Домашните пухкави кифлички се приготвят супер лесно.
Вкусът на домашното не прилича на нищо друго, а съставките са пресни и по-качествени от тези на кифлите, купени от пекарната.
Текстурата е лека и пухкава, с приятен аромат, който я характеризира.
Има нещо в домашния привкус, което не може да се намери в купените от магазина кифли.
Освен това можете да напълните тези изкушения с вкусни съставки като сирене, зеленчуци, мармалад и каквото ви хрумне.
Вкусовите комбинации могат да бъдат безкрайни и гарантират удовлетворение. Най-хубавото на домашните кифли е, че можете да ги персонализирате по ваш вкус.
Освен това в тази рецепта има нещо специално, тъй като има тайна съставка, която ще ги направи много по-пухкави и меки: оцет.
Съставки
- 600 гр. брашно
- 400 мл топло мляко
- 8 гр. мая
- 80 гр. захар
- 1 ч.л.сол
- 2 ч.л. оцет
- 70 гр масло
- 1 яйце
- Маково семе
Процедура
Като начало в съд ще поставим топлото мляко, заедно със захарта, чаената лъжичка сол и яйцето. Разбъркваме много добре, докато се смесят всички съставки.
След като приключим с смесването, ще добавим маята. Отново разбъркваме много добре, докато маята се активира.
Покриваме с найлоново фолио и оставяме да почине около 15 минути. Ще забележите, че консистенцията ще стане някак пенеста.
След това време ще сложим брашното в друг съд, ще направим дупка в центъра и там ще излеем сместа от мая и мляко, която вече сме активирали.
С помощта на шпатула започваме да смесваме съставките.
Трябва да изглежда като много лепкаво тесто, това е, когато приключим с добавянето на още около 3 супени лъжици брашно, за да завършим добре оформянето на тестото.
Тестото трябва да е малко лепкаво, това ще бъде идеалната текстура.
Изсипваме тестото върху плота и започваме да месим.
Ще добавим маслото, но само 40 грама от определеното количество, нарязваме го на кубчета и го месим отново, но имайте търпение, заслужава си!
След като приключим с месенето, разтваряме тестото с ръце и добавяме 2 чаени лъжички оцет. Омесваме отново, за да се смесят добре.
Слагаме тестото в предварително намаслен съд, покриваме с найлоново фолио и оставяме да почине около 30 минути.
След това време разтегляме тестото в квадратна форма и добавяме останалото масло с помощта на шпатула. Ще го разпределим равномерно върху цялото тесто.
След това хващаме една от страните и ще я отведем към центъра, след което ще затворим с другия край.
Ще изрежем парчета с размера, който желаете, за да направите кифличките и ще им придадем желаната форма. Можем да направим кифлички или франзели.
Поставяме ги върху тава с хартия за печене, за да не изгорят при печене.
Покриваме с найлонова торбичка и ги оставяме да починат за около 15 минути.
Завършваме като ги намазваме с жълтък и поръсим с маково семе за украса.
Слагаме в предварително загрята фурна на около 180°, за около 30 минути. Изваждаме и оставяме да изстинат добре преди да опитаме и готово!
Ако имате въпроси относно приготвянето на тази рецепта, ви каним да гледате следното видео на Азиза Готовит:
Съвети
Един от най-важните съвети за приготвяне на домашни кифлички е да използвате най-пресните съставки.
Опитайте се да изберете внимателно вашето брашно, мая и други съставки, тъй като те ще повлияят пряко на вкуса и текстурата.
Освен това ще искате да се уверите, че съставките са измерени и смесени правилно, тъй като това ще помогне на кифличките да втасат добре и да имат лека, пухкава текстура.
Също така е важно да оставите тестото да втаса, преди да го изпечете. Така кифличките ще имат по-добра консистенция и вкус, тъй като маята ще има време да подейства и тестото да почине.
И накрая, уверете се, че ги печете на правилната температура и за точното време. Това ще гарантира, че са изпечени добре и ще имат хрупкав външен вид.
Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!