Има много рецепти за торта с моркови и съм изпробвал, различни версии.
Бих искал да кажа, че тази рецепта е не само най-лесната за изпълнение, но и най-вкусната!
Ето как можете да я приготвите:
Съставки:
60 г сушени сливи (може да ги замените със стафиди)
2 супени лъжици ленено семе (златно)
90 мл вода
230 г настъргани моркови
80 г овесени ядки
60 г бадеми (или други ядки )
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
2 ч.л. стевия
1 ч.л. канела
100 мл мляко (вода или портокалов сок)
Начин на приготвяне:
Подготовка на съставките:
Залейте 60 г сушени сливи с вряща вода и ги оставете да престоят 10 минути.
Смелете 2 супени лъжици ленено семе с блендер и добавете 90 мл вода. Оставете да престои, за да се сгъсти.
Настържете около 230 г моркови на ситно ренде.
Нарежете на ситно накиснатите сливи.
Смелете 80 г овесени ядки и 60 г бадеми в блендера.
Смесване на съставките:
В голяма купа комбинирайте настърганите моркови, нарязаните сливи, смлените овесени ядки и бадеми.
Добавете бакпулвера, щипка сол, стевията и канелата.
Прибавете сгъстената ленена смес (или 2 яйца, ако предпочитате) и 100 мл мляко (или вода/портокалов сок).
Объркайте сместа много добре
Печене на тортата:
Покрийте с хартия за печене
Разстелете тестото на тънък слой (около 0,5 см височина).
Печете на 170°C около 20-25 минути.
Проверете готовността с клечка за зъби – ако излиза чиста, тортата е готова.
След като е изпечен, блата се нарязва и започваме да оформяме нашата морковената торта
Приготвяне на крема:
За крема използвайте рикота, смесена с кисело мляко.
Рикотата има деликатна текстура и сладък вкус, който перфектно допълва морковената торта.
Може да замените рикотата с крема сирене на растителна основа с лимонена кора.
Използвайте шпатула, за да оформите добре тортата с крема.
Сервиране:
Тортата има толкова наситен вкус, че можете да я сервирате без допълнителна украса.
Поставете тортата в хладилника за 30 минути, за да се стабилизира.
Ползи от съставките:
Моркови: Богати на бета-каротин и витамин А, помагат за поддържане на здравето на кожата и очите.
Сушени сливи: Добър източник на антиоксиданти и фибри, подпомагат храносмилането.
Ленено семе: Съдържа омега-3 мастни киселини и фибри, които подпомагат сърдечното здраве и доброто храносмилане.
Овесени ядки: Богати на фибри и протеини, подпомагат дълготрайното чувство на ситост.
Бадеми: Богати на витамин Е и здравословни мазнини, подпомагат кожата и косата.
Пригответе този деликатен сладкиш с моркови по тази рецепта и се насладете на вкусен и здравословен десерт!
Вашето семейство и приятели със сигурност ще останат впечатлени от този невероятен сладкиш.
Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!