Google Translate

Търсене в този блог

Колко дълго стоиш на един крак ще ти покаже колко дълго ще живееш

Колко дълго стоиш на един крак ще ти каже колко дълго ще живееш

Оказва се, че продължителността на живота може да се предвиди въз основа на това колко добре се балансираме.

За да можем безопасно да стоим на един крак или да ходим по права линия, мозъкът ни трябва да събира и обработва огромно количество данни. 

Очите, ставите и дори вътрешното ухо едновременно казват на мозъка къде се намираме и какво правим. 

Следователно способността за баланс е в известен смисъл цялостна диагностика на тялото.

Тест за продължителност на живота
Тестът позволява да се прецени дали изпитваното лице е на поне 13 години. 

Всички лица, наблюдавани по време на изследването, са били повторно прегледани след 13 години.

Измерването на равновесното време в изправено положение по време на теста се измерва с хронометър. 

За най-дълго време, до максимум 30 секунди, на участниците е било позволено да поддържат позата на един крак в стандартна позиция със затворени очи.

За да извършите теста, застанете на един крак, затворете очи и се опитайте да останете в това положение възможно най-дълго.


Положителният резултат означава липса на признаци на невродегенерация в мозъка и добра поличба за продължителността на живота.

Трябва да се помни, че трудностите при провеждането на теста могат да бъдат причинени от временни състояния като дефицит на витамин B1, B12 или E, както и различни видове отравяне с тежки метали или лекарства.

Въпреки това си струва да се поинтересувате от резултата, особено когато изобщо не можете да извършите теста. 

Променете диетата си, увеличете мускулната си маса и тренирайте баланса си.

Струва си да се помни, че с възрастта максималното време за поддържане на равновесието ще намалее. 

В проучвателната група от 53-годишни най-сръчните постигнаха резултат от 30 секунди.

Тест за деменция и риск от инсулт

Изследователите смятат, че подобно упражнение може да покаже вероятността от развитие на деменция или риск от инсулт през следващите години.

Тестът се състои в стоене на един крак за поне 20 секунди – с отворени очи.

Повече от 1300 мъже и жени на приблизително 67-годишна възраст са преминали 20-секундния тест с един крак.

34% от хората, които не са били в състояние да се справят с тази задача, не са осъзнавали, че са преминали поне две т.нар. безшумни удари. 

Проучванията показват, че 30% от анкетираните са имали микрокървене в мозъка си.

Въпреки че участниците не са показали признаци на когнитивен спад по време на теста, учени от Медицинския университет в Киото прогнозират, че увреждането на мозъка показва потенциално висок риск от развитие на деменция, когнитивно увреждане и инсулт през следващите години.

За какво ни говори дисбалансът?

„Времето, когато човек може да стои на един крак със затворени очи, може донякъде да предскаже живота“, казва Алексей Москалев, водещ изследовател в Института по молекулярна биология, специалист по забавяне на процеса на стареене. - Този показател започва да се влошава след 40-годишна възраст.

Изследователи от Лондонския университет проведоха теста върху група от 2766 мъже и жени от Дания, Швеция и Финландия на възраст 53 години и изчислиха продължителността на живота им въз основа на теста.

През следващите 13 години доброволците бяха наблюдавани, за да се види дали оценките са надеждни.

Проучване след 13 години установи, че изходните стойности на теста наистина са значително по-лоши при тези, които не са доживели до повторно тестване след това. Проучването потвърди ефективността на тестовете.

„Това не е изненадващо, тъй като лошите резултати от теста са свързани с многократно увеличаване на риска от падане, което от своя страна е една от причините за смърт при възрастните хора. 

Освен това резултатите от тестовете са по-лоши при хора с диабет, затлъстяване и остеопороза, заболявания, които сами по себе си увеличават риска от смърт, казва Алексей Москалев.

Проприоцепция

Начинът, по който осъзнаваме нашето тяло и движението си в пространството, се нарича проприоцепция.

- Проприорецепторите се намират в мускулите, връзките и ставите. Тежестта на проприоцепцията намалява с възрастта. 

Скорошно проучване установи, че по-възрастните жени имат 3-4 пъти по-малко чувствителност към движение в глезена, отколкото по-младите жени, отбелязва ученият.

Доколко добре нашият мозък приема сигнали от тялото зависи от целостта на миелиновата обвивка на невроните.

- Витамин В12 е необходим за образуването на миелин, а неговият дефицит е една от възможните причини за дисбаланс. 

Освен това важна роля играе целостта на съдовата система на гръбначния мозък, която може да бъде нарушена с възрастта, казва Алексей Москалев.

Неуспешен тест, т.е. такъв, при който човек не може да стои на един крак, дори с отворени очи, може да показва невродегенеративни промени като болестта на Паркинсон.

Освен проприоцепцията, важна роля за поддържането на баланса играят вестибуларният апарат и зрителната система.

- Остеопорозата често е придружена от ниски нива на витамин D в кръвния серум и на половите хормони и естрогени при жените - обяснява ученият. - Липсата на тези метаболити води до нарушение на вестибуларния апарат, което се отразява на резултатите от изследването.

Гимнастиката помага

Проучването установи, че 3-месечните тренировъчни програми (50 минути на седмица) за стойка, походка, баланс и предотвратяване на падане при възрастни над 65 подобряват резултатите от теста.

- Това могат да бъдат упражнения с топка или на платформа за балансиране. Часовете по йога и чигонг също могат да се притекат на помощ.

Важно е да се разбере, че мускулната маса намалява с възрастта, поради което упражненията са толкова важни. 

Мускулната сила обикновено се поддържа на достатъчно ниво до 50-60-годишна възраст. Това е последвано от ускорен спад, при който до 50 процента от мускулната сила се губи до 80-годишна възраст.

„Слабостта на мускулите на краката е свързана с риска от падане при възрастните хора и обратно, след упражнения за укрепване на мускулите на долните крайници, балансът се подобрява“, казва Алексей Москалев.

Вашето зрение е важно

Зрителната острота също е важна. След 50-годишна възраст зрението започва да се влошава само с прогресивно влошаване на остротата, но също и на възприемането на дълбочина, контраста и чувствителността към яркостта, адаптирането към тъмнината.

- Нарушеното възприятие се оценява като един от най-силните рискови фактори за множество падания в жилищни помещения. 

В допълнение, възрастните хора имат много по-висока честота на често срещани очни заболявания като катаракта, глаукома и дегенерация на макулата. Ето защо е много важно да следите зрението си след 50-годишна възраст.

Тази информация е важен съвет, който не бива да се приема лекомислено и трябва внимателно да се следи здравословното състояние на хората, които са имали проблеми със стоенето на един крак.

Aко статията ви допада може да ни последвате и да я споделите с вашите приятели:

Източник: kp.ru, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25523051/, https://www.bmj.com/content/348/bmj.g2219, Миниатюра на записа: freepik.com

Популярни публикации