Google Translate

Търсене в този блог

Съвети и лечение за поддържане на здрави кости

Защитата на здравето на костите ви е по-лесна, отколкото си мислите. Разберете как диетата, физическата активност и други фактори като начина на живот могат да повлияят на костната ви маса.



Костите играят много важни роли в тялото - осигуряват структура, защитават органите, заздравяват мускулите и съхраняват калций. Въпреки. че е важно да се изграждат здрави кости през детството и юношеството, можете да предприемете стъпки и през зряла възраст, за да се чувствате комфортно и да защитите здравето на костите.

Защо здравето на костите е важно?

Костите ви се променят непрекъснато - прави се нова кост а старата кост се разгражда. Когато сте млади, тялото ви прави нова кост по-бързо, отколкото разгражда старата кост, а костната ви маса се увеличава. Повечето хора достигат своя пик на костна маса около 30-годишна възраст. След това костното ремоделиране продължава, но губите малко повече костна маса, отколкото печелите.

Колко е вероятно да развиете остеопороза - състояние, което причинява костите да станат слаби и чупливи - зависи от това колко костна маса постигате до навършване на 30 -годишна възраст и колко бързо я губите след това. Колкото по-висока е вашата пикова костна маса, толкова повече кост имате "в банката" и толкова по-малка е вероятността да развиете остеопороза с напредване на възрастта.

Ако през това време не се създадете достатъчно костна маса или загубата на костна маса настъпи по-късно в живота, имате повишен риск от развитие на крехки кости, които лесно се счупват. За щастие, много хранителни навици и начин на живот могат да ви помогнат да подобрите здравето на костите си. Като изграждате здрави кости и ги поддържате с напредване на възрастта.

Ролята на костите върху тялото

Костите осигуряват подкрепа за телата ни и помагат за формирането на нашата форма. Въпреки че са много леки, костите са достатъчно здрави, за да издържат цялото ни тегло. Освен това те защитават и нашите органи като цяло. Например, черепът защитава мозъка и оформя формата на лицето.

Гръбначният мозък - път за съобщения между мозъка и тялото - също е защитен от гръбнака (известен още като гръбначния стълб). Докато по същия начин ребрата - образуват клетка, която приютява сърцето, белите дробове и таза - помага за защита на пикочния мехур. Както и част от червата, а при жените - репродуктивните органи .

Костите са изградени от рамка на протеин, наречен  колаген . И те са богати на минерал, наречен калциев фосфат, който прави рамката твърда и здрава. Също толкова важно е, че те съхраняват и калций. Не забравяйте, че те отделят малко калций в кръвта, когато е необходим на други части на тялото.

Количествата на някои витамини и минерали, които ядете, особено витамин D и калций, влияят пряко върху това колко калций се съхранява в костите. В тази статия можете да прочетете и научите повече за костите, мускулите и ставите.

Как растат костите?

Биологично костите на децата и тийнейджърите са по-малки от тези на възрастните и съдържат „зони на растеж “, наречени растежни плочи . Тези плочи се състоят от умножаващи се хрущялни клетки, които растат по дължина и след това се превръщат в твърда, минерализирана кост.

По същия начин тези растежни плочи са лесни за разпознаване на рентгенова снимка. Тъй като момичетата узряват в по-ранна възраст от момчетата, техните плочи за растеж се превръщат в твърда кост на по-ранна възраст. При всички постоянни фактори  изграждането на костите продължава през целия живот. Още повече, че тялото ни непрекъснато обновява и оформя живата тъкан на костите.

Костите съдържат три вида клетки:
  1. остеобласти ( AHS-tee-uh-blastz ), които правят нова кост и помагат за възстановяване на щети
  2. остеоцити ( AHS-tee-o-сайтове ), зрели костни клетки, които спомагат за продължаването на образуването на новородено
  3. остеокласти ( AHS-tee-o-klasts ), които разграждат костта и помагат за извайването и оформянето й
Двата вида костни тъкани са:
  • Компактна кост: Това е твърдата, твърда външна част на костта. Прилича на слонова кост и е изключително здрав. През него преминават дупки и канали, пренасящи кръвоносни съдове и нерви.
  • Гъбна кост: Това прилича на гъба и е вътре в компактна кост. Състои се от мрежеста мрежа от малки парчета кост, наречени трабекули ( truh-BEH-kyoo-lee ). Тук се намира костният мозък.

Тази мека кост е мястото, където се произвеждат повечето кръвни клетки на тялото. Костният мозък съдържа стволови клетки , които произвеждат червените кръвни клетки и тромбоцитите в тялото, както и някои видове бели кръвни клетки.

Червените кръвни клетки пренасят кислород до тъканите на тялото, а тромбоцитите помагат за съсирването на кръвта, когато някой има разрез или рана. Белите кръвни клетки помагат на организма да се бори с инфекцията. Костите са прикрепени към други кости чрез дълги влакнести ленти, наречени връзки (LIG-uh-Mentz).

Хрущялът (KAR-tul-ij), гъвкаво, каучуково вещество в ставите ни, поддържа костите и ги защитава там, където се търкат една в друга.

От една страна, важно е да осъзнаем, че костите ни са живи. Всеки ден тялото ни разгражда старата кост и поставя нова кост на нейното място. С напредването на възрастта костите ни разграждат повече кости, отколкото се възстановяват. Нормално е да останем с по-слаби кости с напредване на възрастта.


От друга страна, костите ви помагат да се движите, дават ви форма и поддържат тялото ви. Те са живи тъкани, които се възстановяват постоянно през целия ви живот. През детството и юношеството тялото ви добавя нова кост по-бързо, отколкото премахва старата кост.

И след около 20 -годишна възраст можете да загубите кост по -бързо, отколкото да я направите. Всъщност, много костни заболявания могат да накарат костите лесно да се счупят. Така че в крайна сметка има много видове костни заболявания . Така че като такъв най-често срещаният вид костно заболяване е остеопорозата (AH-stee-oh-por-OH-sis).

При остеопороза костите ни стават слаби и е по-вероятно да се счупят. Хората с остеопороза най-често чупят кости в китката, гръбначния стълб и тазобедрената става. Следователно, ако не предприемем стъпки за поддържане на костите ни здрави, можем да загубим твърде много кости и да получим остеопороза. Има и други различни видове костни заболявания, за които също трябва да знаете.

Помислете за следното:
  • Състояние с ниска костна плътност, което прави костите ви слаби и по-вероятно да се счупят,
  • Несъвършената остеогенеза прави костите ви крехки,
  • Костната болест на Педжет ги прави слаби,
  • Костите също могат да развият  рак  и  инфекции ,

Други причини за костни заболявания включват лошо хранене, генетика или проблеми със скоростта на костен растеж или възстановяване и т.н.

Защо здравето на костите е важно?

По принцип, ако не се храним правилно и не правим достатъчно от правилните видове упражнения, костите ни могат да отслабнат и дори да се счупят. За съжаление, счупените кости (известни още като фрактури ) могат да бъдат много болезнени и понякога може дори да се нуждаят от операция, за да се излекуват. В допълнение, те също могат да причинят дълготрайни здравословни проблеми.

Костното здраве е важно, защото костите ни ни поддържат и ни позволяват да се движим. Те предпазват нашия мозък, сърце и други органи от нараняване. Нашите кости също съхраняват минерали като калций и фосфор, които помагат за поддържане на костите ни здрави. Освобождаването им в тялото, когато имаме нужда от тях за други цели.

Колкото по-висока е вашата пикова костна маса, толкова повече кост имате „в банката“ и по-малко вероятно е да развиете остеопороза с напредване на възрастта. За щастие, има много неща, които можем да направим, за да поддържаме здравето на костите си във форма и здрави. Например, можете да помислите за ядене на храни, богати на калций и витамин D.

Ключови фактори, които допринасят за заболявания, свързани с костите

Много хора имат слаби кости и дори не го знаят. Това е така, защото костната загуба често се случва за дълъг период от време и не боли. За да имате здрави кости, когато сте млади, и за да предотвратите загубата на кост, когато сте по-големи, трябва да приемате достатъчно калций, витамин D и да спортувате.

Като общо правило също трябва да избягвате пушенето и пиенето на твърде много алкохол. Защо? Очевидно, тъй като повече жени страдат от остеопороза, отколкото мъжете , много мъже смятат, че не са изложени на риск от заболяването. Много латиноамерикански и афро-американски жени също не са загрижени за костите си.

Те смятат, че остеопорозата е проблем само за белите жени. Това обаче е реален риск за възрастни мъже и жени от всички среди. Редица фактори могат да повлияят на здравето на костите.

Помислете за следното:
  • Намален калций:
    • Диета с ниско съдържание на калций допринася за намаляване на костната плътност, ранна загуба на костна тъкан и повишен риск от фрактури.
  • Физическа дейност:
    • Хората, които са физически неактивни, имат по-висок риск от остеопороза, отколкото техните по-активни колеги.
  • Тютюн и алкохол:
    • Изследванията показват, че употребата на тютюн допринася за отслабването на костите. По същия начин редовното пиене на повече от една алкохолна напитка на ден за жените или две алкохолни напитки на ден за мъжете може да увеличи риска от остеопороза.
Други фактори включват:
  • Пол:
    • Вие сте изложени на по-голям риск от остеопороза, ако сте жена, защото жените имат по -малко костна тъкан от мъжете.
  • Размер:
    • Вие сте изложени на риск, ако сте изключително слаби (с индекс на телесна маса 19 или по-малко) или имате малка телесна рамка, защото може да имате по-малко костна маса за извличане с възрастта.
  • Възраст:
    • Костите ви стават по-тънки и по-слаби с напредване на възрастта.
  • Състезание и семейна история:
    • Вие сте с най-голям риск от остеопороза, ако сте бял или от азиатски произход. Освен това наличието на родител или брат или сестра, които имат остеопороза, ви излага на по-голям риск - особено ако имате и фамилна анамнеза за фрактури.
  • Нива на хормони:
    • Твърде много хормони на щитовидната жлеза могат да причинят костна загуба. При жените загубата на костна маса се увеличава драстично по време на менопаузата поради намаляване на нивата на естроген. Продължителното отсъствие на менструация (аменорея) преди менопаузата също увеличава риска от остеопороза. При мъжете ниските нива на тестостерон могат да причинят загуба на костна маса.
  • Хранителни разстройства:
    • Хората, които имат анорексия или булимия, са изложени на риск от загуба на костна маса. В допълнение, стомашната хирургия (гастректомия), операцията за отслабване и състояния като болестта на Crohn, цьолиакия и болестта на Cushing могат да повлияят на способността на тялото ви да абсорбира калций.

Има много неща, които могат да увеличат шансовете ви да получите остеопороза . Тези неща се наричат ​​„рискови фактори“. Някои рискови фактори са неща, които можете да контролирате, а някои неща са извън вашия контрол. Имайки това предвид, някои рискови фактори, които можете да контролирате, включват следното:

Диета и телесно тегло:
  • Получаването на твърде малко калций може да увеличи шансовете ви да получите остеопороза. Липсата на достатъчно витамин D също може да увеличи риска от заболяването.
  • Витамин D е важен, защото помага на тялото да използва калция в диетата ви. По отношение на телесното тегло, прекалено слабият ви прави по-вероятно да получите остеопороза.
Физическа дейност:
  • Ако не спортувате и не сте активни за дълги периоди от време, това може да увеличи шансовете ви да получите остеопороза.
  • Подобно на мускулите, костите стават по -силни - и остават по-силни - с редовни упражнения.
Пушене и алкохол:
  • Пушенето на цигари може да попречи на тялото ви да използва калция в диетата ви. Също така жените, които пушат, преминават през менопаузата по-рано от тези, които не пушат.
  • Хората, които пият много, също са по-склонни да получат остеопороза. Това означава, че всички тези неща могат значително да увеличат риска от остеопороза.
Предписани лекарства:
  • Някои лекарства могат да причинят загуба на костна маса. Те включват вид лекарство, наречено глюкокортикоиди (gloo-ko-KOR-ti-koids).
  • Глюкокортикоидите се дават на хора, които имат артрит, астма и много други заболявания.
  • Някои други лекарства, които предотвратяват гърчове и лекуват ендометриоза (en-do-me-tree-O-sis), заболяване на матката и рак, също могат да причинят загуба на костна маса.

