бета-каротин, фолиева киселина и пантотенова киселина

Ефекти от броколи - здраве

Поддържа имунитета

Детоксикира вътрешната среда на тялото

Защитава клетките от свободните радикали - превенция на рака

Защитава организма от инфекции, вируси - антисептично действие

Ефективна профилактика срещу сърдечно-съдови заболявания

Поддържа сърцето и кръвоносните съдове здрави и здрави

Премахва излишния холестерол от кръвта

Профилактика срещу стомашни язви

Профилактика на бъбречни заболявания

Ускорява метаболизма - подпомага отслабването

Подобрява храносмилането и изпразването

Възстановява чревната микрофлора

Подобрява и укрепва кожата

Подпомага образуването на кръв

Подобрява общото благосъстояние на организма

Подпомага мозъчната функция

Подпомага формирането на мускулна маса

Успокоява нервната система

Профилактика срещу остеопороза - укрепване на костната тъкан

Питателна супа от броколи

Приготвяме за 4 души:

500 гр. броколи

100 гр. кашкавал

2 моркова

160 мл. готварска сметана

1 глава червен лук

20 гр. масло

щипка сол

индийско орехче

1 кубче бульон (пилешки, зеленчуков - най-добре е домашен бульон)

Приготвяне:

Измийте броколите и ги нарежете на розички. Почистете моркова, настържете го на ситно, червения лук обелете и нарежете.

Разтопете маслото в тиган и запържете лука. Добавете морковите, броколите и налейте вода или бульон, колкото искате да има супа. Варете бульона около 15 минути.

Когато зеленчуците омекнат, добавете сметана, бульон, черен пипер, индийско орехче, сол и разбъркайте. При необходимост може да разредите с малко вода. Добавя се кашкавала и отново се вари, като се разтопи, може да се свали от котлона.

Апетитни кюфтета от броколи

Имаме нужда от:

1 средно голяма глава от броколи

2 яйца

4 супени лъжици овесени ядки

2 лъжици пълнозърнест галета

1 лъжица сусам

2 супени лъжици тиквени семки

2 лъжици слънчогледови семки

1 връзка магданоз

Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Измийте броколите, нарежете ги на по-малки парчета и ги сварете за много кратко в подсолена вода (или на пара), за да омекнат. След това веднага налейте студена вода, за да спрете веднага процеса на готвене.

Смесете семената и ги запечете на сухо в тиган.

Поставете броколите в блендер и пасирайте. Смесете блендираните броколи, накълцания магданоз, яйцата, овесените ядки, семената, солта и черния пипер в купа. Накрая добавете галетата, за да получите добра консистенция за оформяне на кюфтенца.

От сместа оформяме отделни кюфтенца, които запържваме до златисто от двете страни.

Като алтернатива можете да изберете и печена версия. Кюфтенцата се нареждат в тава, постлана с хартия за печене, намазват се със зехтин и се пекат до златисто при температура 180-190 градуса. Обърнете кюфтенцата по време на печене , за да са хрупкави и от другата страна.

Кремообразна супа от броколи

Имаме нужда от:

600 гр. картофи

0,5 глави броколи

100 г настърган кашкавал

200 мл. сметана за разбиване

3 резена бекон

3 лъжици олио

1 парче лук

1 парче дафинов лист

1 зеленчуков бульон

Сол, черен пипер, индийско орехче

Приготвяне:

Обелете картофите и ги нарежете на ситно. Беконът се нарязва на ситно и се запържва в малко олио до златисто. Накълцаният лук се нарязва и се запържва в останалата мазнина, след което се добавят нарязаните на розички броколи и картофи.

Покрийте с литър и половина вода, добавете бульон, сол, черен пипер, индийско орехче и дафинов лист. Гответе на бавен огън около 20 минути. Накрая добавяме към супата сметана и настърган кашкавал и още разбъркваме - ако искате да има парченца зеленчуци в супата, може да пропуснете разбъркването. Сервира се с пържен бекон.

Здравословни зеленчукови палачинки

Имаме нужда от:

200 г карфиол

1 морков

2 скилидки чесън

черен пипер

3 лъжици зехтин

200 г броколи

1 глава лук

2 варени картофа

100 г овесени ядки

сол

Приготвяне:

Сварените картофи се настъргват. По същия начин настържете морковите. Нарежете лука, чесъна и билките на възможно най-малки парчета. Броколите и карфиола се нарязват на парчета, поставят се в купа и се заливат с вода. След като се покрият, ги сложете в микровълновата за 3 минути. Накрая пасирайте сместа от броколи и карфиол.

Смесете всички подготвени съставки в една купа. Разбъркайте, докато се образува еднородна смес. От готовата смес направете мини блатове, които оформете на палачинка. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и печете 15 минути на 220 градуса. След 15 минути ги обърнете и печете още 15 минути.

Можете да ги сервирате с варени картофи или просто със обикновена зеленчукова салата. Ако искате да ги хапвате самостоятелно, препоръчваме чеснов дип (заквасена сметана, 2 лъжици горчица, 3 скилидки чесън, сол и черен пипер).

Сос от броколи

Имаме нужда от:

1 голяма глава лук

2 парчета пилешки гърди

сол

млян черен пипер

риган

бита сметана

3-4 топени сирена

твърд кашкавал

задушени броколи

паста

Приготвяне:

Запържете една голяма глава лук в тиган. Междувременно посолете и поръсете с черен пипер пилето и го оставете да престои малко. След това в сгорещено олио се запържва пилето, залива се със сметана, подправя се и се разбърква с топеното сирене (разбърква се, за да се сгъсти соса). През това време настържете твърдия кашкавал и в зависимост от гъстотата на соса добавете по ваш вкус. Ако е рядко, добавете още, а останалото оставете за декорация. Сервирайте с паста или друга гарнитура.

Печени броколи със сирене и шунка

Имаме нужда от:

300 г броколи, разделени на розички

150-200 г шунка на кубчета

200 г настъргана нискомаслена моцарела

5 яйца

50 г ситно нарязан зелен лук

Сол и смлян черен пипер

Приготвяне:

Броколите се слагат във вряща подсолена вода и се варят 2 минути. След това изсипете и оставете да се изтекат.

Намажете формата за печене със зехтин. На дъното сложете парчета броколи, шунка, настъргана моцарела и зелен лук.

Разбийте яйцата и ги овкусете със сол и черен пипер. Изсипете тази смес върху съставките в тава за печене и поставете в загрята фурна.

Пече се при температура 180 градуса около 35 минути.

Броколи пържени със сирене и чесън

Страхотна вечеря или бърз обяд с лесна подготовка и страхотен вкус. Вместо броколи можем да използваме и други популярни зеленчуци като карфиол, тиквички или тиква.

Имаме нужда от:

1 глава броколи

1 яйце

50 г настърган кашкавал

6 супени лъжици обикновено брашно

1 скилидка чесън

1 бяло кисело мляко

Сол и черен пипер на вкус

Растително масло за пържене

Приготвяне:

Сварете броколите в подсолена вода, отцедете и оставете да изстинат.

След това броколите се прехвърлят в по-голяма купа, набождат се с вилица и се смесват с яйцето, киселото мляко, кашкавала, брашното и пресования чесън. Ще имаме средно плътно тесто, което подправяме и посоляваме на вкус.

От тестото правим отделни форми и пържим в сгорещен тиган, които изпържваме от двете страни до златисто.

Здравословния вариант е да се изпекат във фурна.

Сервирайте със заквасена сметана или любимия си сос.

Пилешки хапки с броколи и гъби

Имаме нужда от:

300 г пилешки гърди, нарязани на кубчета

250 г броколи

150 г гъби

1 средно голяма глава лук, нарязана на ситно

2 супени лъжици брашно

За марината:

1 скилидка чесън

1/2 лъжица хранително нишесте (по желание)

200 мл зеленчуков или пилешки бульон

3 чаени лъжички мед

3 супени лъжици соев сос

20 г пресен джинджифил (или 1 чаена лъжичка сушен)

1,5 супени лъжици масло (слънчогледово или зехтин)

Сол, черен пипер на вкус

Приготвяне:

Пилешкото месо се посолява и се наръсва в брашно.

Нарежете броколите на розички и смесете всички продукти за маринатата.

В тиган запържете пилешкото месо до златисто и след това го извадете.

В тигана се добавят ситно нарязания лук, броколите и гъбите. 

Залейте с маринатата и оставете да се готви до омекване на зеленчуците. 

Накрая добавете месото в тигана и запържете всичко заедно за кратко.

Бързо приготвена паста с шунка и броколи

Инстантни макарони с шунка и броколи: Не е нужно да стоите половин ден на котлона, става за 15 минути!

Имаме нужда от:

300 г паста

300 г броколи

150 г шунка, нарязана 

1 чаша сметана

1 чаша сметана за разбиване

100 мл мляко

100 г настърган кашкавал

Сол, черен пипер, индийско орехче

Приготвяне:

Сварете пастата във вряща вода според указанията на опаковката (около 7 минути) и сварете за кратко с пастата накъсаните на розички броколи.

15-минутен вариант на тиган: Смесете всички съставки за соса в тиган, оставете да заври и добавете пастата с броколите. Разбъркайте, поръсете със кашкавал и сервирайте веднага

Версия на фурна (малко по-дълга, но отлична): Наредете сварената паста върху тава за печене, добавете броколи и покрийте със соса, поръсете със сирене. Сложете във фурната на 180 градуса да се пече за 20 минути.

Супа от броколи с топени сирена

Вкъщи нямаме нужда от много супи, но когато правя тази, тенджерата е почти празна: Бърза супа от броколи със сирена - страхотна!

Имаме нужда от:

200-250 г топено сирене или друг вид сирена

200 г броколи - разделени на розички

1 морков

1 глава лук

200 гр. гъби

2 по-малки картофа

масло

Приготвяне:

Почистете лука, нарежете го на ситно и го запържете в малко олио до златисто. Добавете към лука нарязаните гъби и настърганите моркови. Накрая добавяме нарязаните на кубчета картофи и запържваме всичко заедно за кратко.

Залейте зеленчуците с вода (най-добре с бульон) и когато течността заври, добавете броколите (можете да използвате и замразени броколи). Подправете със сол и черен пипер и гответе около 10 минути.

Накрая в супата се разбърква топеното сирене и когато се разтопи напълно, супата е готова.

Запечени картофи и броколи

Приготвяне:

1,5 кг картофи

400 г пилешки гърди

1 кг. броколи

пресен лук

чесън

кашкавал

(30%) сметана

соев сос

подправка за барбекю

сол

Приготвяне:

Обелете картофите, нарежете ги на тънки кръгчета и ги сварете в подсолена вода за 5 минути. Накъсаните на розички броколи се пускат във вряща подсолена вода с малко лимонов сок и се варят 5 минути.

Нарежете пилешките гърди на по-дебели парчета. Слагат се в дълбока чиния, поливат се с олио, поръсват се с подправките за грил, заливат се с малко соев сос, пресен лук, нарязан на колелца, и чесън. Всичко се разбърква и се запържва за кратко в сгорещено олио.

Подготвяме тавичка или тенджера, намазваме я с олио и започваме да нареждаме подготвените съставки на слоеве: първият слой са картофите, които поставяме на дъното и поръсваме с настърган кашкавал. По същия начин ще направим и втори ред, върху който ще разпределим предварително сварените броколи и отново ще поръсим с кашкавал. После идва ред на пилето, картофите - накрая заливаме цялата купа със сметана.

Поставете в предварително загрята фурна на 200°C и печете 30 минути. Преди края на печенето може да поръсите с кашкавал и да допечете.

Салата с паста от броколи

Имаме нужда от:

200 г паста пене

1 средно голямо броколи (около 200 г) + 1 чаена лъжичка захар (по желание)

1 кутия царевица

100 г шунка на кубчета

1/2 магданоз

1 скилидка чесън

3 с.л. натурално кисело мляко

3 лъжици майонеза

сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Макароните се сваряват в подсолена вода според указанията и се отцеждат. Сварете броколите в друга тенджера с малко сол и 1 чаена лъжичка захар (варете така, че броколите да останат твърди и да не се разварят напълно) - отцеждат се. Сега просто смесваме макароните, броколите, резените шунка и отцедената царевица. В купа смесете киселото мляко с майонезата, чесъна, солта, черния пипер. Смесете в салатата и готово - сервирайте горещо или студено.

Салатата е най-хубава като престои около 30 минути, но тук не е проблем, хапваме я докато е още топла.

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

>center>

Популярни публикации