Консервирането на печени чушки с чесън е чудесен начин да се насладите на вкуса на лятото през студените зимни месеци.
Ето една лесна и вкусна рецепта, която ще ви помогне да запазите аромата и вкуса на свежите чушки.
Съставки:
2 кг червени чушки
10 скилидки чесън
1 връзка пресен магданоз
1 чаена лъжичка сол
100 мл оцет 9%
100 мл растително масло
Начин на приготвяне:
Подготовка на чушките:
Измийте добре 2 кг червени чушки. Поставете ги в тава, покрита с хартия за печене.
Загрейте фурната на 250°C и сложете чушките да се пекат близо до горния нагревател.
Печене на чушките:
Печете чушките около 20 минути от едната страна, след което ги обърнете и печете още 10 минути.
Времето за печене може да варира в зависимост от вашата фурна и размера на чушките.
След като чушките са изпечени, ги прехвърлете в тава и ги покрийте, за да се задушат и изстинат. Това ще улесни беленето.
Обелване на чушките:
Когато чушките са достатъчно изстинали, обелете кожата им.
Отстранете стъблото и семките. Не е необходимо да почиствате семките старателно – ако остане малко, не е страшно.
Приготвяне на салатата:
Нарежете обелените чушки на парчета по желание и ги поставете в голяма купа.
Нарежете 10 скилидки чесън на тънки лентички и добавете към чушките.
Нарежете една връзка пресен магданоз и го добавете в купата.
Добавете 1 чаена лъжичка сол, 100 мл оцет 9% и 100 мл растително масло.
Разбъркайте добре всичко, за да се комбинират вкусовете.
Овкусяване и съхранение:
Оставете сместа да престои 30 минути, за да се овкуси добре. След това опитайте и, ако е необходимо, добавете още сол или подправки по ваш вкус.
След като салатата е добре овкусена, разпределете я в чисти и стерилизирани буркани.
Стерилизиране:
Поставете кърпа на дъното на голяма тенджера и наредете бурканите вътре. Налейте вода до капачката на буркана.
Сложете тенджерата на огъня и когато водата заври, намалете температурата.
Стерилизирайте бурканите за 35 минути – водата трябва само да къкри леко.
След стелиризацията оставете бурканите да се охладят постепенно във водата.
Съхранение:
Охладените буркани съхранявайте на тъмно и хладно място. Те ще бъдат готови за консумация през зимата.
Тази рецепта за печени чушки с чесън е чудесен начин да добавите вкус и аромат към вашите зимни ястия.
Насладете се на тази лесна и вкусна рецепта, която ще ви донесе много радост и задоволство през студените месеци!
Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!