В света на сладкишите има рецепти, които не само не се радват със своя вкус, но и не потапят в културните традиции на различни страни.
Един такъв десерт, който завладява с невероятен вкус и лесен за приготвяне, е този от Турция.
Той е толкова популярен, че можете да го видите почти на всеки ъгъл по турските улици.
Това е десерт, който носи със себе си автентичен ориенталски вкус, а приготвянето му е истинско удоволствие.
Необходими продукти за сиропа:
1,5 чаши вода (300 мл)
2,5 чаши захар (450 грама)
2 резенчета лимон
Необходими продукти за тестото:
3 чаши вода (600 мл)
3 супени лъжици растително масло (30 мл)
3 супени лъжици захар (60 грама)
2,5 чаши брашно (300 грама)
1/2 чаша нишесте (60 грама)
1 пакетче ванилия (5 грама)
Растително масло за пържене
Начин на приготвяне:
Приготвяне на сиропа:
В тенджера сложете 1,5 чаши вода и добавете 2,5 чаши захар. Разбъркайте добре, докато захарта се разтвори.
Добавете 2 резенчета лимон и оставете сместа да заври.
Оставете сиропа да ври около 8 минути, като разбърквате от време на време, за да не загори.
След това извадете лимоновите резенчета и оставете сиропа да изстине.
Приготвяне на тестото:
В голяма купа смесете 3 чаши вода с 3 супени лъжици растително масло и 3 супени лъжици захар.
Разбъркайте добре, докато захарта се разтвори напълно.
Пресейте 2,5 чаши брашно, 1/2 чаша нишесте и пакетчето ванилия, за да избегнете образуването на бучки.
Добавете сухи съставки към течната смес и разбъркайте до получаване на гладко тесто.
Продължете да бъркате и месите, докато тестото стане меко и хомогенно.
Оставете тестото да почине малко.
Оформяне на десерта:
За да оформите десерта, използвайте сладкарски шприц и нарежете тестото до желаната дължина.
Загрейте достатъчно растително масло в голямa тенджера или тиган, за да можете да изпържите тестото.
Пуснете нарязаното тесто в горещата мазнина и пържете до златисто-кафяв цвят.
Извадете изпеченото тесто и веднага го пуснете в охладения сироп. Останете го да престои в сиропа около 1 минута, за да поемете сладостта.
Завършване на десерта:
Извадете готовия десерт от сиропа и оставете да се отцеди.
Повторете процеса с останалото тесто, докато всичко е готово.
Десертът вече е готов за сервиране – изключително хрупкав, сладък и ароматен.
Този десерт е не само наслада за небцето, но и забавление за всеки, който реши да го приготви.
Лесен за изпълнение, с прости съставки, той носи истинско удоволствие както на този, който го прави, така и на тези, които го опитват.
Тайната на успеха на тази рецепта се крие в баланса между сладкото сиропиране и хрупкавата текстура на тестото.
Със сигурност ще зарадвате всички, които го опитат – той е толкова вкусен, че ще искате още и още.
Успех на всички, които ще се осмелят да направят този десерт, и бъдете сигурни, че ще го сервирате с усмивка!
Присъединете се към нашата кулинарна общност и открийте нови вдъхновения всеки ден! 🍳👩🍳Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!