Карталаците са ястие, което носи уют и топлина на всяка трапеза. Те са вкусни, лесни за приготвяне и идеални за закуска, обяд или вечеря.
В тази статия ще ви представим рецепта за карталаци със сирене и кашкавал – ястие, което ще зарадва цялото семейство.
Това е ястие, което се приготвя лесно и бързо, с основни съставки като брашно, вода, сирене и кашкавал.
В различните региони на България съществуват различни варианти на рецептата, като някои включват яйца или кисело мляко, а други са по-прости и традиционни.
Необходими продукти
2 чаши пшенично брашно (здравословен вариант е с пълнозърнесто брашно)
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка сода за хляб
1 чаша кисело мляко
1/2 чаша вода
100 г сирене
100 г кашкавал
2 супени лъжици зехтин или масло за печене
Инструкции за приготвяне
Подготовка на тестото:
В голяма купа смесете брашното, солта и содата за хляб.
Добавете киселото мляко и водата, след което разбъркайте добре, докато се получи гладко тесто.
Оставете тестото да почине за около 10-15 минути.
Приготвяне на пълнежа:
Настържете сиренето и кашкавала и ги смесете в купа.
Приготвяне на карталаците:
Разделете тестото на малки топки и ги разточете на тънки кръгове с диаметър около 15 см.
Поставете по една супена лъжица от сместа със сирене и кашкавал върху всяка разточена кръгче.
Сгънете кръгчето на половина, като притиснете краищата, за да запечатате пълнежа вътре.
Печене:
Загрейте зехтина или маслото в голям тиган на среден огън.
Печете карталаците по 2-3 минути от всяка страна, докато станат златисти и хрупкави.
Ако предпочитате, можете да ги изпечете и във фурната, като ги подредите върху тава, покрита с хартия за печене, и печете при 200°C за около 15-20 минути.
Сервиране:
Сервирайте карталаците топли, придружени от свежа салата или кисело мляко.
Полезни съвети
Вариации на рецептата:
Можете да добавите и други видове сирена или зелени подправки за разнообразие.
Правилно замесване на тестото:
Уверете се, че тестото е добре замесено и гладко, за да получите перфектната текстура на карталаците.
Техника за печене:
Печете карталаците на умерен огън, за да се получат хрупкави отвън и меки отвътре.
Карталаците със сирене и кашкавал са перфектното ястие за всяка трапеза – бързо, лесно и невероятно вкусно.
С нашата рецепта ще можете да приготвите тези вкусотии у дома и да зарадвате своите близки с традиционен български вкус.
Опитайте тази рецепта още днес и се насладете на удоволствието от домашно приготвените карталаци.
Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!