Google Translate

Търсене в този блог

Зелева питка: Лесно, бюджетно и вкусно ястие

Една от любимите ни рецепти е зелевата питка - проста, задоволителна, бюджетна и лесна за приготвяне. 

С диаметър на тигана от 24 см, тази рецепта е идеална за бърза вечеря или обяд. 

В следващите редове ще ви предоставим подробни инструкции за приготвянето на това вкусно ястие.

Съставки

За да приготвите зелевата пита, ще ви трябват следните съставки:

Бяло зеле - 150-160 гр.

Яйце - 2 бр. (можете да използвате само белтъците)

Сол и подправки - на вкус

Брашно - 20 гр. (например просо)

Малко зехтин - за намазване на тавата

Приготвяне

Подготовка на зелето: Настържете зелето на ситно или го накълцайте с нож. 

Посолете го и го намачкайте леко, за да омекне.

Смесване на съставките: В купа добавете яйцата към зелето, след това добавете брашното. 

Разбъркайте добре, докато получите хомогенна смес.

Приготвяне на тигана: Загрейте тиган с диаметър 24 см на среден огън. 

Намажете го с малко зехтин, за да предотвратите залепването.

Готвене на зелевата питка: Добавете зелевата смес в тигана и я разпределете равномерно по цялата повърхност. 

Покрийте с капак и гответе на среден огън за 5-7 минути. 

По това време долната част трябва да е добре запечена и сместа да е стегнала.

Обърнете зелевата питка: Ако не можете да я обърнете като палачинка, направете следното: с помощта на шпатула преместете зелевата питка върху чиния, след което я върнете в тигана със запечената страна нагоре.

Покрийте отново тигана и гответе още няколко минути, докато и другата страна стане златиста.

Сервиране

Зелевата питка може да се сервира по различни начини според вашия вкус:

С заквасена сметана: Добавете малко заквасена сметана за кремообразен вкус.

Сос от кисело мляко: Подходящ за по-лек и освежаващ вкус.

Рибен пълнеж: Ако обичате морски дарове, добавете рибен пълнеж за допълнителен протеин.

Зеленчукови гарнитури: Добавете свежи зеленчуци за балансирано хранене.

Ползи и Предимства

Тази рецепта е не само лесна и бърза, но и изключително полезна. 

Зелето е богато на витамини и минерали, включително витамин C и витамин K, както и на фибри, които подпомагат храносмилането. 

Яйцата осигуряват висококачествени протеини и есенциални аминокиселини, докато брашното (особено ако използвате просо или друго пълнозърнесто брашно) добавя допълнителни хранителни вещества и фибри.

Зелевата питка е идеален избор за бързо, здравословно и бюджетно ястие. 

Със своите прости съставки и лесни стъпки за приготвяне, тя е подходяща както за начинаещи, така и за опитни готвачи. Опитайте тази рецепта и се насладете на вкусно и задоволително ястие, което ще стане фаворит във вашето семейство.

Добър Апетит!

 

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации