Google Translate

Търсене в този блог

Възстановете младостта на кожата, балансирайте холестерола и захарта, и укрепете костите и имунитета си! Ползите от перления ечемик са само началото!

Перлен ечемик: Здравословни ползи и как да го приготвите

Перленият ечемик е не само вкусна, но и изключително полезна зърнена култура, която може значително да подобри вашето здраве. 

Въпреки че много хора не включват перлен ечемик в ежедневната си диета, неговите ползи са несъмнени и заслужават внимание. 

В тази статия ще разгледаме основните ползи от перления ечемик, как да го приготвите, както и някои интересни рецепти и противопоказания.

Ползи от перления ечемик

Подобряване на здравето на кожата: Перленият ечемик е богат на витамини и минерали, които са полезни за кожата. 

В него се съдържат витамини от група В, витамин Е и антиоксиданти, които помагат за възстановяване на младостта на кожата и забавят процеса на стареене.

Подкрепа за имунната система: Зърнената култура е отличен източник на селен и други важни минерали, които укрепват имунната система. 

Селенът има антиоксидантни свойства, които помагат за защита на организма от оксидативен стрес.

Баланс на холестерола и захарта в кръвта: Перленият ечемик съдържа бета-глюкан, който е известен с това, че помага за понижаване на нивото на холестерола. 

Също така, влакната в него способстват за регулиране на кръвната захар, което е полезно за хора с диабет или преддиабетно състояние.

Укрепване на костите: Зърнената култура е източник на минерали като магнезий, фосфор и манган, които са важни за здравето на костите.

Подобряване на храносмилането: Високото съдържание на фибри в перления ечемик подпомага функцията на червата и предотвратява запек.

Помощ при детоксикация: Перленият ечемик съдържа силициева киселина, която помага за разграждането на жлъчните камъни и елиминирането на токсините от тялото.

Как да приготвим перлен ечемик

Накисване: Преди готвене е важно да накиснете перления ечемик във вода за около 10 часа. 

Накисването помага за премахване на хитинова киселина, която може да пречи на усвояването на минералите, като калций.

Изплакване: След накисването, измийте ечемика няколко пъти, докато водата стане прозрачна, за да се отстрани излишното нишесте.

Готвене: Сложете накиснатия и изплакнат перлен ечемик в тенджера с повече от 2 литра вода. 

Когато заври, варете 5 минути и изхвърлете водата. Сложете 2 литра чиста вода и го варете за около 20-25 минути. Гответе без добавяне на сол. 

След това прецедете, за да получите полезна течност, която може да се пие преди хранене. 

Отварата помага за състоянията за които писахме по-горе. Приема се по 50мл. преди хранене.

Интересни рецепти с перлен ечемик

Перлен ечемик с цвекло: Запържете малко чесън в мазнина, премахнете чесъна да не загори и добавете перлен ечемик и настъргано цвекло.

Гответе за около 5 минути и овкусете със сол на вкус. Това ястие е полезно и вкусно. Може да се направи и без мазнина, на сух тиган.

Сварения ечемик може да го хапвате и с малко масло и мед, както и други комбинации само въображението ви да работи.

Перлен ечемик в мултикукър: В мултикукъра сложете моркови, червени чушки и лук. Добавете перлен ечемик, месо (например пуешко) и подправки. Гответе на режим пилаф за около 20-25 минути.

Маска за лице: Смилате супена лъжица перлен ечемик в кафемелачка и залейте с вряща вода, докато получите гъста каша. 

Нанесете на лицето след като се охлади. Това е естествена маска, която помага за изглаждане на кожата.

Противопоказания

Въпреки многото ползи, перленият ечемик не е подходящ за всеки. Хора с непоносимост към глутен, стомашни язви, гастрит или висока киселинност трябва да го избягват, тъй като може да предизвика дискомфорт.

Перленият ечемик е изключително полезна зърнена култура, която може да обогати вашата диета и да предостави множество здравословни ползи. 

Със своите уникални свойства и разнообразие от приложения, той заслужава да бъде включен в ежедневното меню. 

Опитайте различни рецепти и се възползвайте от всички предимства на тази чудесна храна.

Последвайте Фейсбук групата ни за взаимопомощ - ПОМАГАМЕ на всички със изпитани народни рецепти тук - Народна Медицина - Здраве и Лечение с Билки в България

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации