Google Translate

Търсене в този блог

🔥 Хрупкави Картофени Шницели: Най-вкусното бюджетно ястие което трябва да опитате днес! 🥔✨

Съставки:

4-5 големи картофа (около 800 г)

1 малка глава лук 

2-3 скилидки чесън (по желание)

1 яйце 

2-3 супени лъжици брашно или галета 

Сол на вкус

Черен пипер на вкус

2-3 супени лъжици олио или масло за пържене

Малко магданоз или копър за гарниране 

Приготвяне:

Подготовка на картофите:

Обелете картофите и ги измийте добре. След това ги настържете на едро ренде. Можете да използвате и ренде за средно ситно рендосване, ако предпочитате по-фини шницели.

Отцеждане на картофите:

Сложете настърганите картофи в чиста кърпа или марля и изстискайте излишната вода. Това ще помогне на шницелите да станат по-хрупкави при пържене.

Подготовка на лука и чесъна (по желание):

Ако желаете, можете да добавите ситно нарязан лук и пресован чесън към картофената смес. Това ще придаде допълнителен вкус на шницелите.

Смесване на съставките:

В голяма купа смесете настърганите и отцедени картофи, лука и чесъна (ако сте ги добавили). 

Ако искате шницелите да са по-здравословни, можете да пропуснете добавянето на яйце и брашно. 

В противен случай, добавете яйцето и брашното или галетата, за да свържат сместа по-добре. Овкусете със сол и черен пипер на вкус.

Формоване на шницелите:

Вземете малки порции от сместа и ги оформете в плоски питки с диаметър около 7-10 см и дебелина около 1 см. 

Можете да ги направите и по-малки или по-големи в зависимост от предпочитанията си.

Пържене:

Загрейте олиото или маслото в голям тиган на средно висока температура. 

Внимателно поставете шницелите в тигана и ги запържете, докато станат златисто-кафяви и хрупкави от двете страни, около 3-4 минути на страна. 

Не препълвайте тигана, за да може да се пържат равномерно.

Отцеждане:

След като шницелите са готови, ги извадете от тигана и ги поставете върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.

Сервиране:

Поднесете шницелите топли, гарнирани с нарязан магданоз или копър. Те са чудесни като самостоятелно ястие или като гарнитура към основно ястие.

Съвети:

Можете да добавите настърган кашкавал или сирене в сместа за по-богат вкус.

За по-хрупкави шницели, използвайте картофи с по-ниско съдържание на нишесте.

Ако искате да направите шницелите по-здравословни, можете да ги изпечете във фурна на 200°C за около 25-30 минути, като ги обърнете по средата на печенето.

Картофените шницели са лесни за приготвяне и изключително вкусни. Те са идеални за обяд или вечеря и със сигурност ще зарадват цялото семейство!

Присъединете се към нашата кулинарна общност и открийте нови вдъхновения всеки ден! 🍳👩‍🍳 

Споделяме вкусни рецепти, съвети и трикове, които ще направят готвенето ви още по-забавно и лесно. Любими рецепти - Вкусът от миналото 🍲🎉

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации