Тази рецепта за традиционно ястие, която е обичана от поколения, е не само лесна за приготвяне, но и невероятно вкусна.
Създадена с любов от баба, тя съчетава пухкаво тесто и богат пълнеж от сирена. Ето как можете да я приготвите стъпка по стъпка.
Необходими съставки:
6 яйца
50 мл вода
1,5 чаени лъжички сол
650 г брашно
300 г сирене
300 г кашкавал
300 г извара
2-3 супени лъжици растително масло
Разтопено масло (за намазване)
Инструкции:
Приготвяне на тестото:
В купа разбийте яйцата с водата и солта, докато сместа стане хомогенна.
Добавете брашното и замесете меко и еластично тесто.
Поръсете малко брашно върху купата, покрийте тестото с кърпа и го оставете да почине за около 10 минути.
Оформяне на тестото:
Разделете тестото на две равни части.
Всяка част разделете на пет малки топчета.
Разточете всяко топче на тънка кора.
Приготвяне на плънката:
Настържете сиренето и кашкавала.
Смесете ги добре с изварата, за да получите равномерна смес.
Готвене на тестото:
Загрейте голям съд с вода до кипене. Добавете 1 супена лъжица сол и растителното масло.
Гответе всяка кора тесто за около 1 минута в кипящата вода, след което я потопете веднага в студена вода.
Извадете и оставете кората да се отцеди върху хартия за печене.
Сглобяване на ястието:
Намажете тава за печене с разтопено масло.
Подредете първия слой кора върху тавата и го намажете с разтопено масло.
Разпределете част от плънката равномерно върху кората.
Повторете този процес, редувайки корите и плънката.
Печене:
Печете в предварително загрята фурна на 200°C за около 45 минути, докато коричката стане златиста и хрупкава.
Сервиране:
След като ястието се изпече, извадете го от фурната и го оставете да изстине леко. Нарежете го на порции и сервирайте с усмивка.
Това традиционно ястие е толкова вкусно, че ще го приготвяте и хапвате редовно!
Опитайте го и споделете своите впечатления в коментарите. Добър апетит!
Присъединете се към нашата кулинарна общност и открийте нови вдъхновения всеки ден! 🍳👩🍳Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!