Google Translate

Търсене в този блог

Вкусни карталаци със сирене и кашкавал: традиционна и лесна рецепта

Карталаците са ястие, което носи уют и топлина на всяка трапеза. Те са вкусни, лесни за приготвяне и идеални за закуска, обяд или вечеря. 

В тази статия ще ви представим рецепта за карталаци със сирене и кашкавал – ястие, което ще зарадва цялото семейство. 

Това е ястие, което се приготвя лесно и бързо, с основни съставки като брашно, вода, сирене и кашкавал. 

В различните региони на България съществуват различни варианти на рецептата, като някои включват яйца или кисело мляко, а други са по-прости и традиционни.

Необходими продукти

2 чаши пшенично брашно (здравословен вариант е с пълнозърнесто брашно)

1 чаена лъжичка сол

1 чаена лъжичка сода за хляб

1 чаша кисело мляко

1/2 чаша вода

100 г сирене

100 г кашкавал

2 супени лъжици зехтин или масло за печене

Инструкции за приготвяне

Подготовка на тестото:

В голяма купа смесете брашното, солта и содата за хляб.

Добавете киселото мляко и водата, след което разбъркайте добре, докато се получи гладко тесто.

Оставете тестото да почине за около 10-15 минути.

Приготвяне на пълнежа:

Настържете сиренето и кашкавала и ги смесете в купа.

Приготвяне на карталаците:

Разделете тестото на малки топки и ги разточете на тънки кръгове с диаметър около 15 см.

Поставете по една супена лъжица от сместа със сирене и кашкавал върху всяка разточена кръгче.

Сгънете кръгчето на половина, като притиснете краищата, за да запечатате пълнежа вътре.

Печене:

Загрейте зехтина или маслото в голям тиган на среден огън.

Печете карталаците по 2-3 минути от всяка страна, докато станат златисти и хрупкави.

Ако предпочитате, можете да ги изпечете и във фурната, като ги подредите върху тава, покрита с хартия за печене, и печете при 200°C за около 15-20 минути.

Сервиране:

Сервирайте карталаците топли, придружени от свежа салата или кисело мляко.

Полезни съвети

Вариации на рецептата:

Можете да добавите и други видове сирена или зелени подправки за разнообразие.

Правилно замесване на тестото:

Уверете се, че тестото е добре замесено и гладко, за да получите перфектната текстура на карталаците.

Техника за печене:

Печете карталаците на умерен огън, за да се получат хрупкави отвън и меки отвътре.

Карталаците със сирене и кашкавал са перфектното ястие за всяка трапеза – бързо, лесно и невероятно вкусно. 

С нашата рецепта ще можете да приготвите тези вкусотии у дома и да зарадвате своите близки с традиционен български вкус. 

Опитайте тази рецепта още днес и се насладете на удоволствието от домашно приготвените карталаци. 

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации