Броколите са чудесна храна, пълна с витамини, хранителни вещества и микроелементи, от които тялото ни се нуждае.
През смяната на сезоните този зеленчук е особено полезен за нашето здраве.
Освен че поддържа имунитета и цялостното здраве, това е една от най-здравословните храни, съществували някога.
Поради високото си съдържание на витамин С, броколите се нареждат сред десетте най-здравословни храни в света.
Тъмнозеленият си цвят дължи на своите предшественици от Апенинския полуостров, откъдето се е разпространил по света.
Какво съдържат броколите?
Протеини, въглехидрати, фибри, вода, минимални мазнини, желязо, цинк, калций, селен, натрий, магнезий, фосфор, калий, омега 3 и омега 6 мастни киселини, витамини A, B, C, E, K, бета-каротин, фолиева киселина и пантотенова киселина
Ефекти от броколи - здраве
Поддържа имунитета
Детоксикира вътрешната среда на тялото
Защитава клетките от свободните радикали - превенция на рака
Защитава организма от инфекции, вируси - антисептично действие
Ефективна профилактика срещу сърдечно-съдови заболявания
Поддържа сърцето и кръвоносните съдове здрави и здрави
Премахва излишния холестерол от кръвта
Профилактика срещу стомашни язви
Профилактика на бъбречни заболявания
Ускорява метаболизма - подпомага отслабването
Подобрява храносмилането и изпразването
Възстановява чревната микрофлора
Подобрява и укрепва кожата
Подпомага образуването на кръв
Подобрява общото благосъстояние на организма
Подпомага мозъчната функция
Подпомага формирането на мускулна маса
Успокоява нервната система
Профилактика срещу остеопороза - укрепване на костната тъкан
Питателна супа от броколи
Приготвяме за 4 души:
500 гр. броколи
100 гр. кашкавал
2 моркова
160 мл. готварска сметана
1 глава червен лук
20 гр. масло
щипка сол
индийско орехче
1 кубче бульон (пилешки, зеленчуков - най-добре е домашен бульон)
Приготвяне:
Измийте броколите и ги нарежете на розички. Почистете моркова, настържете го на ситно, червения лук обелете и нарежете.
Разтопете маслото в тиган и запържете лука. Добавете морковите, броколите и налейте вода или бульон, колкото искате да има супа. Варете бульона около 15 минути.
Когато зеленчуците омекнат, добавете сметана, бульон, черен пипер, индийско орехче, сол и разбъркайте. При необходимост може да разредите с малко вода. Добавя се кашкавала и отново се вари, като се разтопи, може да се свали от котлона.
Апетитни кюфтета от броколи
Имаме нужда от:
1 средно голяма глава от броколи
2 яйца
4 супени лъжици овесени ядки
2 лъжици пълнозърнест галета
1 лъжица сусам
2 супени лъжици тиквени семки
2 лъжици слънчогледови семки
1 връзка магданоз
Сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Измийте броколите, нарежете ги на по-малки парчета и ги сварете за много кратко в подсолена вода (или на пара), за да омекнат. След това веднага налейте студена вода, за да спрете веднага процеса на готвене.
Смесете семената и ги запечете на сухо в тиган.
Поставете броколите в блендер и пасирайте. Смесете блендираните броколи, накълцания магданоз, яйцата, овесените ядки, семената, солта и черния пипер в купа. Накрая добавете галетата, за да получите добра консистенция за оформяне на кюфтенца.
От сместа оформяме отделни кюфтенца, които запържваме до златисто от двете страни.
Като алтернатива можете да изберете и печена версия. Кюфтенцата се нареждат в тава, постлана с хартия за печене, намазват се със зехтин и се пекат до златисто при температура 180-190 градуса. Обърнете кюфтенцата по време на печене , за да са хрупкави и от другата страна.
Кремообразна супа от броколи
Имаме нужда от:
600 гр. картофи
0,5 глави броколи
100 г настърган кашкавал
200 мл. сметана за разбиване
3 резена бекон
3 лъжици олио
1 парче лук
1 парче дафинов лист
1 зеленчуков бульон
Сол, черен пипер, индийско орехче
Приготвяне:
Обелете картофите и ги нарежете на ситно. Беконът се нарязва на ситно и се запържва в малко олио до златисто. Накълцаният лук се нарязва и се запържва в останалата мазнина, след което се добавят нарязаните на розички броколи и картофи.
Покрийте с литър и половина вода, добавете бульон, сол, черен пипер, индийско орехче и дафинов лист. Гответе на бавен огън около 20 минути. Накрая добавяме към супата сметана и настърган кашкавал и още разбъркваме - ако искате да има парченца зеленчуци в супата, може да пропуснете разбъркването. Сервира се с пържен бекон.
Здравословни зеленчукови палачинки
Имаме нужда от:
200 г карфиол
1 морков
2 скилидки чесън
черен пипер
3 лъжици зехтин
200 г броколи
1 глава лук
2 варени картофа
100 г овесени ядки
сол
Приготвяне:
Сварените картофи се настъргват. По същия начин настържете морковите. Нарежете лука, чесъна и билките на възможно най-малки парчета. Броколите и карфиола се нарязват на парчета, поставят се в купа и се заливат с вода. След като се покрият, ги сложете в микровълновата за 3 минути. Накрая пасирайте сместа от броколи и карфиол.
Смесете всички подготвени съставки в една купа. Разбъркайте, докато се образува еднородна смес. От готовата смес направете мини блатове, които оформете на палачинка. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и печете 15 минути на 220 градуса. След 15 минути ги обърнете и печете още 15 минути.
Можете да ги сервирате с варени картофи или просто със обикновена зеленчукова салата. Ако искате да ги хапвате самостоятелно, препоръчваме чеснов дип (заквасена сметана, 2 лъжици горчица, 3 скилидки чесън, сол и черен пипер).
Сос от броколи
Имаме нужда от:
1 голяма глава лук
2 парчета пилешки гърди
сол
млян черен пипер
риган
бита сметана
3-4 топени сирена
твърд кашкавал
задушени броколи
паста
Приготвяне:
Запържете една голяма глава лук в тиган. Междувременно посолете и поръсете с черен пипер пилето и го оставете да престои малко. След това в сгорещено олио се запържва пилето, залива се със сметана, подправя се и се разбърква с топеното сирене (разбърква се, за да се сгъсти соса). През това време настържете твърдия кашкавал и в зависимост от гъстотата на соса добавете по ваш вкус. Ако е рядко, добавете още, а останалото оставете за декорация. Сервирайте с паста или друга гарнитура.
Печени броколи със сирене и шунка
Имаме нужда от:
300 г броколи, разделени на розички
150-200 г шунка на кубчета
200 г настъргана нискомаслена моцарела
5 яйца
50 г ситно нарязан зелен лук
Сол и смлян черен пипер
Приготвяне:
Броколите се слагат във вряща подсолена вода и се варят 2 минути. След това изсипете и оставете да се изтекат.
Намажете формата за печене със зехтин. На дъното сложете парчета броколи, шунка, настъргана моцарела и зелен лук.
Разбийте яйцата и ги овкусете със сол и черен пипер. Изсипете тази смес върху съставките в тава за печене и поставете в загрята фурна.
Пече се при температура 180 градуса около 35 минути.
Броколи пържени със сирене и чесън
Страхотна вечеря или бърз обяд с лесна подготовка и страхотен вкус. Вместо броколи можем да използваме и други популярни зеленчуци като карфиол, тиквички или тиква.
Имаме нужда от:
1 глава броколи
1 яйце
50 г настърган кашкавал
6 супени лъжици обикновено брашно
1 скилидка чесън
1 бяло кисело мляко
Сол и черен пипер на вкус
Растително масло за пържене
Приготвяне:
Сварете броколите в подсолена вода, отцедете и оставете да изстинат.
След това броколите се прехвърлят в по-голяма купа, набождат се с вилица и се смесват с яйцето, киселото мляко, кашкавала, брашното и пресования чесън. Ще имаме средно плътно тесто, което подправяме и посоляваме на вкус.
От тестото правим отделни форми и пържим в сгорещен тиган, които изпържваме от двете страни до златисто.
Здравословния вариант е да се изпекат във фурна.
Сервирайте със заквасена сметана или любимия си сос.
Пилешки хапки с броколи и гъби
Имаме нужда от:
300 г пилешки гърди, нарязани на кубчета
250 г броколи
150 г гъби
1 средно голяма глава лук, нарязана на ситно
2 супени лъжици брашно
За марината:
1 скилидка чесън
1/2 лъжица хранително нишесте (по желание)
200 мл зеленчуков или пилешки бульон
3 чаени лъжички мед
3 супени лъжици соев сос
20 г пресен джинджифил (или 1 чаена лъжичка сушен)
1,5 супени лъжици масло (слънчогледово или зехтин)
Сол, черен пипер на вкус
Приготвяне:
Пилешкото месо се посолява и се наръсва в брашно.
Нарежете броколите на розички и смесете всички продукти за маринатата.
В тиган запържете пилешкото месо до златисто и след това го извадете.
В тигана се добавят ситно нарязания лук, броколите и гъбите.
Залейте с маринатата и оставете да се готви до омекване на зеленчуците.
Накрая добавете месото в тигана и запържете всичко заедно за кратко.
Бързо приготвена паста с шунка и броколи
Инстантни макарони с шунка и броколи: Не е нужно да стоите половин ден на котлона, става за 15 минути!
Имаме нужда от:
300 г паста
300 г броколи
150 г шунка, нарязана
1 чаша сметана
1 чаша сметана за разбиване
100 мл мляко
100 г настърган кашкавал
Сол, черен пипер, индийско орехче
Приготвяне:
Сварете пастата във вряща вода според указанията на опаковката (около 7 минути) и сварете за кратко с пастата накъсаните на розички броколи.
15-минутен вариант на тиган: Смесете всички съставки за соса в тиган, оставете да заври и добавете пастата с броколите. Разбъркайте, поръсете със кашкавал и сервирайте веднага
Версия на фурна (малко по-дълга, но отлична): Наредете сварената паста върху тава за печене, добавете броколи и покрийте със соса, поръсете със сирене. Сложете във фурната на 180 градуса да се пече за 20 минути.
Супа от броколи с топени сирена
Вкъщи нямаме нужда от много супи, но когато правя тази, тенджерата е почти празна: Бърза супа от броколи със сирена - страхотна!
Имаме нужда от:
200-250 г топено сирене или друг вид сирена
200 г броколи - разделени на розички
1 морков
1 глава лук
200 гр. гъби
2 по-малки картофа
масло
Приготвяне:
Почистете лука, нарежете го на ситно и го запържете в малко олио до златисто. Добавете към лука нарязаните гъби и настърганите моркови. Накрая добавяме нарязаните на кубчета картофи и запържваме всичко заедно за кратко.
Залейте зеленчуците с вода (най-добре с бульон) и когато течността заври, добавете броколите (можете да използвате и замразени броколи). Подправете със сол и черен пипер и гответе около 10 минути.
Накрая в супата се разбърква топеното сирене и когато се разтопи напълно, супата е готова.
Запечени картофи и броколи
Приготвяне:
1,5 кг картофи
400 г пилешки гърди
1 кг. броколи
пресен лук
чесън
кашкавал
(30%) сметана
соев сос
подправка за барбекю
сол
Приготвяне:
Обелете картофите, нарежете ги на тънки кръгчета и ги сварете в подсолена вода за 5 минути. Накъсаните на розички броколи се пускат във вряща подсолена вода с малко лимонов сок и се варят 5 минути.
Нарежете пилешките гърди на по-дебели парчета. Слагат се в дълбока чиния, поливат се с олио, поръсват се с подправките за грил, заливат се с малко соев сос, пресен лук, нарязан на колелца, и чесън. Всичко се разбърква и се запържва за кратко в сгорещено олио.
Подготвяме тавичка или тенджера, намазваме я с олио и започваме да нареждаме подготвените съставки на слоеве: първият слой са картофите, които поставяме на дъното и поръсваме с настърган кашкавал. По същия начин ще направим и втори ред, върху който ще разпределим предварително сварените броколи и отново ще поръсим с кашкавал. После идва ред на пилето, картофите - накрая заливаме цялата купа със сметана.
Поставете в предварително загрята фурна на 200°C и печете 30 минути. Преди края на печенето може да поръсите с кашкавал и да допечете.
Салата с паста от броколи
Имаме нужда от:
200 г паста пене
1 средно голямо броколи (около 200 г) + 1 чаена лъжичка захар (по желание)
1 кутия царевица
100 г шунка на кубчета
1/2 магданоз
1 скилидка чесън
3 с.л. натурално кисело мляко
3 лъжици майонеза
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Макароните се сваряват в подсолена вода според указанията и се отцеждат. Сварете броколите в друга тенджера с малко сол и 1 чаена лъжичка захар (варете така, че броколите да останат твърди и да не се разварят напълно) - отцеждат се. Сега просто смесваме макароните, броколите, резените шунка и отцедената царевица. В купа смесете киселото мляко с майонезата, чесъна, солта, черния пипер. Смесете в салатата и готово - сервирайте горещо или студено.
Салатата е най-хубава като престои около 30 минути, но тук не е проблем, хапваме я докато е още топла.
Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!