Освен това, продължителната употреба на кортикостероидни лекарства , като преднизон, кортизон, преднизолон и дексаметазон, също уврежда костите. Имайки предвид, че за много хора счупената кост е първият признак, че имат остеопороза. За съжаление има някои рискови фактори, които не можете да контролирате.

Помислете за следното:
  • Възраст: Вашите шансове да получите остеопороза се увеличават с напредването на възрастта.
  • Пол: Имате по -голям шанс да получите остеопороза, ако сте жена. Жените имат по-малки кости от мъжете и губят костите по-бързо от мъжете поради хормоналните промени, които настъпват след менопаузата.
  • Етнос: Белите жени и азиатските жени са най-склонни да получат остеопороза. Испанците и афро -американските жени също са изложени на риск, но по-малко.
  • Семейство: Наличието на близък член на семейството, който има остеопороза или е счупил кост, също може да увеличи риска.

Други лекарства, които биха могли да увеличат риска от остеопороза, включват ароматазни инхибитори за лечение на рак на гърдата, селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин, метотрексат, някои лекарства против гърчове. Като фенитоин (дилантин) и фенобарбитал и инхибитори на протонната помпа.

Простите стъпки за подобряване на здравето на костите

Когато сме млади, костите ни са в най -добрата си сила. От средата на 20 -те до достигането на 30, плътността на костите ни е на оптималното ниво. Въпреки това, след 30, костите ни започват да губят дебелината си. Това ги прави податливи на наранявания и фрактури.

По-възрастнате също са податливи на костни заболявания като остеопения и остеопороза. Ето защо има много възрастни хора, които се притесняват за слабите си кости и искат да са се погрижили по-добре за костите си. Това е така, защото грижата за костите ви изисква ранен старт.

Ако искате да се насладите на енергичен и спокоен живот в по-късните си години, трябва да започнете да се грижите за костите си сега. За да предотвратите тази ситуация, от решаващо значение е да започнете да се притеснявате за костите си и да започнете да ги правите здрави и силни. Силните кости изискват постоянна грижа и поддръжка.

Накратко, никога не трябва да приемате костите си за даденост. Започването по-рано за поддържане на здравето на костите ви е от решаващо значение и ще ви спаси от съжаления в бъдеще. Здравословните промени в диетата и редовните упражнения могат да ви помогнат да постигнете по-здрави кости. Можете да предприемете няколко прости стъпки, за да предотвратите или забавите загубата на костна маса.

1. Яжте добре балансирана диета

Трябва да ядете добре балансирана диета, особено богата на калций и витамин D. Добрите източници на калций включват нискомаслени млечни продукти и храни и напитки с добавен калций. Добрите източници на витамин D включват жълтъци, морска риба, черен дроб и мляко с витамин D.

Някои хора може да се наложи да приемат хранителни добавки, за да получат достатъчно калций и витамин D. Прегледайте рисковите фактори с Вашия лекар и попитайте дали трябва да направите тест за костна плътност. Ако имате нужда от това, Вашият лекар може да Ви поръча лекарство, което да предотврати загубата на костна маса и да намали шансовете Ви да счупите кост.

Осигуряването на здравето на костите ви не е само промяна в диетата ви; става дума и за това да сте активни и да поддържате мускулите си във форма. Установено е, че заседналото поведение има отрицателно въздействие върху здравето на костите. Освен добре балансирана диета, правилното упражнение за костите може да ги укрепи и да стимулира растежа им.

Поддържането на здравословно тегло също е много важно за здравето на костите. Хората с наднормено тегло са по-предразположени към костни заболявания и хората с наднормено тегло са изложени на риск да окажат натиск върху костите и мускулите си. Поддържането на здравословно тегло обаче не означава, че трябва да правите прекомерни упражнения с ниска консумация на храна.

2. Вземете много калций и витамин D 

За възрастни на възраст от 19 до 50 години и мъже на възраст от 51 до 70 години препоръчителната хранителна добавка (RDA) е 1000 милиграма (mg) калций на ден. Препоръката се увеличава до 1200 mg на ден за жени след 50 години и за мъже след 70 години.

Добрите източници на калций включват млечни продукти, бадеми, броколи, зеле, консервирана сьомга с кости, сардини и соеви продукти, като тофу. Ако ви е трудно да получите достатъчно калций от диетата си, попитайте Вашия лекар за добавки.

Трябва също да включите различни източници на витамин D. Вашето тяло се нуждае от витамин D, за да абсорбира калция. За възрастни на възраст от 19 до 70 години, дневната норма на витамин D е 600 международни единици (IU) на ден. Препоръката се увеличава до 800 IU на ден за възрастни на 71 и повече години.

Добрите източници на витамин D включват мазна риба, като сьомга, пъстърва, бяла риба и риба тон. Освен това гъбите, яйцата и обогатените храни, като мляко и зърнени храни, са добри източници на витамин D. Слънчевата светлина също допринася за производството на витамин D. Ако се притеснявате, че получавате достатъчно витамин D, попитайте Вашия лекар за добавки .

3. Уверете се, че ядете много зеленчуци

Разбира се, зеленчуците са един от най-големите източници на силни костни строители. Те са един от най-добрите източници на витамин С, който стимулира производството на костно-образуващи клетки. В допълнение, някои проучвания показват, че антиоксидантните ефекти на витамин С могат да предпазят костните клетки от увреждане.

Зеленчуците също изглежда увеличават костната минерална плътност, известна още като костна плътност. Костната плътност е измерване на количеството калций и други минерали, открити в костите ви. Както остеопенията (ниска костна маса), така и остеопорозата (чупливи кости) са състояния, характеризиращи се с ниска костна плътност.

Големият прием на зелени и жълти зеленчуци е свързан с повишена минерализация на костите през детството и поддържане на костната маса при млади хора. Яденето на много зеленчуци също е установено в полза на възрастните жени.

Проучване при жени над 50 години установи, че тези, които консумират лук най -често, имат 20% по -нисък риск от остеопороза, в сравнение с жените, които рядко ги ядат. Един от основните рискови фактори за остеопороза при по-възрастни хора е увеличаването на костния обмен или процеса на разграждане и образуване на нова кост.

В тримесечно проучване жените, които са консумирали повече от девет порции броколи, зеле, магданоз или други растения с високо съдържание на защитни за костите антиоксиданти, са имали намаление в костния оборот.

4. Помислете за ежедневни/рутинни физически дейности

Подобно на мускулите, костите стават по-силни с упражнения. Най-добрите упражнения за здрави кости са изграждане на сила и носене на тегло, като ходене, изкачване на стълби, вдигане на тежести и танци. Опитайте се да тренирате 30 минути всеки ден.

Упражненията с тежести, като ходене, джогинг и изкачване на стълби, могат да ви помогнат да изградите здрави кости и да забавите загубата на костна маса. Също така, не пушете и ако сте жена, избягвайте да пиете повече от една алкохолна напитка всеки ден. Ако сте мъж, избягвайте да пиете повече от две алкохолни напитки на ден.

Препоръчват се упражнения с тежести за изграждане и поддържане на здрави кости. Упражненията за носене на тежести включват тези упражнения, които изискват да поставите натиск срещу гравитацията. Те са два вида:  по-ниско въздействие и по-голямо въздействие . Мускулният растеж и укрепване са други видове упражнения, които насърчават здрави кости.

Включете следните упражнения в ежедневието си, за да поддържате костите си здрави. Като плуване, танци, вдигане на тежести, качване по стълбите, бягане/скачане/джогинг, йога и пилатес и др. Винаги помнете, по-здравите кости означават по-добро здраве и по-добро здраве може да ви направи най-щастливия и богат човек в света.

5. Отидете на кафе и ограничете приема на протеини

Приемането на повече от 2 чаши кафе на ден е свързано с намаляване на абсорбцията на калций. Високата консумация на кофеин в сравнение с приема на калций може да доведе до влошаване на костите. Следователно, колкото и да се нуждаете от дневната си доза java, ограничаването й ще ви бъде от полза в дългосрочен план.

Влияе и върху околната среда на червата. Твърде много кафе намалява  ефективността на транспорта на червата . Дългосрочното намаляване на кофеина подобрява притока на кръв в червата и насърчава усвояването на калция, както и усвояването на витамин D. И двата елемента са необходими за здрави кости. Високият прием на протеини на животинска основа може да доведе до извличане на калций от костите ви.

Установено е обаче, че по-малкото количество протеин във вашата диета също може да доведе до ниски нива на усвояване на калций. Това означава, че трябва да ограничите протеиновата си диета до максимум 100 грама на ден. Птиците, червеното месо и свинското месо трябва да се консумират по-малко и винаги трябва да се сервират с голямо количество зеленчуци.

6. Приемайте по -малко захар, за да поддържате здравословно тегло

Строгата диета с упражнения с висока интензивност е свързана със загуба на костна плътност. Затова винаги поддържайте баланс между режима на упражнения и теглото си. Костите ви са отговорни за носенето на масата ви. С напълняването те са стресирани. Бавно идва момент, в който отпуснатите мускули не са в състояние да защитят костите.

Крехката кост се счупва под тежестта на тялото. Такива крехки кости също се лекуват трудно. В допълнение, хроничното тегло натоварва костите, което води до болки в костите и мускулите. Определени части от тялото ви ще болят и ще доведат до пулсираща или болезнена болка, която често се дължи на излишния натиск върху костта.

Високата консумация на захар в газирани напитки също не е полезна за костите ви. Установено е, че високият прием на захар може да наруши равновесието в минералите, присъстващи в тялото ви. Това може да причини изключително натоварване на костите ви и също така увеличава риска от фрактури.

Консумираме твърде много захар от необходимото и това може да доведе до нежелани промени в телата ни. Захарта под формата на газирани напитки е най -лошата. Той съдържа голямо количество кисели минерали, които изискват извличането на калций и магнезий от костите ни, за да се балансира киселината. И това в крайна сметка отслабва костите ни.

7. Избягвайте падания и приемайте лекарства/добавки

Падането може да причини счупване на кост, особено при хора с остеопороза. Но повечето падания могат да бъдат предотвратени. Проверете дома си за опасности като разхлабени килими и лошо осветление. Проверявайте редовно зрението си.

Ще увеличите силно баланса и силата си, като ходите всеки ден и посещавате класове като Тай Чи, йога или танци. Трябва също да обмислите приема на някои костно-здравни и други стави и лекарства, свързани с мускулите. Да не говорим, че това са лекарства, които помагат за предотвратяване и лечение на остеопороза.

Вашият лекар може да поиска да приемате лекарства, ако вашият тест за костна плътност показва, че костите ви са слаби и че имате голям шанс да счупите кост в бъдеще.

По същия начин е по-вероятно Вашият лекар да назначи лекарство, ако имате други здравословни проблеми, които увеличават риска от счупване на кост, като склонност към падане или ниско телесно тегло.

8. Винаги се пазете от страничните ефекти на лекарствата

Вярвате или не, но много от лекарствата, които са част от живота ни, сега имат страничния ефект да причинят загуба на костна маса. Някои стероиди и антиациди имат тези странични ефекти. Винаги е по -добре първо да говорите с лекаря за предписаните лекарства и дали те ще засегнат костите ви или не.

Редица антибиотици, както и стероиди, могат да имат костни деминерализиращи странични ефекти. Винаги трябва да се консултирате с Вашия лекар и да приемате добавки, когато е необходимо. Това ще ви помогне да поддържате костите си здрави през целия период на лечение. Но редица фактори се събират, за да повлияят на здравето и растежа на костите ви.

Не само едно нещо определя здравето им. Въпреки това, един -единствен фактор може да добави към  съществуващите условия и да наклони везните. Следователно, винаги е добра идея да оптимизирате здравето на костите си и да промените начина си на живот към по-добро. Това ще ви помогне да запазите здравето на костите си, дори ако един фактор намалее.

Кратки обобщения:

  • Яжте много зеленчуци
  • Консумирайте храни с високо съдържание на Омега-3 мазнини,
  • Включете храни с високо съдържание на магнезий и цинк,
  • Яжте храни с високо съдържание на калций през целия ден
  • Извършвайте силови тренировки и упражнения за понасяне на тежести
  • Помислете за приемане на колагенова добавка
  • Вземете много витамин D и витамин К
  • Поддържайте стабилно, здравословно тегло
  • Консумирайте достатъчно протеин
  • Избягвайте много нискокалорични диети

Костното здраве е важно на всички етапи от живота. Наличието на силни кости обаче е нещо, което хората са склонни да приемат за даденост, тъй като симптомите често не се появяват, докато загубата на костна маса не се подобри. За щастие, има много хранителни и начина на живот, които могат да помогнат за изграждането и поддържането на здрави кости - и никога не е твърде рано да започнете.

За да имате здрави кости, определено трябва да включите горните ключови навици в ежедневието си. Включването на тези навици не е толкова трудно и спазването им със сигурност ще ви предпази от много заболявания, свързани с костите.

Кога да се консултирате с лекар?

И така, притеснени ли сте за здравето на костите си или за рисковите си фактори за остеопороза, включително скорошна костна фрактура? Е, ще трябва да се консултирате с Вашия лекар. По този начин той или тя може да препоръча тест за костна плътност. Резултатите ще помогнат на Вашия лекар да прецени костната ви плътност и да определи скоростта на костна загуба.

Оценявайки тази информация и вашите рискови фактори, Вашият лекар може да прецени дали може да сте кандидат за лекарства или не. За да се забави осезаемата костна загуба. Както споменах, остеопорозата е костно състояние, което причинява изтъняване и отслабване на костите с течение на времето, което ги прави по лесни за счупване.

В действителност тя засяга както мъжете, така и жените. Една на две жени над 50 и един на четири мъже ще претърпят фрактура, свързана с остеопороза през целия си живот. Също така, според последните проучвания, над 2 милиона мъже по света страдат от остеопороза.

Остеопорозата може да има своите корени в детството и юношеството, което е периодът, в който тялото ви изгражда най-много кости. Жените достигат най -високата си костна маса на около 18 години, докато мъжете достигат своята на 20. След това и жените, и мъжете продължават да изграждат малки количества костна маса, но мъжете добавят повече от жените.

Може да не е честно, но е вярно: Ако сте жена, автоматично сте изложени на по-голям риск от остеопороза  от мъжете. The  International фондация по остеопороза изчислява, че остеопорозата засяга около 200 милиона жени по целия свят. Но защо разликата между половете?

Просто, защото жените започват с по-ниска костна плътност от своите връстници мъже. И следователно те губят костна маса с напредване на възрастта, което води до остеопороза при някои жени. Между 20 и 80-годишна възраст средната жена губи една трета от плътността на костите на тазобедрената става. В сравнение със загуба на костна плътност от само една четвърт при мъжете.


Популярни публикации