Google Translate

Търсене в този блог

Добавете просто оцет (9%). Малко хора знаят тази тайна! Баба ми ме научи

Домашните пухкави кифлички се приготвят супер лесно. 

Вкусът на домашното не прилича на нищо друго, а съставките са пресни и по-качествени от тези на кифлите, купени от пекарната. 

Текстурата е лека и пухкава, с приятен аромат, който я характеризира.

Има нещо в домашния привкус, което не може да се намери в купените от магазина кифли. 

Освен това можете да напълните тези изкушения с вкусни съставки като сирене, зеленчуци, мармалад и каквото ви хрумне. 

Вкусовите комбинации могат да бъдат безкрайни и гарантират удовлетворение. Най-хубавото на домашните кифли е, че можете да ги персонализирате по ваш вкус.

Освен това в тази рецепта има нещо специално, тъй като има тайна съставка, която ще ги направи много по-пухкави и меки: оцет.

 Съставки

- 600 гр. брашно

- 400 мл топло мляко

- 8 гр. мая

- 80 гр. захар

- 1 ч.л.сол

- 2 ч.л. оцет

- 70 гр масло

- 1 яйце

- Маково семе

Процедура

Като начало в съд ще поставим топлото мляко, заедно със захарта, чаената лъжичка сол и яйцето. Разбъркваме много добре, докато се смесят всички съставки.

След като приключим с смесването, ще добавим маята. Отново разбъркваме много добре, докато маята се активира.

Покриваме с найлоново фолио и оставяме да почине около 15 минути. Ще забележите, че консистенцията ще стане някак пенеста.

След това време ще сложим брашното в друг съд, ще направим дупка в центъра и там ще излеем сместа от мая и мляко, която вече сме активирали.

С помощта на шпатула започваме да смесваме съставките. 

Трябва да изглежда като много лепкаво тесто, това е, когато приключим с добавянето на още около 3 супени лъжици брашно, за да завършим добре оформянето на тестото. 

Тестото трябва да е малко лепкаво, това ще бъде идеалната текстура.

Изсипваме тестото върху плота и започваме да месим. 

Ще добавим маслото, но само 40 грама от определеното количество, нарязваме го на кубчета и го месим отново, но имайте търпение, заслужава си! 

След като приключим с месенето, разтваряме тестото с ръце и добавяме 2 чаени лъжички оцет. Омесваме отново, за да се смесят добре.

Слагаме тестото в предварително намаслен съд, покриваме с найлоново фолио и оставяме да почине около 30 минути.

След това време разтегляме тестото в квадратна форма и добавяме останалото масло с помощта на шпатула. Ще го разпределим равномерно върху цялото тесто.


След това хващаме една от страните и ще я отведем към центъра, след което ще затворим с другия край. 

Ще изрежем парчета с размера, който желаете, за да направите кифличките и ще им придадем желаната форма. Можем да направим кифлички или франзели.

Поставяме ги върху тава с хартия за печене, за да не изгорят при печене.

Покриваме с найлонова торбичка и ги оставяме да починат  за около 15 минути.

Завършваме като ги намазваме с жълтък и поръсим с маково семе за украса.

Слагаме в предварително загрята фурна на около 180°, за около 30 минути. Изваждаме и оставяме да изстинат добре преди да опитаме и готово!

Ако имате въпроси относно приготвянето на тази рецепта, ви каним да гледате следното видео на Азиза Готовит:

Съвети

Един от най-важните съвети за приготвяне на домашни кифлички е да използвате най-пресните съставки. 

Опитайте се да изберете внимателно вашето брашно, мая и други съставки, тъй като те ще повлияят пряко на вкуса и текстурата.

Освен това ще искате да се уверите, че съставките са измерени и смесени правилно, тъй като това ще помогне на кифличките да втасат добре и да имат лека, пухкава текстура.

Също така е важно да оставите тестото да втаса, преди да го изпечете. Така кифличките ще имат по-добра консистенция и вкус, тъй като маята ще има време да подейства и тестото да почине.

И накрая, уверете се, че ги печете на правилната температура и за точното време. Това ще гарантира, че са изпечени добре и ще имат хрупкав външен вид.

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации