Съставки:
4-5 големи картофа (около 800 г)
1 малка глава лук
2-3 скилидки чесън (по желание)
1 яйце
2-3 супени лъжици брашно или галета
Сол на вкус
Черен пипер на вкус
2-3 супени лъжици олио или масло за пържене
Малко магданоз или копър за гарниране
Приготвяне:
Подготовка на картофите:
Обелете картофите и ги измийте добре. След това ги настържете на едро ренде. Можете да използвате и ренде за средно ситно рендосване, ако предпочитате по-фини шницели.
Отцеждане на картофите:Сложете настърганите картофи в чиста кърпа или марля и изстискайте излишната вода. Това ще помогне на шницелите да станат по-хрупкави при пържене.
Подготовка на лука и чесъна (по желание):
Ако желаете, можете да добавите ситно нарязан лук и пресован чесън към картофената смес. Това ще придаде допълнителен вкус на шницелите.
Смесване на съставките:
В голяма купа смесете настърганите и отцедени картофи, лука и чесъна (ако сте ги добавили).
Ако искате шницелите да са по-здравословни, можете да пропуснете добавянето на яйце и брашно.
В противен случай, добавете яйцето и брашното или галетата, за да свържат сместа по-добре. Овкусете със сол и черен пипер на вкус.
Формоване на шницелите:
Вземете малки порции от сместа и ги оформете в плоски питки с диаметър около 7-10 см и дебелина около 1 см.
Можете да ги направите и по-малки или по-големи в зависимост от предпочитанията си.
Пържене:
Загрейте олиото или маслото в голям тиган на средно висока температура.
Внимателно поставете шницелите в тигана и ги запържете, докато станат златисто-кафяви и хрупкави от двете страни, около 3-4 минути на страна.
Не препълвайте тигана, за да може да се пържат равномерно.
Отцеждане:
След като шницелите са готови, ги извадете от тигана и ги поставете върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.
Сервиране:
Поднесете шницелите топли, гарнирани с нарязан магданоз или копър. Те са чудесни като самостоятелно ястие или като гарнитура към основно ястие.
Съвети:
Можете да добавите настърган кашкавал или сирене в сместа за по-богат вкус.
За по-хрупкави шницели, използвайте картофи с по-ниско съдържание на нишесте.
Ако искате да направите шницелите по-здравословни, можете да ги изпечете във фурна на 200°C за около 25-30 минути, като ги обърнете по средата на печенето.
Картофените шницели са лесни за приготвяне и изключително вкусни. Те са идеални за обяд или вечеря и със сигурност ще зарадват цялото семейство!
Присъединете се към нашата кулинарна общност и открийте нови вдъхновения всеки ден! 🍳👩🍳Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!