Цветове при треска, листа при възпалени стави и плодове при мигрена. Баба ме е учила, че бъзът лекува 99 болести!
Бъзът е популярен европейски храст, известен със своите лечебни свойства.
Той има положителен ефект върху здравето и е чудесен за предотвратяване на сезонни инфекции, което е особено важно през есента и зимата.
Порталът search-2.blogspot.com разкрива повече за този полезен храст, чиито цветове и плодове са истинско съкровище.
Полезни цветове и плодове
През пролетта се събират цветовете му, а през есента - плодовете. Цветовете съдържат полезни етерични масла, танини, гликозиди, органични киселини и витамин С.
Цветът от бъз е едновременно стягащ и диуретик, запарка от цветовете се използва вътрешно при простудни и трескави заболявания на дихателните пътища, за облекчаване на спазми на храносмилателния тракт и при метеоризъм.
Плодовете съдържат захари, ябълчена киселина, танини, пектин, витамини С и А, витамини от група В и пантотенова киселина.
Във фармацията цветовете се използват предимно в състава на чайове против настинки. Бъзът помага и при мигрена и ишиас.
Лист от бъз ще помогне при болки в коленете
Листата от бъз могат изненадващо да помогнат при болки в коленете, също ще помогнат за „изтегляне на вода от коляното“.
Пресните листа се намачкват, смилат или начукват, докато пуснат сок, с тях се покрива болната става, прегъва се с парче плат и се превързва.
Около един час е достатъчен на компреса.
За лечение на настинки
Бъзът очевидно има лечебни ефекти, особено противовъзпалителни.
Използва се предимно при настинки, язви, изгаряния и порязвания.
Сокът и плодовете от бъз, както и чаят от кората и цветовете са изпитани домашни средства за лечение на настинки.
Плодовете съдържат витамин С, В и плодови киселини, етерични масла, които се съдържат и в цветята, флавоноиди и особено атоциан, който придава цвят както на цветята, така и на плодовете.
Действа като антиоксидант, предпазва клетъчните мембрани от въздействието на вредните свободни радикали и забавя процеса на стареене на клетките.
Плодовете на бъза са слабо отровни, поради което не трябва да се консумират сурови.
Рецепта за класически сироп от бъз
Съставки:
20 цвята бъз
1 литър вода
800 г кристална захар (или друг подсладител)
сок от 1 лимон
Приготвяне:
Накиснете 20 пресни цвята от бъз в 1 литър студена вода.
Оставете да престои 24 часа на хладно място, но не в хладилник.
Прецедете, добавете 800 грама захар, лимоновия сок и отново оставете да престои 24 часа.
Разбърквайте от време на време, за да се разтвори захарта.
Прецежда се през двойна марля и се налива в бутилки.
Този сок се пие разреден с вода, за приготвяне на сок можете да използвате и минерална газирана вода.
Бъзов мед:
40 цвята бъз (диаметър на едно цвете около 12 см)
1 литър вода
3 парчета лимон
1 кг гранулирана захар
Приготвяне:
Почистете събраните цветя от мръсотия и насекоми (най-добре е цветята да се събират на пусто място, където не минават коли).
Отстраняваме големите дръжки и ги слагаме в тенджерата.
(Ако имаме по-малки цветя, ще използваме повече от 40 бр.)
Покрийте с вода.
Добавете лимонов сок от три лимона.
Варете на слаб огън около 10 минути.
След 10 минути изключете котлона и оставете да престои една нощ.
На втория ден притискаме цветята с ръце.
Прецедете.
Добавете гранулирана захар.
Варете на слаб огън поне час и половина.
Като алтернатива, ако искате консистенцията да е по-твърда, гответе по-дълго.
От посочената доза ще напълните 2-3 чаши по 700 мл - зависи от плътността на сместа.
Лимонада от бъз
Имаме нужда от:
8 цвята бъз
1 лимон
1 парче портокал
2 супени лъжици мед
около 3 литра вода
По избор: мента, медена роса, мащерка
Приготвяне:
В слънчев ден избираме красиво цъфтящ бъзов храст в градината или на друго чисто място.
Ще отрежем приблизително 8 по-големи цветя.
Отстраняваме по-дебелите дръжки на цветовете и ги поставяме в 3,5-литрова съд, без да изплакваме.
За шепа млади филизи можем (но не е задължително) да добавим орлови нокти, или мента, или други подходящи билки по наш вкус.
Лимонът и портокалът без химическа обработка на кората се измиват старателно, нарязват се на филийки и се добавят към основата.
Добавете две супени лъжици мед към сместа.
Напълнете съда с вода, в идеалния случай изворна или поне филтрирана.
Покриваме го с нещо дишащо, за да може съдържанието да диша, поставяме го на слънчево място и го оставяме да стои на слънце цял ден (или го поставяме на прозореца за 24 часа).
Забележка:
Дори 6-8 часа на пълно слънце са достатъчни, няма нужда да прекалявате.
След престоя го изсипваме през цедка, масата може да бъде леко изцедена.
Съхранявайте в хладилник и консумирайте за предпочитане до 24 часа.
Рецепта за паниран цвят на бъз от баба
Имаме нужда от:
Цветове от бъз
¼ литър мляко
2 яйца
щипка сол
120 г обикновено брашно
За пържене:
масло/свинска мас
гарнитура:
картофи
свежи зеленчуци
Приготвяне:
Почистете цветовете, потупайте ги и ги оставете да лежат разпръснати някъде, за да могат дребни насекоми и буболечки да изпълзят от тях.
От прясното мляко, яйцата, брашното и щипка сол се приготвя смес, което да прилича на консистенция на палачинка.
Прекалено рядко тесто ще се оттича от цветята и няма да ги покрие напълно, а много дебело тесто ще бъде твърдо и гумено след пържене.
Накиснете добре чисти и сухи цветя в сместа.
Потопете така, че да се покрият напълно дръжте ги за дългото стъбло, докато правите това.
Класическата версия можете да приготвите по следния начин:
Оваляйте измитите цветове от бъз в обикновено брашно, осолено бъркано яйце и галета.
Добавете масло в тигана.
След това пържим.
Пържете до златисто от двете страни.
Сервираме например с варени картофи или друга гарнитура според вкуса.
Лечебен сироп за укрепване на имунитета, при грип и температура
Най-силен е при първи симптоми на респираторни заболявания, помага при лечение на грип и бронхит.
Според опита на баба, ако го сложиш навреме при настинка, до 3 дни си като риба.
Имаме нужда от:
1 кг плодове от бъз
1 кг захар
1 литър вода
20 г лимонена киселина
2 розички карамфил
малко ром (по желание)
канела
Приготвяне:
Измийте плодовете и ги отделете от дръжките.
Прехвърлете в тенджера заедно с водата.
Оставете да поври 5 минути, след това добавете захарта и другите съставки (карамфил, канела).
Свалете от котлона, оставете всичко да се разтвори, отцедете и след това гответе още 20 минути.
Сега добавете лимонена киселина (консервант), изсипете в топли, стерилизирани бутилки, затворете и поставете във фурна, загрята до 150 ° C
Ликьор от бъз
Нашият дядо е смятал бъзовия ликьор за лек за всички болести и винаги го е пиел вечер преди лягане.
Другото му огромно предимство обаче е фактът, че е адски вкусен.
Препоръчвам чаена лъжичка за болести, това е по-добро лекарство от сиропите за кашлица - за възрастни разбира се!
Плодовете не трябва да се консумират сурови.
Имаме нужда от:
2 кг. почистени плодове от бъз
1 литър вода
1 кг гранулирана захар
1 ванилова захар
5 лъжици силно черно кафе (по желание)
1/2 литър ром или водка (40%)
Приготвяне:
Сварете бъза с вода за 15 минути.
След това прецедете през гъста цедка и натрошете малко плодовете, но не пасирайте.
Към получения сок се добавя захарта и отново се вари още малко.
Отново добавете ванилова захар и гответе 3-5 минути.
Накрая добавете сварено черно кафе и оставете да заври отново.
Сварения сироп отделете настрана и го оставете да изстине.
Изсипете ром в охладената смес, разбъркайте и налейте в подготвени бутилки.
Съхраняваме в хладно помещение.
Кога се събират цветове и плодове от бъз?
Бъзът е храст, богат на ценни хранителни и активни вещества.
Билковата суровина и същевременно най-богатата на тези компоненти са цветовете и зрелите плодове на растението.
Трябва да знаете, че бъзът съдържа вещества, които са токсични за човека.
Никога не ги яжте сурови!!
Бъзът цъфти в края на май и юни.
Ако искате да берете цветове, направете го в слънчев и сух ден.
Всички те трябва вече да са развити и не трябва да падат.
Събирайте само напълно здрави съцветия.
Не трябва да имат следи от кафяв цвят.
Освен това никога не решавайте да берете цветчетата, ако храстът расте покрай пътища или на места, където качеството на въздуха е твърде замърсено.
Ако държите на плодовете, берете ги само когато сте сигурни, че са узрели.
Това се случва около август и септември, никога преди това.
Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!