Google Translate

Търсене в този блог

Супер вкусна рецепта за ЛЕСЕН ТУРСКИ ДЕСЕРТ ШАМБАЛИ

Шамбали - Традиционен ориенталски десерт с грис

Шамбали е вкусен и лесен за приготвяне десерт, популярен в много части на света, особено в Близкия изток. 

Неговата мекота, допълнена от сладкия сироп, придава на този десерт уникален и запомнящ се вкус. 

Със своите прости съставки като грис, захар и мляко, той е идеалното сладко изкушение за всеки дом. 

В тази рецепта ще се запознаем с класическото приготвяне на Шамбали, както и с техниката за правилното му сиропиране, така че да постигнем перфектен резултат.

Необходими продукти за Шамбали:

За тестото:

1 пакет грис (500 грама)

1 чаша захар (200 грама)

1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат

1 чаша студено мляко (240 грама)

Шепа белени бадеми, фъстъци или лешници по избор

За сиропа:

2,5 чаши захар

Резен лимон

1,5 чаша вода

Начин на приготвяне:

1. Подготовка на сместа:

В голяма купа смесете грис заедно със захарта. Разбъркайте добре, за да се смесят равномерно. 

След това добавете содата бикарбонат и отново разбъркайте. 


Млякото трябва да е студено, затова го добавете бавно, като месите сместа, докато получите еднородна текстура.

2. Печене:

Вземете форма за печене и намажете дъното ѝ с малко масло, за да не залепва сместа. 

Сипете готовата смес в тавата и заравнете добре, за да получите равномерен слой. 

Нарежете тестото на квадрати (или правоъгълници) с желания размер. 

Върху всяко парче поставете по 1-2 белени бадема, фъстъка или лешника – според предпочитанията ви.

3. Печене:

Поставете тавата в предварително загрята на 180 градуса фурна. 

Печете, докато десертът придобие златисто-кафяв цвят, което отнема около 25-30 минути. Проверявайте периодично, за да избегнете препичане.

4. Приготвяне на сиропа:

Докато Шамбали се пече, пригответе сиропа. В тенджера смесете 2,5 чаши захар с 1 чаша вода. 

Добавете резен лимон за допълнителен аромат и варете на умерен огън, докато сиропът започне да се сгъстява добавете половин чаша вода(около 10 минути). 

Сиропът трябва да е гъст, но не твърде лепкав.

5. Сиропиране:

След като извадите готовия Шамбали от фурната, нарежете го отново по предварително направените разрези. 

Полейте горещия десерт със сиропа внимателно, като се стараете да напоите всяко парче равномерно. 

Оставете десерта да попие сиропа за поне 2 часа преди сервиране, за да се омекоти и ароматите да се смесят.

Шамбали е идеален избор за тези, които искат да приготвят нещо различно, но същевременно лесно и вкусно. 

С комбинацията от грис, сироп и ядки, този десерт предлага чудесна текстура и невероятен вкус, който ще впечатли всеки, който го опита. 

Поднесете го на семейно събиране или просто се насладете на чаша чай или кафе с това сладко изкушение. 

Опитайте Шамбали и ще откриете, че е един от онези десерти, които ще се превърнат в любими!

Присъединете се към нашата кулинарна общност и открийте нови вдъхновения всеки ден! 🍳👩‍🍳 

Споделяме вкусни рецепти, съвети и трикове, които ще направят готвенето ви още по-забавно и лесно. Любими рецепти - Вкусът от миналото 🍲🎉

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации