Google Translate

Търсене в този блог

Ръчна терапия за остеохондроза на шийните прешлени

Понастоящем практически няма такъв човек, който да не се притеснява от проблеми с гръбначния стълб. Това не е чудно, като се има предвид съвременната компютърна ера. Кой е на служба и кой и по негово желание е принуден да седи с часове пред компютъра. Къде тук, за да избегнем болестите на нашето основно ядро. Има огромен брой методи и методи за лечение на такива проблеми. В тази статия ще се опитаме да разберем как може да се използва мануална терапия при остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб.

Какво е в основата на мануалната терапия

Ръчен терапевт поставя пред себе си задачата да възстанови двигателната функция и да върне подвижността между прешлените. При остеохондроза нервните окончания са задръстени и подвижността на някои части на гръбначния стълб е нарушена. При цервикална остеохондроза такъв модел се наблюдава в цервикалната област.


Ако не правите нищо, разтягането на връзката на гръбначния стълб става все по -нестабилно и това може да доведе до сублуксация. Мануалната терапия за остеохондроза на цервикалния отдел има за цел да премахне тези проблеми.

Ръчният терапевт използва няколко техники:

  • Мобилизацията отпуска врата и раменния пояс.
  • Директният контакт под формата на удари, завои, завои и изправяне има големи предимства при образуването на стави и прешлени.
  • Непряк контакт.

Лекарят по време на процедурата оказва влияние върху различни рефлекторни зони, рецептори, разположени в мускулите, сухожилията, връзките. Мануалната терапия с остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб помага не само за отпускане на мускулите на шията и раменния пояс, но също така подобрява кръвообращението, лимфния поток.

Какво може да помогне на мануалната терапия?

Според статистиката почти повече от половината служители на офиси, които са принудени да седят по цял ден за компютри, страдат от цервикална остеохондроза в хартия и в доста занемарена форма.

Това заболяване носи много здравословни проблеми, така че основната задача на мануалната терапия е, както следва:

  1. Освободете заседналите нервни окончания.
  2. Възстановете нормалното положение на гръбначния стълб.
  3. Увеличете стабилността на гръбначния стълб.
  4. Намалете болката в шията.
  5. Премахнете главоболието.

    6.Премахнете замаяността и всички неприятни усещания.

За подпомагане на мануалната терапия се назначава комплекс от лечебна гимнастика, който ще помогне за привеждане на мускулната система в ред.

Показания за мануална терапия

Ръчната терапия за остеохондроза на цервикалните показания е разнообразна, най -често се предписва при следните условия:

  • Болезнени усещания в гръдния гръбнак, които се дават на сърдечната област, с нормална кардиограма.
  • Болка в шийните прешлени.
  • Остра болка в долната част на гърба.
  • Хронични възпалителни процеси в лумбалната област.
  • Остеохондроза.
  • Сколиоза.
  • Изпъкналост на междупрешленните дискове.
  • Междупрешленна херния.
  • Спондилартроза.
  • Синдром на лумбалната артерия.
  • Вегетативно -съдова дистония и много други.

Само лекар предписва такава процедура и е препоръчително тя да се проведе от истински експерт във вашия бизнес, за да не нанесе още по -голяма вреда на вашето здраве.


Как протича сесията?

На първо място, когато пациентът дойде на сесията, лекарят го моли да легне на дивана. За да могат всички манипулации да дадат максимален ефект, трябва да се отпуснете и да дишате бавно и равномерно.

Травматологът с ръце внимателно изследва състоянието на гръбначния стълб, връзките и мускулите, както и ставите. Ако специалистът има много опит по този въпрос, тогава той и без рентгенова снимка не предлага особени затруднения при определяне на местата на най-голямо притискане, възпаление, но е по-добре да отидете на среща с мануален терапевт с снимки.

Ако има проблеми с гръбначния стълб, това може да помогне с ръчна терапия за остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб. Снимката показва, че за да се отпусне лекарят в началото на сесията извършва лек масаж.


Постепенно всички движения стават по-забележими, лекарят притиска прешлените по -силно, поставя ги назад, обръща врата на пациента. По това време появата на криза се счита за нормална. Обикновено след тази болка става забележимо по -слаба.

Честотата на сесиите зависи от много фактори и се определя от лекаря. Обикновено процедурата ще се повтаря веднъж на 3-4 дни, в някои случаи, когато пациентът се понася добре от хиропрактика на гръбнака, можете да посещавате кабинета всеки ден.

Необходимо е да запомните, като отидете на рецепцията, че сесиите могат да бъдат доста болезнени, особено в самото начало. Обикновено това е краткотраен феномен, но ако болката е силна, е трудно да се понесе, трябва да кажете на лекаря.

За да се повиши ефективността на мануалната терапия, физиологичните процедури често се предписват едновременно с нея. Заедно тези лечения дават добри резултати.

Поведение на пациента след процедурата

След сесията пациентът не трябва незабавно да скочи и да тича у дома. Тялото се нуждае от почивка, а гръбначният стълб може да бъде обездвижен със специален корсет.

Трябва да се изключат всички наклони на главата, резки движения и завои в маточната шийка. След сесията в някои случаи може да има известно увеличаване на болката, причинена от излагане на тъканта. За да го премахнете, можете да вземете анестетик.

Противопоказания за използването на този метод на лечение

Въпреки голямата си полза, мануалната терапия за цервикална остеохондроза има следните противопоказания:

  1. Старост.
  2. Наличието на тумор в мозъка или гръбначния мозък.
  3. Възпалителни процеси с неспецифичен характер в гръбначния стълб, например туберкулозен спондилит, ревматизъм.
  4. Менингит, енцефалит.
  5. След операция на гръбначния стълб.
  6. Ако има фрагменти от херния.
  7. Наличието на остра инфекция.
  8. Високо кръвно налягане.
  9. Обостряне на хронични заболявания под формата на хепатит, панкреатит, холецистит.
  10. Неотдавнашен инфаркт или инсулт.
  11. Съдови заболявания.

Съществуват и относителни противопоказания, при които използването на мануална терапия за остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб се решава във всеки отделен случай.


Те включват:
  • Обостряне на цервикална остеохондроза.
  • Нестабилността на някои части на гръбначния стълб.
  • Аномалии на гръбначния стълб, например гръбначна цепнатина, сакрализация.
  • Синдром на Форстие.
  • 2 и 3 триместър на бременността.
  • Обединени гръбначни фрактури.

Този специалист никога няма да проведе сесия, ако има поне някои противопоказания.

Усложнения след процедурата

Ако не извършите задълбочена диагностика, преди да отидете на мануален терапевт, тогава можете да получите различни усложнения след процедурата, най -често срещаните са

  • Хипермобилност на гръбначния стълб в резултат на необичайно подвижни връзки.
  • Счупване на гръбначния стълб
  • Разкъсване на връзки.
  • Кървене.

Ако нямате противопоказания за сесия, но по време на нея изпитвате голяма болка, дискомфорт и след всички манипулации цялото тяло боли и не можете да станете, тогава трябва да откажете услугите на този лекар или да обсъдите всичките си неприятни чувства с него . Това е единственият начин да избегнете много усложнения.


Според проучването 15% след процедурата са били тествани. Замаяност, 5% - повишена гръбначна подвижност, 22% - увеличен синдром на болката, 7% - прогресия на заболяването. Това са страничните ефекти на мануалната терапия при остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб. Преди да отидете на такава процедура, трябва да се претеглят плюсовете и минусите.

Опасността от мануална терапия

Анализирайки всички усложнения и нежелани последици от мануалната терапия, можем да заключим, че това не е панацея за всички заболявания, а по -скоро рулетка. Ако имате късмета да намерите отличен специалист и да преминете през всички процедури с полза за организма, той ще бъде една крачка по-близо до възстановяването ви.


В момента дори в медицинските среди има еднозначен отговор за ползите и вредите от такова лечение. Опасността от мануална терапия за остеохондроза на цервикалния регион също е изпълнена с факта, че има много разведени частни клиники и медицински центрове, но това не гарантира, че в тях работят истински професионалисти.

Ако имате болки в гърба, не бързайте с това, по -добре е такива лекари да преминат пълна диагноза и да установят причината за болката и след това да се включат в лечение. Истински експерт в своята област ще може да определи мястото с патологични процеси и да избере най -подходящите методи за тяхното отстраняване. Но аматьор по този въпрос и с малки проблеми може да навреди на тялото повече и да влоши положението.

Как да изберем лекар?

Хиропрактикът е същият като всеки друг лекар. Тази специализация включва задълбочено проучване на неврологията, диагностиката и други раздели на мануалната терапия.

Когато избирате лекар, трябва да се уверите, че той има квалификация, потвърдена от сертификата, и може да използва техники за ръчно излагане. Като се има предвид, че такива специалисти започнаха да се обучават в образователни институции преди не повече от 10 години, може да се заключи, че техният брой не е толкова голям, следователно е напълно възможно да се натъкнете на шарлатан. Ръчната терапия за остеохондроза на цервикалния участък има положителна обратна връзка само ако истински професионалист участва в гръбначния стълб.

Стигайки до тези лекари, пациентите са напълно доволни от резултата и могат уверено да ги посъветват на своите приятели и роднини.

Профилактика на остеохондроза

Ръчната терапия за остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб не е необходима, ако се занимавате с превенция на това заболяване. Тя включва следните дейности:

  1. Физическа дейност.
  2. Изпълнявайте специални упражнения за укрепване на мускулите на шията.
  3. Диета с много витамини, минерали и протеини.
  4. Да се ​​откаже от пушенето.
  5. Периодичен самомасаж на шията.
  6. Спете на ортопедичен матрак и възглавница.
  7. Редовни медицински прегледи.

Ако следвате тези прости правила, тогава никоя остеохондроза няма да бъде ужасна.

Популярни публикации