Google Translate

Търсене в този блог

Не купувайте крема сирене - Направете си го у дома само за 5 минути!

Здравейте! Днес ще ви покажем как лесно и бързо да приготвите домашно крема сирене. 

За тази рецепта използваме фермерско мляко, което осигурява по-богат вкус и по-високо съдържание на мазнини. 

Можете да използвате и мляко от магазина, но фермерското мляко ще ви даде малко повече извара на литър. 

Нека преминем към рецептата и да видим как да направим това вкусно крема сирене у дома.

Необходими продукти

2 литра фермерско мляко (или мляко от магазина по БДС стандарт)

8 супени лъжици лимонов сок (по 4 супени лъжици на литър мляко)

Сол на вкус

Суроватка (за омекотяване на консистенцията)

Подправки по избор (мащерка, червен пипер и др.)

Инструкции за приготвяне

1. Сваряване на млякото

Излейте млякото в голяма тенджера и го загрейте на среден огън, докато достигне точката на кипене. 

Важно е да не го оставяте да кипи прекалено дълго, за да не загори.

2. Добавяне на лимонов сок

След като млякото достигне точка на кипене, добавете лимоновия сок. 

За всеки литър мляко използвайте 4 супени лъжици лимонов сок. 

В този случай, за 2 литра мляко ще добавите общо 8 супени лъжици лимонов сок. 

Разбъркайте добре млякото, докато започне да се образува извара.

3. Образуване на изварата

След като добавите лимоновия сок, разбърквайте млякото, докато започне да се отделя изварата от суроватката. 

Изварата ще остане на дъното на съда, а суроватката ще бъде жълтеникава на цвят и ще е отгоре.

4. Прецеждане на суроватката

Изключете котлона и поставете телена цедка върху друга тенджера или купа. 

Прецедете суроватката от изварата, като оставите изварата в цедката.

5. Приготвяне на крема сиренето

Поставете изварата в кухненския робот. 

Добавете малко сол на вкус и малко суроватка, за да омекотите консистенцията. 

Вместо суроватка можете да използвате мляко или сметана за по-богат вкус. 

Можете да добавите и подправки като мащерка и червен пипер, за да овкусите крема сиренето по ваш вкус.

6. Консистенция и съхранение

След като постигнете желаната консистенция, прехвърлете крема сиренето в подходящ съд и го съхранявайте в хладилника. 

Препоръчително е да го консумирате в рамките на 3 дни за най-добър вкус и свежест.

7. Начини на консумация

Това крема сирене е идеално за закуска. 

Намажете го върху хляб и се насладете на неговата кремообразна текстура. 

Можете да го използвате и в различни рецепти или да го сервирате с пресни зеленчуци.

Приготвянето на домашно крема сирене е лесно и забавно. 

Тази рецепта използва прости съставки и ви позволява да създадете вкусен продукт, който може да бъде част от вашата ежедневна диета. 

Изпробвайте нашата рецепта и се насладете на здравословно и вкусно домашно крема сирене. 

Успех на всички, които ще опитат!

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации