Оризовият домашно приготвен квас: Защо е полезен и как да го приготвим?
Оризовият домашно приготвен квас е напитка с изключителни ползи за здравето, особено когато става въпрос за справяне със здравословни проблеми като остеохондроза и други ставни заболявания.
Нашата рецепта, предложена от здравния портал, предоставя не само вкусно удоволствие, но и лекуващи свойства за всички, които се нуждаят от грижа за своето тяло.
Какво прави оризовият квас толкова полезен?
Оризът е известен със своите лечебни свойства и се използва в различни кухни като основен продукт за лечение на различни здравословни проблеми.
Освен това, той е подходящ за хора с непоносимост към глутена, като същевременно помага за проблеми с храносмилането като язва и гастрит.
Най-важното обаче е, че оризовият квас може да помогне за възстановяването на подвижността на ставите, благодарение на своя противовъзпалителен ефект и способността си да премахва солите от тях.
Какви са лечебните свойства на домашния оризов квас?
Тaзи великолепна напиткя е известня с лечебните си свойства, които включват облекчаване на ставни болки и усилване на подвижността при заболявания като артрит, остеохондроза и ревматизъм.
Освен това оризовия квас отлично утолява жаждата през летните жеги.
Но важно е да се отбележи, че преди да започнете лечение с домашен оризов квас, се консултирайте със своя лекар, за да получите правилната диагноза и лечение.
Рецепта за приготвяне на домашен оризов квас
Необходими съставки:
8 супени лъжици ориз
1,5 литра вода
200 грама захар + 1 супена лъжица захар
25 грама суха мая
1 шепа стафиди
Приготвяне:
Изплакнете 5 с.л ориз и варете го до готовност.
След като охлади, добавете 200 грама захар, сухата мая и стафидите.
Разбъркайте добре, покрийте с прозрачно фолио и оставете да постои.
След час прехвърлете сместа в 3 литров буркан.
Загрявате 1 с.л. захар в тиган за няколко минути.
Когато стане светлокафява, добавете останалия суров ориз (3 с.л.).
Пържете до карамелизиране. Сложете сместа в буркана с ориз.
Загрейте водата до около 40 градуса и залейте сместа.
Покрийте с дишаща тъкан и оставете да ферментира в кухнята.
След пет дни прецедете домашния квас и го разлейте в бутилки.
Полезни съвети за приемане и съхранение
Консумирайте оризовия квас след хранене, по 200 мл, 3 пъти на ден.
Съхранявайте готовия квас на хладно място.
Не превишавайте курса на лечение - не повече от 4-5 седмици, не повече от 2 пъти годишно.
Използвайте кафяв ориз за по-добри резултати.
Така че, сега като знаете за ползите на оризовия квас, защо да не се насладите на неговите вкусове и благоприятни ефекти за вашето здраве?
Пригответе си домашен оризов квас и се наслаждавайте на доброто здраве!
Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!