Google Translate

Търсене в този блог

Ето как консервирам печени чушки с чесън от 10 години - салата за зимата

Консервирането на печени чушки с чесън е чудесен начин да се насладите на вкуса на лятото през студените зимни месеци. 

Ето една лесна и вкусна рецепта, която ще ви помогне да запазите аромата и вкуса на свежите чушки.

Съставки:

2 кг червени чушки

10 скилидки чесън

1 връзка пресен магданоз

1 чаена лъжичка сол

100 мл оцет 9%

100 мл растително масло

Начин на приготвяне:

Подготовка на чушките:

Измийте добре 2 кг червени чушки. Поставете ги в тава, покрита с хартия за печене.

Загрейте фурната на 250°C и сложете чушките да се пекат близо до горния нагревател.

Печене на чушките:

Печете чушките около 20 минути от едната страна, след което ги обърнете и печете още 10 минути. 

Времето за печене може да варира в зависимост от вашата фурна и размера на чушките.

След като чушките са изпечени, ги прехвърлете в тава и ги покрийте, за да се задушат и изстинат. Това ще улесни беленето.

Обелване на чушките:

Когато чушките са достатъчно изстинали, обелете кожата им. 

Отстранете стъблото и семките. Не е необходимо да почиствате семките старателно – ако остане малко, не е страшно.

Приготвяне на салатата:

Нарежете обелените чушки на парчета по желание и ги поставете в голяма купа.

Нарежете 10 скилидки чесън на тънки лентички и добавете към чушките.

Нарежете една връзка пресен магданоз и го добавете в купата.

Добавете 1 чаена лъжичка сол, 100 мл оцет 9% и 100 мл растително масло.

Разбъркайте добре всичко, за да се комбинират вкусовете.

Овкусяване и съхранение:

Оставете сместа да престои 30 минути, за да се овкуси добре. След това опитайте и, ако е необходимо, добавете още сол или подправки по ваш вкус.

След като салатата е добре овкусена, разпределете я в чисти и стерилизирани буркани.

Стерилизиране:

Поставете кърпа на дъното на голяма тенджера и наредете бурканите вътре. Налейте вода до капачката на буркана.

Сложете тенджерата на огъня и когато водата заври, намалете температурата.

 Стерилизирайте бурканите за 35 минути – водата трябва само да къкри леко.

След стелиризацията оставете бурканите да се охладят постепенно във водата.

Съхранение:

Охладените буркани съхранявайте на тъмно и хладно място. Те ще бъдат готови за консумация през зимата.

Тази рецепта за печени чушки с чесън е чудесен начин да добавите вкус и аромат към вашите зимни ястия. 

Насладете се на тази лесна и вкусна рецепта, която ще ви донесе много радост и задоволство през студените месеци!

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации