Google Translate

Търсене в този блог

Сочна морковена торта! Без брашно, захар, масло или яйца!

Има много рецепти за торта с моркови и съм изпробвал, различни версии. 

Бих искал да кажа, че тази рецепта е не само най-лесната за изпълнение, но и най-вкусната! 

Ето как можете да я приготвите:

Съставки:

60 г сушени сливи (може да ги замените със стафиди)

2 супени лъжици ленено семе (златно)

90 мл вода

230 г настъргани моркови

80 г овесени ядки

60 г бадеми (или други ядки )

1 ч.л. бакпулвер

щипка сол

2 ч.л. стевия

1 ч.л. канела

100 мл мляко (вода или портокалов сок)

Начин на приготвяне:

Подготовка на съставките:

Залейте 60 г сушени сливи с вряща вода и ги оставете да престоят 10 минути.

Смелете 2 супени лъжици ленено семе с блендер и добавете 90 мл вода. Оставете да престои, за да се сгъсти.

Настържете около 230 г моркови на ситно ренде.

Нарежете на ситно накиснатите сливи.

Смелете 80 г овесени ядки и 60 г бадеми в блендера.

Смесване на съставките:

В голяма купа комбинирайте настърганите моркови, нарязаните сливи, смлените овесени ядки и бадеми.


Добавете бакпулвера, щипка сол, стевията и канелата.

Прибавете сгъстената ленена смес (или 2 яйца, ако предпочитате) и 100 мл мляко (или вода/портокалов сок).

Объркайте сместа много добре

Печене на тортата:

Покрийте с хартия за печене

Разстелете тестото на тънък слой (около 0,5 см височина).

Печете на 170°C около 20-25 минути. 

Проверете готовността с клечка за зъби – ако излиза чиста, тортата е готова.

След като е изпечен, блата се нарязва и започваме да оформяме нашата морковената торта

Приготвяне на крема:

За крема използвайте рикота, смесена с кисело мляко. 

Рикотата има деликатна текстура и сладък вкус, който перфектно допълва морковената торта.

Може да замените рикотата с крема сирене на растителна основа с лимонена кора.

Използвайте шпатула, за да оформите добре тортата с крема.

Сервиране:

Тортата има толкова наситен вкус, че можете да я сервирате без допълнителна украса.

Поставете тортата в хладилника за 30 минути, за да се стабилизира.

Ползи от съставките:

Моркови: Богати на бета-каротин и витамин А, помагат за поддържане на здравето на кожата и очите.

Сушени сливи: Добър източник на антиоксиданти и фибри, подпомагат храносмилането.

Ленено семе: Съдържа омега-3 мастни киселини и фибри, които подпомагат сърдечното здраве и доброто храносмилане.

Овесени ядки: Богати на фибри и протеини, подпомагат дълготрайното чувство на ситост.

Бадеми: Богати на витамин Е и здравословни мазнини, подпомагат кожата и косата.

Пригответе този деликатен сладкиш с моркови по тази рецепта и се насладете на вкусен и здравословен десерт! 

Вашето семейство и приятели със сигурност ще останат впечатлени от този невероятен сладкиш.

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации