Google Translate

Търсене в този блог

Перфектен обяд или вечеря! Картофено цвете с моцарела – нов и вкусен начин да се насладите на картофите!

Ако сте фен на картофите и търсите нов, изненадващ начин да ги приготвите, това картофено "цвете" с моцарела е точно за вас! 

Хрупкави отвън, меки отвътре, и съчетани с апетитен сос, телешка кайма и зеленчуци – тази рецепта ще ви накара да искате да я правите отново и отново. 

С впечатляващия си външен вид и невероятен вкус, тя е идеалният избор както за обяд, така и за вечеря. Готови ли сте да превърнете картофите в нещо повече от гарнитура?

Необходими продукти:

1кг картофи

200 грама мляно месо (говеждо, свинско или смес)

1/2 супена лъжица смлян чесън

2 супени лъжици мирин или вино за готвене

1 супена лъжица соев сос

Черен пипер на вкус

150 грама лук

100 грама патладжан

300 грама доматен сос

200 грама моцарела (по желание)

Магданоз за декорация

Сол и растително масло за печене

Начин на приготвяне:

Подготовка на картофите:

Обелете картофите и ги нарежете на равни кръгове.

Измийте картофите няколко пъти под течаща вода, за да премахнете нишестето.

В голям съд заврете вода и добавете 1/2 супена лъжица сол. 

Варете картофите на среден огън за около 3-5 минути, така че да се сварят до 50% – меки отвътре, но все още стегнати отвън.

Прецедете картофите и ги изплакнете със студена вода, след което подсушете добре с хартия.

Приготвяне на соса с кайма:

В купа смесете мляното месо с 1/2 супена лъжица смлян чесън, 2 супени лъжици мирин или вино за готвене, 1 супена лъжица соев сос и черен пипер на вкус. 

Оставете да се маринова, докато приготвяте останалите съставки.

Нарежете лука на ситно, а патладжана на малки кубчета.

В тиган загрейте малко растително масло на силен огън и запържете маринованото месо.

Добавете нарязания лук и патладжан и продължете да готвите на средно-висока температура, като се стараете водата от зеленчуците да се изпари, за да не разводни соса.

След като месото е добре запържено, добавете 300 грама доматен сос и малко черен пипер. Оставете да къкри, докато сосът се сгъсти и течността се изпари.

Оформяне на "цветето":

В голяма огнеупорна тава изсипете приготвения сос в средата.

Подредете сварените картофени кръгове около соса, така че да наподобяват листенца на цвете.

Намажете картофите с малко растително масло, за да станат хрупкави при печене.

Печене:

Загрейте фурната на 190°C

Печете картофеното "цвете" за 20-30 минути, докато картофите станат златисти и хрупкави отвън.

Ако желаете, добавете между картофите парчета моцарела в последните 8-10 минути от печенето, за да се разтопи и добави кремообразна текстура към ястието.

Финални щрихи:

Извадете ястието от фурната и поръсете с нарязан пресен магданоз за свежест и аромат.

Сервирайте горещо, като съчетаете хрупкавите картофи с ароматния сос, кайма и разтопената моцарела.

Това картофено "цвете" с моцарела е не само красиво за гледане, но и изключително вкусно за консумация. 

Хрупкавите картофи в съчетание със сочния сос, кайма и зеленчуци, гарнирани с разтопена моцарела, правят всяка хапка истинско удоволствие. 

Тази рецепта е перфектен избор за впечатляващ обяд или вечеря, който ще изненада и зарадва всички на масата. 

Опитайте този нов начин за приготвяне на картофи и ще видите колко лесно може да се превърнат в звездата на всяко ястие!

Присъединете се към нашата кулинарна общност и открийте нови вдъхновения всеки ден! 🍳👩‍🍳 

Споделяме вкусни рецепти, съвети и трикове, които ще направят готвенето ви още по-забавно и лесно. Любими рецепти - Вкусът от миналото 🍲🎉

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации