Помните ли това ястие? В миналото хората са го яли почти всеки ден...
В миналото полента (царевична каша) се е хапвала почти всеки ден.
Когато попитате бабите си или прабабите спомнят ли си за тази каша, те казват: Порция топла царевична каша с мляко.
Царевичният качамак у нас е известен още като полента.
Вид царевична каша (качамак), произвеждана в части от Западна Азия и Югоизточна Европа.
Името му произлиза от турската дума kaçamak, която означава бягство. В Северна Македония е известен още като бакардан.
Вариантите на тази закуска могат да бъдат различни, но в основата и трябва да стои едросмлян царевичен грис, за предпочитане домашен.
Царевичното брашно съдържа голямо количество хранителни вещества.
Това брашно е отличен източник на фолиева киселина, витамини В6, К и Е, пантотенова киселина, тиамин, рибофлавин и ниацин.
Освен това може да се похвали с високо съдържание на фосфор, магнезий, цинк, калий, мед, селен и манган.
Напоследък много нашумя "диетата с качамак".
Диетата Качамак се основава на замяната на закуската и вечерята с тази храна, но не трябва да ядете бяло брашно изобщо.
Обикновено менюто изглежда така:
Закуска: Качамак с айрян или кисело мляко
Десерт: Плодове
Обяд: Супа, основно ястие и салата. Или само супа и салата, но без хляб.
Десерт: Плодове
Вечеря: Качамак с айрян или кисело мляко.
100 г полента съдържа приблизително 380 калории.
Съдържа само естествени вещества в състава си, така че въглехидратите и липидите са положителни за човешкото тяло.
Как се приготвя здравословна полента?
Качамакът може да се приготви по два начина. Всеки от тях е много лесен и бърз за приготвяне.
Ако искате да направите полента по първия начин, трябва да сложите 3 чаши и половина вода в тенджерата.
След това се добавя малко слънчогледово олио и щипка сол.
Когато всичко заври, намалете котлона до минимум и изсипете една чаша царевично брашно, като бъркате непрекъснато.
При приготвянето на полента е препоръчително да използвате дървена лъжица, поради окисляването на металната лъжица.
Можете да добавите малко здравословни семена или любимите си зеленчуци към това вкусно ястие.
Вторият метод за приготвяне на полента е следният. В съда се налива литър и половина вода.
След това добавете една чаена лъжичка сол и изчакайте водата да заври. Когато водата заври, добавете 500 г царевично брашно.
Брашното ще остане на повърхността на водата. Направете дупка в брашното с дървена лъжица и оставете да се готви на слаб огън.
След известно време брашното се размива с водата и полентата вкусна и полезна е готова за консумация.
Полентата също е добра алтернатива, защото можете да я вземете на работа и да я хапвате през деня в офиса.
Фейсбук група за взаимопомощ - ПОМАГАМЕ на всички със изпитани народни рецепти тук - Народна Медицина - Здраве и Лечение с Билки в БългарияAко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!