Google Translate

Търсене в този блог

Лесно и Бързо! Без фурна! Това е най-вкусният десерт, който съм яла! Всеки може да го направи.

В света на сладкишите има рецепти, които не само не се радват със своя вкус, но и не потапят в културните традиции на различни страни. 

Един такъв десерт, който завладява с невероятен вкус и лесен за приготвяне, е този от Турция. 

Той е толкова популярен, че можете да го видите почти на всеки ъгъл по турските улици. 

Това е десерт, който носи със себе си автентичен ориенталски вкус, а приготвянето му е истинско удоволствие.

Необходими продукти за сиропа:

1,5 чаши вода (300 мл)

2,5 чаши захар (450 грама)

2 резенчета лимон

Необходими продукти за тестото:

3 чаши вода (600 мл)

3 супени лъжици растително масло (30 мл)

3 супени лъжици захар (60 грама)

2,5 чаши брашно (300 грама)

1/2 чаша нишесте (60 грама)

1 пакетче ванилия (5 грама)

Растително масло за пържене

Начин на приготвяне:

Приготвяне на сиропа:

В тенджера сложете 1,5 чаши вода и добавете 2,5 чаши захар. Разбъркайте добре, докато захарта се разтвори.

Добавете 2 резенчета лимон и оставете сместа да заври.

Оставете сиропа да ври около 8 минути, като разбърквате от време на време, за да не загори.

След това извадете лимоновите резенчета и оставете сиропа да изстине.

Приготвяне на тестото:

В голяма купа смесете 3 чаши вода с 3 супени лъжици растително масло и 3 супени лъжици захар. 

Разбъркайте добре, докато захарта се разтвори напълно.

Пресейте 2,5 чаши брашно, 1/2 чаша нишесте и пакетчето ванилия, за да избегнете образуването на бучки. 

Добавете сухи съставки към течната смес и разбъркайте до получаване на гладко тесто.

Продължете да бъркате и месите, докато тестото стане меко и хомогенно.

Оставете тестото да почине малко.

Оформяне на десерта:

За да оформите десерта, използвайте сладкарски шприц и нарежете тестото до желаната дължина.

Загрейте достатъчно растително масло в голямa тенджера или тиган, за да можете да изпържите тестото.

Пуснете нарязаното тесто в горещата мазнина и пържете до златисто-кафяв цвят.

Извадете изпеченото тесто и веднага го пуснете в охладения сироп. Останете го да престои в сиропа около 1 минута, за да поемете сладостта.

Завършване на десерта:

Извадете готовия десерт от сиропа и оставете да се отцеди.

Повторете процеса с останалото тесто, докато всичко е готово.

Десертът вече е готов за сервиране – изключително хрупкав, сладък и ароматен.

Този десерт е не само наслада за небцето, но и забавление за всеки, който реши да го приготви. 

Лесен за изпълнение, с прости съставки, той носи истинско удоволствие както на този, който го прави, така и на тези, които го опитват. 

Тайната на успеха на тази рецепта се крие в баланса между сладкото сиропиране и хрупкавата текстура на тестото.

 Със сигурност ще зарадвате всички, които го опитат – той е толкова вкусен, че ще искате още и още. 

Успех на всички, които ще се осмелят да направят този десерт, и бъдете сигурни, че ще го сервирате с усмивка! 

Присъединете се към нашата кулинарна общност и открийте нови вдъхновения всеки ден! 🍳👩‍🍳 

Споделяме вкусни рецепти, съвети и трикове, които ще направят готвенето ви още по-забавно и лесно. Любими рецепти - Вкусът от миналото 🍲🎉

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации