Google Translate

Търсене в този блог

Шепа лучени люспи помагат за лечение на редица заболявания


Лек за малки и големи, чай от люспи на лук: как се приготвя и за какво помага

Полезните свойства на лука се използват в традиционната медицина от векове.

Този зеленчук спаси много животи по време на епидемията от чума в Европа от 14-ти век.

Уникална напитка

Лукът съдържа огромно количество различни витамини и минерали. 

Неговият сок е естествен антибиотик, който може да убие стафилококи, стрептококи, туберкулоза, дифтерия и вируси. 

Освен това зеленчукът насърчава елиминирането на токсините и дори се казва, че има противоракови свойства.

Лукът може да се намери във всяка кухня. 

Докато храната се приготвя, люспите и се изхвърлят в кошчето. 

Въпреки че е най-ценната съставка на растението, от която се прави здравословен чай от лук. 

Тази необичайна напитка се използва за укрепване на тялото и лечение на много патологии.

Чаят от лук съдържа следните вещества:

Кверцетин. Той е най-мощният антиоксидант с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. 

Укрепва сърдечно-съдовата система. Включен е в много хранителни добавки.

Витамин С. Незаменима помощ при настинки и вирусни заболявания.

Каротин. Подобрява работата на мозъка и има положителен ефект върху храносмилането.

Витамин Е. Подобрява състоянието на кожата и косата. 

Подпомага еластичността на кръвоносните съдове и укрепва сърдечния мускул.

Желязо. Нормализира ендокринната система и подобрява метаболизма.

Калий. Необходим за синтеза на протеини, правилното функциониране на бъбреците и червата.

Калций. Дори децата знаят за ползите от този елемент за костите и зъбите.

Чаят от лук съдържа много полезни вещества. Но най-ценният е кверцетинът.

Учените са доказали, че това вещество намалява риска от тромбоза, инсулт и инфаркт. 

Кверцетинът инхибира растежа на много видове рак.

Освен това флавоноидите имат следните свойства:

• антихистамини

• хипотензивен

• антиоксидант

• противовъзпалително

• кардиопротективни

• регенеративна

• имуностимулираща

Свойства на чая

Чаят от лук или неговата кора има специфичен вкус и аромат. 

Но тези недостатъци лесно се преодоляват от неговия уникален състав и действие.

Ефектът на чая от лук върху тялото:

• намалява отока и болката в краката.

• има антихистаминов ефект. Той е много добро средство за всички прояви на алергии.

• подобрява храносмилането, бори се с газове.

• премахва тежките метали и други токсини от тялото.

• стабилизира кръвното налягане, лекува сърцето и предпазва кръвоносните съдове. 

Помага за предотвратяване на инсулти и инфаркти. Ефективно се бори с тромбофлебит.

• повишава имунитета. Ефективен срещу настинки и грип.

• помага в борбата с наднорменото тегло. Нормализира обмяната на веществата.

• ефективен при заболявания на устната кухина като стоматит и гингивит.

• облекчава главоболието.

• подобрява зрението. Бори се със симптомите на глаукома и катаракта.

• помага при цистит и възпалителни бъбречни заболявания.

• премахва болката по време на менструация.

• подпомага нормализирането на нивата на кръвната захар при диабетици.

• намалява броя на астматичните пристъпи. Добър при суха кашлица.

Как да си направим чай от люспи на лук?

За порция чай ще ви трябват люспите от две средни глави лук. 

Залейте с две чаши гореща вода обелките на двата лука и оставете да къкри 15 минути.
Прекарайте чая през цедка.
След като чаят изстине, прецедете и пийте по четвърт чаша три пъти на ден, 30 минути преди основното хранене.
Въпреки специфичния вкус, тази напитка има много любители, които оценяват нейните свойства и пият редовно чай, черпейки от богатите и свойства.

Чаят от лук може да бъде още по-здравословен, като добавите мед, лайм, мента, лимон или касис. 

За съжаление, те не подобряват ефективно вкуса на напитката. Трябва да я харесваш такава, каквато е.

Aко статията ви допада може да ни последвате и да я споделите с вашите приятели:

Източник: fabricatinromania.info, Миниатюра на записа: pixabay.com

Популярни публикации