Толкова обичам смутита – любима, бърза и вкусна закуска!
Почти цяло лято закусвах със смути и за тези, които са предубедени – те дават много енергия, която спокойно държи сит до 3-4 часа.
Едно от любимите ми смутита е с авокадо и банан.
Смутитата са на първо място здравословни, стават за минути, изключително вкусни са и към тях често си прибавям добавки, които не мога да сложа към баницата или палачинките например.
За първи път опитах смути с банан, авокадо и орех при близка моя приятелка – от тогава съм влюбена.
Споделям ви рецептата, която малко съм обогатила, за да ми носи още повече сили и енергия. А след това ще спомена и ползите от всяка съставка.
Започвам!
Необходими продукти:
2 банана
Авокадо
1/2 чаша овесени ядки
Шепа орехи (по желание)
Бадемово мляко (минимум 200 мл)
Спирулина (по желание)
Пчелен прашец (по желание)
Начин на приготвяне:
Нарязвам бананите и авокадото на кубчета, добавям млякото, овесените ядки и блендирам.
След като плодовете и млякото са в еднородна смес добавям и орехите със спирулината и пчелния прашец.
Забележка: до сега всяко смути с авокадо, което съм пробвала, става изключително гъсто.
Пробвала съм да добавя голямо количество мляко – пак е много гъсто. Добавям толкова млякото, колкото да стане по-течна консистенция.
Забележка: спирулината сгъстява допълнително, така че в случая добавям 2-3 щипки. Когато си правя смути само с банан – добавям повече
Ползите:
Банан
Съдържа калий (поддържа нивото на течности в тялото), магнезий, фосфор, натрий и калций. Витамини – А, C, Е, К, D и витамин B6.
Пподобрява настроението по време на предменструалния синдром (облекчава съпътстващите болки). Приемът на банан хидратира кожата отвътре навън;
Авокадо
Подпомага сърдечно съдовата система, регулира на кръвната захар.
Съдържа разтворими фибри, 18 незаменими аминокиселини и над 14 минерали, омега 3 мастни киселини и витамини В комплекс, С, Е и К.
Съдържа мононенаситени мазнини, считани за „добри мазнини“, които има и в зехтина (подпомагат здравето на сърцето).
Приемът му действа изключително благородно на кожата и очите – поддържа яснотата на фокуса на зрението и действа срещу вредното влияние на UV лъчите и така поддържа кожата еластична.
Овесените ядки са известни със своите множество ползи за здравето, които включват:
Богати на Диетични Влакнини: Овесените ядки са отличен източник на диетични влакна, което подпомага регулирането на храносмилателния процес, насърчава здравословното храносмилане и поддържа чувството за ситост.
Намаляват Холестерола: Бета-глюканът, който се съдържа в овесените ядки, може да помогне за намаляване на нивата на лошия холестерол (LDL) в кръвта, като същевременно поддържа нивата на добрия холестерол (HDL).
Контролиране на Кръвната захар: Овесените ядки имат нисък гликемичен индекс, което помага за стабилизиране на нивата на кръвната захар и поддържане на енергията през по-дълъг период.
Богати на Антиоксиданти: Съдържанието на антиоксиданти в овесените ядки може да помогне в борбата със свободните радикали и да поддържа здравето на клетките.
Подпомагат Отслабването: Поради високото си съдържание на влакна и усещането за ситост, овесените ядки могат да бъдат включени в диетата като помощ при отслабване.
Допринасят за Здравето на Сърцето: Редовното консумиране на овесени ядки може да помогне за поддържане на здравето на сърцето чрез регулиране на холестерола и кръвната захар.
Богати на Витамини и Минерали: Овесените ядки съдържат витамини от група B, желязо, магнезий, цинк и други важни хранителни вещества.
Поддържат Здравето на Храносмилателната Система: Диетичните влакна в овесените ядки могат да подпомогнат здравето на храносмилателната система и да предотвратят проблеми като запек и хемороиди.
Тези ползи правят овесените ядки популярен и здравословен избор за закуска или добавка към хранителния режим.
Орехи
Ползите от орехите са далеч по-познати.
Подобряват паметта, зрението, предпазват от депресия, спомагат за здравето и силата на косата и ноктите, предотвратяват увеличаване на простата и рак на гърдата.
Има мощни антиоксиданти и витамин Е – блаженство за кожата. Дава енергия! Яжте орехи!
Бадемово мляко
Аз не обичам вкуса на прясно мляко. Ям предимно кисело мляко (с овесените ядки), а прясното го заменям с по-полезно и приятно на вкус за мен – кокосово или бадемово.
Ето малко повече и за него: поддържа здравината на костите и зъбите, контролира теглото, понижава риска от диабет.
В съставките и на този продукт има наличие на витамин Е – приятел на кожата, който укрепва здравината й и я предпазва от вредното слънчево влияние.
Бадемовото мляко също така поддържа мускулната сила, грижи се за доброто храносмилане и не съдържа лактоза.
И още една екстра – не е нужно да го охлаждате. Издържа дълго на стайна температура и това го прави доста по-удобна напитка за офиса или пикник.
Спирулина
Цианобактерия! Супер храна! От 50-70 процента от теглото й е белтък! Заинтригувахте се, нали?
Подсилва имунната система, намалява възпаленията и се бори с хронични заболявания.
Съдържа 18 различни аминокиселини, богат на йод и минерали, един от най-добрите източници на Гама-линоленова киселина(GLA) и ниско съдържание на въглехидрати.
Пчелен прашец
Стимулира образуването на червените кръвни клетки, заздравява стените на кръвоносните съдове.
Укрепва сърцето и нормализира високото кръвно налягане. Пчелният прашец е богат и на витамини, от тях в най-голямо количество са: А, B1, B2, B5, B8, C, D, E.
Спирулината добавям само към смутитата, а пчелния прашец, освен там, до добавям и в мюслито, което си правя за закуска.
Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!
Източник: ivspiration