Google Translate

Търсене в този блог

Болка в крака ишиас ли е или нещо друго?

 Как да намерим облекчение?



Ишиас. Чували сте други хора да говорят за тази странна болка в краката - и сега, радост, имате своя мистериозна болка в краката. Ишиас ли е? Експертът по гръбначния стълб обяснява какво е това, как да разберете дали го имате - и как да получите облекчение.

Какво е ишиас?

Ишиас е болка в краката, причинена от притискане на нерв. И не какъвто и да е нерв: ишиасът засяга седалищния нерв, най -дългият, най -широк нерв в тялото ви. (С други думи, това е важно - и когато боли, е трудно да се пропусне.)

Нервите излизат от гръбнака и сакрума (опашната ви кост) и доставят сила, усещане и допринасят за рефлексите, които се проверяват в лекарския кабинет. Тези малки нерви излизат от гръбначния стълб и образуват седалищния нерв, който се разклонява от всяка страна на опашната ви кост. Те се събират, след което се разделят отново на два големи сегмента, които преминават през гърба ви и надолу всеки крак. Те носят движение и усещане на бедрата, задните части и краката.

Ишиасът издига грозната си глава, когато нещо притиска нерва. Това прищипване води до болка (а понякога и слабост) нагоре и надолу по крака , обикновено само от едната страна.

„Хората го описват по най -различни начини - парене, изтръпване, изтръпване, излъчваща болка или усещане за токов удар“, казва мануалният терапевт. „Тези усещания могат да дойдат направо.

Болката може да бъде тежка и дори може да затрудни ходенето или стоенето.


Причини за ишиас

Различни проблеми могат да доведат до притискане на седалищния нерв. Някои от по -често срещаните виновници включват:

  • Херния (подхлъзване) на дисковете между прешлените, притискащи седалищния нерв.
  • Спинална стеноза или стесняване на гръбначния канал.
  • Спондилолистеза, когато един от прешлените се изплъзва на място.
  • Синдром на пириформис, който възниква, когато пириформисният мускул дълбоко в дерриера се стегне или започне да има спазми.
  • Бременност , която може да окаже натиск върху седалищния нерв - особено през третия триместър.

Симптоми на ишиас - или нещо друго?

Ишиасът не е единствената причина за болки в краката, разбира се. Други състояния могат да имитират ишиас:

  • Съдови заболявания: Стесняването на кръвоносните съдове в краката може да причини болка и спазми и може да затрудни ходенето.
  • Периферна невропатия: Малките нерви в краката могат да се повредят, причинявайки парене, болка, изтръпване или изтръпване в стъпалото или подбедрицата. Този вид увреждане на нервите често е свързано с диабет, разстройство на употребата на алкохол или други медицински състояния.
  • Перонеална невропатия: Увреждането на перонеалния нерв под коляното може да причини слабост и да затрудни повдигането на стъпалото.

Как можете да разберете дали се занимавате с ишиас или нещо друго? Ишиасът има тенденция да влияе върху дължината на крака, не само на стъпалото. И най -често тази болка се излъчва надолу отгоре надолу, мануалният терапевт.

Друга улика: Ишиасът обикновено засяга само едната страна. „Ако имате болка в двата крака, това е по -малко вероятно дискова херния, но по-вероятно поради дегенеративни промени като гръбначна стеноза“, казва той.

Лечение на ишиас

Ако подозирате, че имате ишиас, трябва ли да изоставите всичко и да бягате (ъъ, накуцвайки) до лекарския кабинет? Обикновено това не е спешен случай, казва мануален терапевт. Но е добра идея да направите физически преглед, за да разберете какво се случва.

Ако имате слабост в крака или проблеми с червата и пикочния мехур, проверете се скоро, добавя той. Тези симптоми могат да показват по -сериозен проблем, който може да доведе до трайно увреждане на нервите, ако не получите своевременно лечение. 

Ишиасът обикновено изчезва навреме и без сериозни усложнения - въпреки че може да отнеме няколко седмици или месеци, казва мануален терапевт. Докато чакате (с нетърпение), има няколко начина за справяне с болката:

  1. Перорални лекарства: Противовъзпалителни, болкоуспокояващи, стероиди и мускулни релаксанти могат да се използват за облекчаване на болката и подобряване на подвижността при хора с ишиас. „Правилното лекарство зависи от вашите симптоми“.
  2. Физикална терапия: Упражненията за разтягане и други физиотерапевтични маневри могат да облекчат натиска върху притиснатия седалищен нерв.
  3. Гръбначни инжекции: Инжектирането на противовъзпалителни лекарства и анестетици в гръбначния стълб може да успокои подуването и да ви помогне да се движите по-лесно.
  4. Хирургия: Когато хората не реагират на други лечения или имат сериозни проблеми като загуба на контрол на пикочния мехур, може да се наложи операция за отстраняване на проблемите с гръбначния стълб. Но това е най-лошият сценарий, казва мануалния терапевт. "Ние можем да лекуваме почти 90% от хората без операция."

           Сега ишиасът не е такава загадка. Все още не е забавно, но  поне знаете с какво си имате работа - и облекчението се вижда.



Популярни публикации