Google Translate

Търсене в този блог

Черен бъз за лечение на злокачествени и доброкачествени тумори, и на много заболявания.


Преди няколкостотин години, когато нашите равнини и хълмове са били покрити с дълбоки и неутъпкани гори, тези плодове са били на голяма почит, тъй като са били лек за най-упоритите болести: от тумори до лоши циреи или отравяния. 

След това постепенно традицията се губи и тайната им остава известна само на малцина народни лечители. 

Хората вече не вярваха на тези зърна с не особено приятен вкус и дори се появи убеждението, че са отровни.

Бъзът е род растения от групата на храстите, с 20-30 вида, като най-известен у нас е черният бъз (Sambucus nigra), с често извити клони и височина от 1 до 10 метра. Има перести листа, съставени от 5 до 9 удължени листчета (между 5-30 см) с назъбени ръбове. 

Цветовете са хермафродитни, събрани в щедри бели или кремави съцветия, а плодовете под формата на синьо-черни или червени плодове. По-възрастните видове се срещат в спонтанната флора на умерените и субтропичните зони на всички континенти, особено в северното полукълбо. Вирее на всякакви почви, влажни или сухи, за предпочитане на слънчево място.

Беритбата на бъз става като се отрязват чепките от клоните. Три до четири часа след бране тези плодове ще бъдат приготвени или поставени в хладилник, където могат да се съхраняват 24-48 часа. 

Ако не се използва пресен, за приготвяне на сироп, тинктура или сок, бъзът може да се изсуши. 

Зърната се отделят от гроздовете и се нареждат на много тънък слой върху печка или радиатор, което осигурява температура около 40 градуса по Целзий. 

Оставете плодовете да се дехидратират, докато заприличат на стафиди. След това се съхраняват в хартиени пликове, на сухи и тъмни места.

Най-ефективните препарати: 

Пресен сок. 

Получава се като плодовете на бъза се стриват с помощта на кафемелачка, или счукват на ръка, с помощта на дървена лъжица. 

След натрошаване получената каша се прецежда през прегъната на две марля, като полученият сок се поставя в чиста бутилка и се съхранява на хладно. 

Срокът на годност на този сок при съхранение в хладилник е максимум 48 часа. Приема се по 3-4 лъжици дневно, на гладно, за лечение на запек, колит, за укрепване защитните сили на организма.

Тинктура. 

Получава се чрез смесване на пресен сок от бъз с 90-градусов спирт. 

В бутилка сложете чаша сок от бъз и чаша спирт, след което сместа се разклаща добре, за да се хомогенизира. След това тинктурата се съхранява в добре затворена бутилка, на тъмно и студено място. 

Срокът му на годност е две години. Приема се по 1-4 лъжици на ден, като силно средство за отслабване, като детоксикатор при хронични и дегенеративни заболявания, за бързо повишаване на имунитета.

Прах

Получава се като сухите зърна се смелят възможно най-фино с електрическата кафемелачка. 

Приема се по 3-4 чаени лъжички прах на ден на гладно, като се препоръчват при авитаминози, очни заболявания, диария, колит. 

Към две чаши пресен сок от бъз, получен по горния метод, се добавят две чаши кафява захар и настърганата кора от два лимона. 

Тази смес се поставя на огъня и се оставя да поври за кратко, след което се налива гореща в бутилка, която се затваря плътно. 

Приемайте по 4-5 супени лъжици от този препарат на ден, за леко слабително, тонизиращо, витаминизиращо и реминерализиращо действие.

Сушени плодове от бъз. 

Гроздовете със зрели плодове (т.е. много тъмни на цвят, меки и сладки на вкус) се слагат да се сушат на слънце, с плодовете нагоре, за да загубят възможно най-много вода наведнъж под действието на слънчевите лъчи. 

След изсушаване плодовете се отърсват от чепките и се слагат в хартиени торби, които се съхраняват на сухи места. 

Чрез смилане с кафемелачка от изсушените плодове на бъза се получава прах с лечебни свойства, много наподобяващ тези на боровинката.

Сладко от бъз. 

Продукти: 1 кг бъз, 1 кг захар, 100 мл вода, сокът на един лимон и 3 пакетчета ванилова захар. 

Начин на приготвяне: откъснете бъза от клонките, изберете узрелите и ги измийте с две-три води. 

Варете вода със захар в тенджера, докато стане на сироп. След това добавете бъза, ваниловата захар и лимоновия сок, оставете да поври около 45 минути. 

Така полученото сладко се насипва горещо в стъклени буркани и се поставят да се охладят с дъното нагоре, като в съдържанието не влиза въздух.

Заболявания, лекувани с бъз: 

Грип, магарешка кашлица, чувствителност към грипни епидемии. Най-сложните противогрипни ваксини вече имат сериозна конкуренция: тинктура от бъз. 

Действието на бъза е уникално за момента в света, няма друго синтетично или природно лекарство, което да постига такова действие. 

Като превантивна мярка по време на грипните епидемии, които се усещат, в началото на есента, се правят терапии за две седмици, през които се приемат по 2-3 супени лъжици тинктура от бъз на ден. 

Ако грипът вече е "прихванал", приемайте 7-10 последователни дни по 2-4 супени лъжици тинктура, разредена във вода, на ден. 

Оздравяването ще бъде много по-бързо и освен това някои симптоми, като треска, мускулни болки и слабост, ще намалеят значително.

За бърза загуба на тегло, при хора със затлъстяване или наднормено тегло, лечебната схема е следната: 

първия ден на гладно в 18 ч. по 1 чаена лъжичка; на втория ден едновременно по 2 ч.л., до седмия ден, когато стигнете до 7 ч.л., приети еднократно. 

Тази доза се поддържа в продължение на 30 дни. Това постепенно увеличаване на дозата е необходимо за предотвратяване на диария или коремни колики. 

Ако с увеличаването на дозата все още се появи тежка диария, добавете (сублингвално) 2-3 чаени лъжички прах от дъбова кора (Quercus robur) на ден или очиболец (Potentilla anserina) и ако диарията продължава, намалете дозата или дори спрете лечението. 

Ако се появи подуване (рядко явление при шоково лечение), консумирайте 1-2 чаени лъжички кимион или копър дневно. 

Запек, хроничен запек, колит. Приемайте сутрин, без да ядете, една до три супени лъжици тинктура от бъз, разредена в чаша вода. Лечението се провежда четири последователни седмици и може да се възобнови, ако е необходимо, след почивка от 5-7 дни.

Херпес. 

При поява на първите симптоми на херпетичен обрив (лека температура, нервност, парене или сърбеж) приемайте на всеки час по лъжица от тинктурата, разредена в половин чаша вода, за общо 3-4 приема. 

Лечението се поддържа една седмица. Някои активни принципи в бъза унищожават ензимния механизъм, чрез който вирусите проникват в здравите клетки, като по този начин спират заболяването или ускоряват оздравяването.  

За подобряване на нощното зрение, лечение на очни заболявания. 

Приемайте по 3-4 чаени лъжички сушен бъз на прах дневно. Приемът се извършва на празен стомах, на курсове от 3-4 седмици. 

Някои пигменти (които придават черния цвят на плодовете), витамини и минерали в състава на тези плодове имат изключителен ефект върху очите.

При лечение на злокачествени и доброкачествени тумори. 

Тридесетдневно лечение с тинктура от бъз, приемана по 2 супени лъжици на ден, има изненадващ силен ефект, като активира имунната система, изключително важен елемент в лечението на тази категория заболявания.

Псориазис, кожна алергия, склеродермия, кожни заболявания, устойчиви на класическо лечение. 

Особено през месеците октомври-ноември, когато много кожни заболявания, като псориазис или склеродермия, са склонни да рецидивират или да се влошат, лечението със сок или тинктура от бъз е добре дошло. 

Прилагат се 1-2 чаени лъжички сок или 3-4 чаени лъжички тинктура дневно, за период от най-малко четири седмици. 

Предпазни мерки и противопоказания 

Тъй като има силно слабително и очистително действие, тинктурата от бъз трябва да се прилага с повишено внимание в големи дози (повече от 2 супени лъжици на ден), за да не се ускори много чревният транзит. 

С изключение на случаите, в които тинктурата от бъз се използва за бързо отслабване или срещу запек, Препоръчително е да приемате една или две чаени лъжички кресон на прах (Alchemilla vulgaris) или дъбова кора (Quercus sp.), за да поддържате чревния транзит под контрол. 

Препаратите, получени от пресни плодове на бъз, особено тинктурата и сокът, са противопоказани при остра и хронична диария, както и при ферментационен колит.

Хората, които имат чувствително дебело черво или често страдат от подуване, трябва да консумират паралелно с препарати от бъз и някои подправки с газогонно и противовъзпалително чревно действие: семена от копър, семена от кимион, босилек, мента. 

Пазете се от токсичността на бъза. Плодовете на бъза са много мощни като лечебно средство, тъй като са повече лекарство, отколкото храна. 

И като всяко лекарство, приемано в твърде високи дози, може да причини неприятни странични ефекти: повръщане, киселини, възпаление на гърлото, затруднено дишане. Опасните дози са 200 грама плод или сок и 300 грама тинктура на ден.

Бъдете здрави!

Ще бъде страхотно, ако ни последвате и споделите тази статия с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации