Google Translate

Търсене в този блог

Тайната на приготвянето на кисело мляко като КАМЪК се крие в тази лъжица!

Киселото мляко е традиционна българска храна, която носи богатство от здравословни ползи и е свързана с дълголетието на българските столетници. 

Уникалната бактерия Lactobacillus bulgaricus, която се съдържа в киселото мляко, помага за балансирането на биохимичните процеси в организма, укрепва имунната система и осигурява здраве и красота. 

Въпреки това, съвременното кисело мляко, което се продава в магазините, често съдържа нежелани добавки като консерванти, оцветители, нишесте и палмово масло. 

Добрата новина е, че можем да възвърнем автентичния вкус и полезност на киселото мляко, като го приготвим сами у дома. 

Процесът на квасене е лесен и забавен, а резултатът е вкусен и здравословен продукт.

Необходими Продукти

Домашно прясно мляко от производител ( ако нямате такова препоръчвам краве мляко с масленост над 3% по национален стандарт БДС)

Кисело мляко за закваска което си оставям от предишното квасене (Пропорция: 1 л мляко – 1 супена лъжица закваска)

Процес на Приготвяне

Сваряване на Млякото:

Сварете прясното мляко и го оставете да се охлади до температура около 40 – 41°С.

Тази температура е идеална за заквасване, защото млякото в последствие не отделя цвик и не става прекалено кисело.

Ако желаете млякото да ви е по кисело температурата трябва да е около 45°С.

Можете да проверите температурата с готварски термометър или чрез потапяне на малкия пръст като броите до 10. Млякото трябва да е топло, но не горещо.

Подготовка на Закваската:

В отделен съд разбъркайте киселото мляко енергично, след което го разредете с малка част от охладеното мляко и разбъркайте до пълно хомогенизиране.

Заквасване на Млякото:

Добавете приготвената закваска към останалото мляко, като разбърквате, за да се разнесе равномерно.

Заквасването продължава 4 – 5 часа, като е важно да се запази топлината. 

Можете да покриете съда с одеяло или да го поставите във фурна, загрята на 50°С за половин час, след което да изключите фурната и да оставите млякото там за още 3 до 6 часа.

Охлаждане:

След като млякото се е заквасило, го поставете в хладилник до пълното му охлаждане.

Съвети за Гарантиран Успех

Закваската трябва да е на стайна температура.

Киселото мляко става по-гъсто и вкусно, ако се кваси в по-голямо количество, например в тенджера или в глинен съд.

Домашното кисело мляко е не само вкусно, но и много по-здравословно от купешките алтернативи. 

Процесът на приготвяне е лесен и изисква минимални усилия, а резултатът е продукт, богат на полезни бактерии и без нежелани добавки. 

Като си приготвяте кисело мляко у дома, вие не само възраждате една древна традиция, но и се грижите за своето здраве и това на своето семейство. 

Опитайте и усетете разликата!

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации