Пастата със заквасена сметана се приготвя лесно, дори и за вашето храносмилане.
Освен това вкусът им е наистина фантастичен, опитайте ги днес за обяд или ранна вечеря!
Мигновена паста за заети родители
Имаме нужда от
300 г паста (всякаква)
сметана
зехтин
Домашни зеленчуци
Кашкавал за поръсване
2 скилидки чесън
Шунката се нарязва на кубчета
Приготвяне:
Сварете макароните във вряща подсолена вода.
В тиган запържете за кратко наситнен чесън и шунка в олио, добавете сметаната и разбъркайте добре.
Накрая смесете с пастата директно в тигана, разбъркайте и подправете с домашните зеленчуци.
Сервирайте поръсени със кашкавал.
Паста с бекон
Имаме нужда от:
500 г паста
200 г бекон (или шунка)
1 буркан заквасена сметана
100 г топено сирене
5 глави лук
малко смлян черен пипер
малко риган
Приготвяне:
Ще подготвим съставките.
Нарежете лука и бекона.
Да ги запържим
Междувременно сварете макароните според инструкциите.
Когато лукът и беконът се запържат, добавете топеното сирене, оставете да се разтопи, разбъркайте.
Добавете заквасена сметана, разбъркайте, подправете и оставете настрана, не варете.
Оставяме да се готви под капак, за да се смесят вкусовете.
Можем да подправим и украсим със зелен лук.
Бърза паста с гъби
Имаме нужда от:
500 г паста
1 глава лук
3 супени лъжици масло
200 г пресни гъби
2 супени лъжици обикновено брашно
500 мл бульон
сол на вкус
200 г заквасена сметана
Приготвяне:
Нарязаният лук се задушава в 1 супена лъжица масло, добавят се резенчетата гъби и се задушават леко.
От останалото масло и брашното се забърква, разрежда се с бульона и се вари 20 минути.
Посолете, добавете задушените гъби, заквасената сметана и оставете да заври.
Накрая смесете соса със сварената паста.
Страхотна салата с паста
Тази салата е чудесен избор за бърз обяд или лека вечеря, която засища, но в същото време не съдържа излишни калории и не натоварва организма. Освен това можете да я приготвите само за няколко минути.
Имаме нужда от:
Паста фузили (за да е цветна салатата, можем да изберем цветна паста)
1 парче пилешки гърди
1 чушка
2 средно големи домата
Сол, смлян черен пипер на вкус
Дресинг:
½ буркан заквасена сметана
½ бурканче кисело мляко (може да използваме и домашна майонеза)
Сок от ½ лимон
Сол
Сушени билки (риган, босилек, провансалски пипер...)
Приготвяне:
Сварете макароните в подсолена вода ал денте.
Измийте, почистете и нарежете пилешкото месо на кубчета.
Овкусява се със сол и черен пипер и се запържва леко в тиган.
Смесете киселото мляко със сметаната в купа и подправете със сол, билки и лимонов сок.
След това в купа за салата се слагат сварени и отцедени макарони, пилешко месо, ситно нарязани зеленчуци и накрая се залива с дресинг от кисело мляко.
Разбъркайте добре и поставете в хладилника за около 1 час, за да се смесят отделните вкусове.
10-минутна паста
Имаме нужда от:
1 опаковка паста (тортелини)
3-4 кисели краставички
200 г задушена шунка, нарязана на кубчета
150 г твърдо сирене
3 супени лъжици заквасена сметана (или майонеза)
2 супени лъжици наситнен магданоз
Сол и черен пипер
Приготвяне:
Сварете пастата според указанията на опаковката (аз направих тортелини, но може и друга паста).
Изцедете.
Нарежете краставиците, шунката и сиренето на кубчета.
Смесете всички съставки с паста и накрая с майонеза или заквасена сметана.
Желаем ви добър апетит!
Паста с пиле и чесън
Имаме нужда от:
400 г заквасена сметана
400 г паста
сол
4 скилидки чесън
2 средни глави лук
2 лъжици растително масло
150 г варено пиле (или запържено в тиган)
черен пипер
2 лъжици зехтин
кашкавал за поръсване
Приготвяне:
Сварете пастата според указанията на опаковката в подсолена вряща вода.
След това ги отцеждаме.
Нарежете лука на филийки, а чесъна наситнете.
Запържваме всичко в тиган на сгорещено растително масло.
Ако е необходимо, долейте вряла вода от пастата и намалете огъня.
Добавете отцедена паста, заквасена сметана и нарязано пиле (най-добре от гърдите).
Добавете съставките постепенно и винаги разбърквайте старателно.
Подправете със смлян черен пипер.
Ако сосът е много гъст, добавете водата, в която са се варили макароните, колкото е необходимо.
Преди да завършите, украсете със зелен лук.
Флаш паста с броколи
Инстантни макарони с шунка и броколи: Не е нужно да стоите половин ден на котлона, става за 15 минути!
Имаме нужда от:
300 г паста
300 г броколи
150 г шунка, нарязана
1 чаша заквасена сметана
1 чаша сметана за разбиване
100 мл мляко
100 г настърган кашкавал
Сол, черен пипер, индийско орехче
Приготвяне:
Сварете макароните във вряща вода според указанията на опаковката (около 7 минути) и сварете за кратко с пастата накъсаните на розички броколи.
Смесете всички съставки за соса в тиган, оставете да заври и добавете пастата с броколи. Разбъркайте, поръсете със кашкавал и сервирайте веднага
Версия на фурна (малко по-дълга, но отлична):
Наредете сварената паста върху лист за печене, добавете броколи и покрийте със соса, поръсете със кашкавал.
Сложете във фурната на 180 градуса да се пече за 20 минути.
Дива паста
Гениален "Див" сос със свинско: Добавете към него паста и обядът е готов!
Имаме нужда от:
700 г свинско филе, нарязано на парчета
4 лъжици свинска мас
4 средно големи парчета моркови
4 средно големи парчета магданоз
1 среден лук
3 дафинови листа
1 чаена лъжичка черен пипер
1 чаена лъжичка суха майорана
Лют пипер на вкус
1 чаена лъжичка лимонов сок
Сол
1 чаена лъжичка захар
4 супени лъжици горчица
330 г заквасена сметана
1 супена лъжица обикновено брашно
500 мл вода
500 г паста на вкус
Приготвяне:
В дълбок тиган се разтопява свинската мас и върху нея се запържва ситно нарязания лук.
След това добавете ситно нарязаните моркови, магданоза и месото.
Задушава се за кратко и когато месото омекне се залива с вода, добавят се подправките, дафиновия лист, захлупва се с капак и се оставя да къкри докато месото омекне.
Смесете заквасената сметана, горчицата, брашното в купа и постепенно добавете към месната смес при непрекъснато бъркане. Когато сосът се сгъсти, можем да сервираме.
Като гарнитура всяка паста е отлична.
Паста с месо и сос от сирена
Имаме нужда от:
400 г всякаква паста
Сол и черен пипер
600 г пилешки гърди
Растително масло
250 г настърган кашкавал
3 чаши заквасена сметана
Ситно нарязан магданоз
Приготвяне:
Сварете макароните в леко подсолена вода.
Пилешките парчета се нарязват на ситно, овкусяват се със сол и черен пипер и се запържват в малко олио до златисто.
Смесете в купа настърганият кашкавал сметаната и магданоза.
Можем да добавим сол на вкус.
Намажете съд за печене с малко олио, наредете в него пастата с пилешкото и залейте със соса.
Слагаме в загрята фурна, където печем на 180 градуса за около 30 минути.
Паста със сметана
Инстантни спагети със заквасена сметана: Опитах ги на почивка и са невероятни - всички, които ги опитаха, ги похвалиха!
Имаме нужда от:
500 г спагети,
150 г шунка,
3 лъжици масло,
3 скилидки чесън,
200 г заквасена сметана,
200 г кашкавал,
сол,
смлян пипер,
щипка индийско орехче.
Приготвяне:
Сварете спагетите в подсолена вода според указанията на опаковката. Отцедете, но запазете 100 мл вода от пастата за соса.
Докато пастата се готви, в тигана се наливат 2 лъжици олио и се запържва наситненият чесън за около 1 минута.
Добавете индийското орехче и водата за пастата, в която сме разбъркали сметаната (може да се извади направо докато се готви пастата).
Оставете да заври, добавете макароните, ситно нарязаната шунка и разбъркайте.
Поръсете кашкавал директно и сервирайте.
Бърза паста
Имаме нужда от:
1 чаша заквасена сметана или кисело мляко (200 мл)
2 лъжици майонеза
1 супена лъжица ябълков оцет
1 супена лъжица горчица
1 чаена лъжичка захар
1 чаена лъжичка сол
1/4 чаена лъжичка черен пипер
Джоланчета, сварени и отцедени
Ситно нарязан стрък целина или ситно настърган корен целина
2 ситно нарязани шарени паприки
Зелен лук, нарязан на ситно
Приготвяне:
За соса смесете в купа всички продукти - майонеза, кисело мляко, оцет, горчица, захар, сол и черен пипер.
Смесете сварените, отцедени свински джоланчета и ситно нарязаните зеленчуци.
Разбъркайте и сервирайте.
Страхотна салата за лятото, препоръчвам я.
Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!