Google Translate

Търсене в този блог

Дядо ми правеше това всяка година. Не е имал проблеми със сърцето, стомаха и червата!

Шипката - природен източник на здраве и виталност

Шипката е най-разпространеният диворастящ вид в Централна Европа. 

Тя расте в дивата природа, но наличието на такъв храст в близост наистина си заслужава. 

Не само че през пролетта и началото на лятото ни радва с белите и розови цветове, които ухаят невероятно, но сега, през есента, ни дарява и с яркочервени до червено-оранжеви шипки.

Шипките: Скритото богатство на природата

Шипките не предлагат удоволствие само за окото. Те са истински склад на ценни вещества, предимно витамин C, но също така и витамини B1, B2, E и K, както и флавоноиди, каротеноиди, танини и други полезни съставки.

Шипките са отличен начин за укрепване на имунната система, действат като силен антиоксидант, а витамин B1, който съдържат, има благоприятно въздействие върху нервната система и концентрацията. 

Рутинът защитава съдовете, калцият укрепва костите и зъбите, а желязото позитивно влияе на образуването на кръв.

Благодарение на своя уникален състав, шипките могат да бъдат полезни не само като превенция срещу настинки, но и за лечение на варикозни вени и пародонтоза, където те се нареждат сред най-добрите природни средства за тези неприятни заболявания. 

Освен това, шипките могат да бъдат полезни и при интимни проблеми, положително влияят на менструалния цикъл и укрепват потентността и либидото.

Възможно е да сте приемали шипков чай, но какво ще кажете да опитате да използвате тези червени есенни украшения по малко нетрадиционен начин?

Шипков ликьор: Рецепта за натурално укрепване

Шипковият ликьор е отличен за стимулиране на организма и укрепване на имунната система. Приготвянето му не е сложно, нито по отношение на подготовката, нито на съставките.

Необходими са ви:

600 г шипки

900 мл чист алкохол с високо съдържание на алкохол (ракия или водка)

7 супени лъжици натурален мед (ако имате диабет може и без мед)

Наберете шипките в чиста среда, далеч от пътища и други потенциално замърсени места. 

Измийте ги, отстранете дръжките и разпадналите се краища около "семената", след което ги смелете. 

Подготвените шипки поставете в чиста затваряем съд, залейте с алкохол и оставете да се накиснат на хладно за около 2 седмици. 

Разклащайте съда всеки ден. След 2 седмици прецедете съдържанието през марля или, ситна цедка, за да отстраните всички остатъци от шипките.

След това добавете натуралния мед към шипковия екстракт. Разбъркайте и налейте в  стъклена бутилка. 

Оставете ликьора да престои поне една седмица, след което го използвайте по 1 с.л сутрин на гладно според нуждите. 

Поради съдържанието на алкохол, този ликьор не е подходящ за деца или бременни жени, но останалите могат да го използват за допълване на витамин C, укрепване на имунната система и общо стимулиране на организма.

Последвайте Фейсбук групата ни за взаимопомощ - ПОМАГАМЕ на всички със изпитани народни рецепти тук - Народна Медицина - Здраве и Лечение с Билки в България

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации