Една от любимите ни рецепти е зелевата питка - проста, задоволителна, бюджетна и лесна за приготвяне.
С диаметър на тигана от 24 см, тази рецепта е идеална за бърза вечеря или обяд.
В следващите редове ще ви предоставим подробни инструкции за приготвянето на това вкусно ястие.
Съставки
За да приготвите зелевата пита, ще ви трябват следните съставки:
Бяло зеле - 150-160 гр.
Яйце - 2 бр. (можете да използвате само белтъците)
Сол и подправки - на вкус
Брашно - 20 гр. (например просо)
Малко зехтин - за намазване на тавата
Приготвяне
Подготовка на зелето: Настържете зелето на ситно или го накълцайте с нож.
Посолете го и го намачкайте леко, за да омекне.
Смесване на съставките: В купа добавете яйцата към зелето, след това добавете брашното.
Разбъркайте добре, докато получите хомогенна смес.
Приготвяне на тигана: Загрейте тиган с диаметър 24 см на среден огън.
Намажете го с малко зехтин, за да предотвратите залепването.
Готвене на зелевата питка: Добавете зелевата смес в тигана и я разпределете равномерно по цялата повърхност.
Покрийте с капак и гответе на среден огън за 5-7 минути.
По това време долната част трябва да е добре запечена и сместа да е стегнала.
Обърнете зелевата питка: Ако не можете да я обърнете като палачинка, направете следното: с помощта на шпатула преместете зелевата питка върху чиния, след което я върнете в тигана със запечената страна нагоре.
Покрийте отново тигана и гответе още няколко минути, докато и другата страна стане златиста.
Сервиране
Зелевата питка може да се сервира по различни начини според вашия вкус:
С заквасена сметана: Добавете малко заквасена сметана за кремообразен вкус.
Сос от кисело мляко: Подходящ за по-лек и освежаващ вкус.
Рибен пълнеж: Ако обичате морски дарове, добавете рибен пълнеж за допълнителен протеин.
Зеленчукови гарнитури: Добавете свежи зеленчуци за балансирано хранене.
Ползи и Предимства
Тази рецепта е не само лесна и бърза, но и изключително полезна.
Зелето е богато на витамини и минерали, включително витамин C и витамин K, както и на фибри, които подпомагат храносмилането.
Яйцата осигуряват висококачествени протеини и есенциални аминокиселини, докато брашното (особено ако използвате просо или друго пълнозърнесто брашно) добавя допълнителни хранителни вещества и фибри.
Зелевата питка е идеален избор за бързо, здравословно и бюджетно ястие.
Със своите прости съставки и лесни стъпки за приготвяне, тя е подходяща както за начинаещи, така и за опитни готвачи. Опитайте тази рецепта и се насладете на вкусно и задоволително ястие, което ще стане фаворит във вашето семейство.
Добър Апетит!
Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!