Google Translate

Търсене в този блог

Гулия (Земна ябълка) - Божието съкровище

Гулия (Земна ябълка)  - Божието съкровище лекува различни болести

Земната ябълка (Helianthus tuberosus) е известна още като гулия, земен артишок и топинамбур. 

А в английския език се среща като йерусалимски артишок.

Тя прилича на картоф с израстъци като буци. 

Съдържа много витамини, минерали, като желязо, магнезий и калий. 

Земната ябълка е добър източник на инулин – полизахарид, който подхранва добрите бактерии в червата. 

Тъй като има качествата на разтворимите фибри, той не се разгражда в първите сегменти от храносмилателния ни тракт. 

Достига непокътнат до дебелото черво и там се превръща в идеален източник на храна за добрите бактерии (като бифидо бактерии и лактобацили). 

Така той се явява незаменим помощник при лечение на храносмилателния тракт, алергии, превенция от рак на дебелото черво, бъбречни проблеми и болести на пикочните пътища

Освен в земната ябълка доста добро количество се съдържа и в корените на цикорията. 

В по-малки количества присъства и в кромид лук, праз, чесън, аспержи, глухарче и ехинацея. 

От нея се приготвя пюре, а също се използва в супи и яхнии.

От бабите си, обаче, знаем, че гулията прочиства бъбреците, лекува болести на пикочните пътища и премахва пясък в бъбреците. 

Трябва само да ядете сурови земни ябълки в продължение на 1 месец всеки ден. 

Дневната доза е, колкото средно голяма ябълка. Измивате, белите и хрупате.

Не е задължително да сте болен и да имате нужда от лечение, за да включите в хранителните си навици това вкусно кореноплодно!

В различни изследвания е установено, че сиропът от гулия се препоръчва при различни здравословни и диетични режими на хранене. 

Инулинът и фибрите в този корен отстраняват и извеждат от тялото солите на тежките метали, нитрати и радионуклиди.

Билковият сироп от гулия (земна ябълка) се прилага успешно след тежко боледуване на организма, има възстановяващ ефект и повишава работоспособността на организма (притежава имуностимулиращ ефект – повишава ефективността, жизнеността на организма при неблагоприятни условия на околната среда).

Възстановява правилната работа на стомашно-чревния тракт, изчиства черния дроб от токсини, нормализира чревната микрофлора, повишава нивата на хемоглобина.

Доказан ефект при лечение на дисбактериоза, премахва киселините.

Най-важното е, че има нисък гликемичен индекс, подобрява метаболизма – невероятен помощник е за отстлабване и изхвърляне от тялото на натрупаните токсини и шлаки.

Важно е да знаете полезните свойства на гулията (земната ябълка):

– полизахаридът инулин подобрява обмяната на веществата, поддържа нормалната микрофлора в червата и нейната работа, намалява нивата на холестерола;

– пектин и целулоза отстраняват токсините и шлаките от тялото, както и с тежки метали и радионуклиди;

– витамини С, В1, В2 и РР и микроелементи, особено природен силиций, желязо, магнезий, калий и др. укрепват ставите, костите, сърцето, укрепват имунната система и общото здраве

– подобрява зрението

– намалява нивата на кръвната захар

– повишава нивата на хемоглобина поради високото съдържание на желязо

Ето ви и рецептата как да си направите сами сироп от гулия (земна ябълка):

Вземат се грудките от гулията около един килограм и се рендосват. След това се взема тензух и през три пласта от него се прецежда сокът. 

Когато е готов се слага на водна баня на тих огън да къкри за половин час – след това се оставя около 4 часа да изстине и отново се загрява пак на водна баня и това се прави общо три пъти – готовия сироп се прецежда внимателно и се прибира в сух съд и се затваря – приема се по – нужда по 2 супени лъжици – сутрин и вечер по една преди хранене.

Ако има рак или тумор, освен сиропът гулията да се яде сурова на салати, готвена на супи и да се добавя и тиква към яденето.

Когато човек е натровен или има отворени язви – освен храненето с гулията и да се пие сиропът, да се правят компреси със сурови настъргани грудки – лапи.

Бъдете здрави!

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации