Киселото мляко е традиционна българска храна, която носи богатство от здравословни ползи и е свързана с дълголетието на българските столетници.
Уникалната бактерия Lactobacillus bulgaricus, която се съдържа в киселото мляко, помага за балансирането на биохимичните процеси в организма, укрепва имунната система и осигурява здраве и красота.
Въпреки това, съвременното кисело мляко, което се продава в магазините, често съдържа нежелани добавки като консерванти, оцветители, нишесте и палмово масло.
Добрата новина е, че можем да възвърнем автентичния вкус и полезност на киселото мляко, като го приготвим сами у дома.
Процесът на квасене е лесен и забавен, а резултатът е вкусен и здравословен продукт.
Необходими Продукти
Домашно прясно мляко от производител ( ако нямате такова препоръчвам краве мляко с масленост над 3% по национален стандарт БДС)
Кисело мляко за закваска което си оставям от предишното квасене (Пропорция: 1 л мляко – 1 супена лъжица закваска)
Процес на Приготвяне
Сваряване на Млякото:
Сварете прясното мляко и го оставете да се охлади до температура около 40 – 41°С.
Тази температура е идеална за заквасване, защото млякото в последствие не отделя цвик и не става прекалено кисело.
Ако желаете млякото да ви е по кисело температурата трябва да е около 45°С.
Можете да проверите температурата с готварски термометър или чрез потапяне на малкия пръст като броите до 10. Млякото трябва да е топло, но не горещо.
Подготовка на Закваската:
В отделен съд разбъркайте киселото мляко енергично, след което го разредете с малка част от охладеното мляко и разбъркайте до пълно хомогенизиране.
Заквасване на Млякото:
Добавете приготвената закваска към останалото мляко, като разбърквате, за да се разнесе равномерно.
Заквасването продължава 4 – 5 часа, като е важно да се запази топлината.
Можете да покриете съда с одеяло или да го поставите във фурна, загрята на 50°С за половин час, след което да изключите фурната и да оставите млякото там за още 3 до 6 часа.
Охлаждане:
След като млякото се е заквасило, го поставете в хладилник до пълното му охлаждане.
Съвети за Гарантиран Успех
Закваската трябва да е на стайна температура.
Киселото мляко става по-гъсто и вкусно, ако се кваси в по-голямо количество, например в тенджера или в глинен съд.
Домашното кисело мляко е не само вкусно, но и много по-здравословно от купешките алтернативи.
Процесът на приготвяне е лесен и изисква минимални усилия, а резултатът е продукт, богат на полезни бактерии и без нежелани добавки.
Като си приготвяте кисело мляко у дома, вие не само възраждате една древна традиция, но и се грижите за своето здраве и това на своето семейство.
Опитайте и усетете разликата!
Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!