Пърленките на тиган са перфектната алтернатива на традиционния хляб.
Те са лесни за приготвяне и изключително вкусни.
В тази статия ще ви покажем как да направите тези чудесни пърленки само за 10 минути без да използвате мая.
Необходими съставки:
480 г брашно
220 г кисело мляко
200 мл вода
10 г бакпулвер
1 ч.л. сол
За намазване:
Пресован чесън (коригирайте количеството на вкус)
Малко масло
Билки на вкус (като магданоз, кориандър или розмарин)
Подготовка:
Направете тестото:
В голяма купа за смесване комбинирайте брашното, бакпулвера и солта.
Добавете киселото мляко и водата към сухите съставки.
Смесете с ръце или с миксер, докато се получи гладко тесто.
Ако тестото ви се струва твърде лепкаво, добавете още малко брашно; ако е прекалено сухо, добавете още малко вода.
Оформете питките:
Откъснете малки парчета от тестото и оформете топки.
Върху леко набрашнена повърхност сплескайте всяка топка с точилка, за да оформите питките с диаметър около 10-12 см.
Пригответе пърленките:
Загрейте незалепващ тиган на средна температура. След като се загрее, сложете една питка в тигана.
Запечете всяка страна за около 2-3 минути или докато станат златисто кафяви и леко бухнат.
Повторете процеса с останалите питки.
Намазване с чесново масло:
В малка купа смесете малко масло с пресован чесън и избраните от вас билки.
Това ще бъде вашата богата на вкус смес за намазване.
След като всяка пърленка е изпечена, намажете горната страна със сместа от чесново масло, докато са още топли.
Това ще ги насити с вкусен аромат на чесън.
Предложения за сервиране:
Пици: Използвайте пърленките като основа за бързи пици, добавяйки вашите любими топинги.
Гарнитура: Поднесете пърленките като гарнитура за потапяне в любимите ви супи или яхнии.
Обвивки: Използвайте ги като обвивки за сандвичи или гирос.
Дипове: Сервирайте с различни дипове като хумус, дзадзики или баба гануш.
Тези меки и апетитни пърленки са лесни за приготвяне и изключително вкусни.
Независимо дали ги сервирате като основно ястие или като гарнитура, те със сигурност ще впечатлят всички на масата.
Пригответе ги за 10 минути и се насладете на домашно приготвените пърленки без мая!
Насладете се на вашите чеснови хлебчета топли и свежи!
Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!