Оранжевият цвят на кайсиите е индикация за богатството на каротеноиди, които съдържат тези плодове.
Каротеноидите, както и витамин Е (също изобилие в кайсиите), са антиоксиданти, за които е доказано, че имат важни защитни ефекти върху очите и черния дроб.
→ Кайсиите имат благоприятен ефект върху черния дроб
Дълго проучване, проведено в Шанхайския онкологичен институт в Китай и публикувано в Journal of the National Cancer Institute, показа, че витамин Е и храни, богати на витамин Е (като сушени кайсии, бадеми или фъстъци), намаляват риска от рак на черния дроб при хора на средна възраст.
Най-високите нива (85%) на рак на черния дроб се срещат в развитите страни като Китай.
Според проучване на плъхове от турски изследователи от университета Inonu – отдел по фармакология, кайсиите (сушени на слънце) могат да помогнат за регенерирането на черния дроб след частична хепатектомия (частично хирургично отстраняване на черния дроб).
Друго изследване, проведено от същата институция, в Катедрата по ембриология и хистология, демонстрира защитните ефекти на кайсиите върху черния дроб, засегнат от стеатоза и увреждане, причинено от въглероден тетрахлорид.
Кайсиите намаляват оксидативния стрес и облекчават хистологичните увреждания.
Авторите на това изследване смятат, че тези ефекти се дължат на съдържанието на антиоксиданти (бета-каротин и витамини) и способността да се борят със свободните радикали.
→ Защитават зрението
Кайсиите наистина са невероятен източник на антиоксиданти.
Основните видове са: кверцетин, катехини, епикатехини, проантоцианидини, галова киселина, кафеена киселина, кумарова киселина и ферулинова киселина.
Каротеноидите и ксантофилите в кайсиите са особено важни за предпазване на зрението от увреждане, свързано с възрастта.
Редовната консумация на кайсии (най-малко 3 порции плодове на ден) също се свързва с намален риск от загуба на зрение.
→ Имат противовъзпалителни свойства
Катехините са група флавоноиди от кайсии, открити и в зеления чай, които са показали силно противовъзпалително действие.
Изследователите са открили, че тези фитонутриенти могат да инхибират активността на ензим, участващ във възпалителния процес, наречен циклооксигеназа-2 (COX-2).
Кайсиите се препоръчват и на хора с проблеми с храносмилането, тъй като съдържат много фибри.
Те също така помагат за контролиране на нивата на холестерола в кръвта.
Ако статията ви е харесала, може да ни последвате и споделите публикацията с приятелите си и вашето мнение (или опит) в коментарите!
Източници:
1.http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=3
2.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23953562
3.http://www .ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19822030
4.http://www.dailymail.co.uk/health/article-2176548/Eating-almonds-peanuts-dried-apricots-cut-risk-liver-cancer. html