Тиквичката е любимият ми зеленчук - свеж, сочен и освен това съдържа минимум калории.
Приготвянето и е лесно и може да се използва за много страхотни и вкусни рецепти.
Предлагам ви моите най-популярни рецепти за приготвяне на тиквички, които определено ще намерят място във вашата кухня.
Отлична колекция от рецепти с тиквички. Опитвали ли сте например сладко сладко от тиквички и джинджифил или солен сладкиш от тиквички?
Това са най-добрите рецепти за сезона - всяка от тях си заслужава да бъде изпробвана.
Тиквички с кашкавал
Приготвяне:
1 млада тиквичка (около 250 гр.)
1 кашкавал
2 нарязани пресни глави лук
3 скилидки чесън
3 супени лъжици овесени ядки
2 лъжици обикновено брашно
1 яйце
галета
Олио за пържене (вариант без пържене)
По желание (ситно нарязан копър)
Приготвяне:
Измитите тиквички се настъргват на едро, включително кората.
Посолете, смесете с овесените ядки и оставете за 20 минути. Ако в тиквичките има още вода, след като са престояли, отцедете я.
Кашкавала се настъргва на едро и се добавя към тиквичките заедно с яйцето, чушката, чесъна, лука и брашното.
Ще приготвим смес, която е достатъчно хомогенна, за да оформяме кюфтенца. Пригответе галета според нуждите.
Взимаме приблизително същото количество от сместа и оформяме кюфтета, които покриваме с галета. Пържат се в сгорещено олио до златисто от двете страни.
За тези от вас които се придържат към здравословно хранене може да ги изпечете на фурна,
Сладко от тиквички
Имаме нужда от:
1 кг зелени тиквички
330 г гранулирана захар
2 парчета лимон
Джинджифил - 4 см
Приготвяне:
Обелете тиквичките и ги нарежете на кубчета. Поръсваме ги със захар, заливаме ги със сока от 2 големи лимона и ги поставяме в съд на котлона да се задушат.
Тиквичката не я поливаме, защото има много вода, така че пуска достатъчно сок.
Когато тиквичките се сварят до омекване, малко преди да ги свалите от котлона, добавете към тях нарязан джинджифил.
Оставих сместа да се охлади за известно време и я пасирах в блендер. Стерилизирах сладкото за 5 минути от началото на кипенето. Разсипете готовото сладко в стерилизирани бурканчета.
Палачинки от тиквички с пълнеж
Абсолютно фантастични палачинки от тиквички с пълнеж: Рецепта на една леля от наше село!
Имаме нужда от:
1 голяма тиквичка
2 яйца
1 картоф
1-2 скилидки чесън
50 г настърган кашкавал
Гладко брашно 2-3 или лъжици според нуждите
Сол, черен пипер, щипка лют пипер
Пълнеж:
Сметана
Топено сирене
Скилидка чесън
Едро нарязан зелен лук
Сол, черен пипер на вкус
Приготвяне:
Обелете тиквичките (не е нужно, ако са млади), настържете ги и ги посолете - оставете ги няколко минути. Добавяме настърган картоф, кашкавал, пресован чесън, яйца и брашно, така че да получим консистенция на тестото. (можете също да добавите настъргана целина или моркови към тестото, не се страхувайте да експериментирате, правили сме различни варианти).
От тестото разделяме в тигана по-малки палачинки, които пържим от двете страни до златисто.
Отстранете излишната мазнина от пържените тиквички като ги сложете на хартия. Половината от палачинките се нареждат в чиния и се намазват със сметана, (топено сирене), лук и чесън. Добавете останалите палачинки върху тях и сервирайте. Това е удоволствие!
Също толкова сполучливи са и ако ги приготвите на фурна
Палачинки от тиквички с кефир
Имаме нужда от:
Тиквички 450гр
Кефир 300 мл
Яйца 4 бр
Гладко брашно 350гр
Слънчогледово масло 1 супена лъжица
Магданоз 2 лъжици
сол
Сода 0,5 ч.л
Масло за намазване на палачинки
шунка
сирене
Приготвяне:
Настържете тиквичките на ситно ренде, изстискайте сока. Добавете яйце, сол, кефир, нарязан магданоз и разбъркайте всичко.
Постепенно добавете брашно, омесете гъсто тесто. Добавете 1 супена лъжица растително масло, сода и разбъркайте.
Оставете да престои 20 минути. Запечете в горещ тиган с растително масло, от двете страни до златисто кафяво.
Намажете готовите палачинки с масло и подправете на вкус.
Селско удоволствие от тиквички
Имаме нужда от:
2 по-малки тиквички (около 500-600гр.)
150 гр. месен деликатес (аз използвах луканка и шунка)
150-200 г пушено сирене (или обикновен едам)
2 по-големи яйца или 3 по-малки
4 скилидки чесън
Подправки на вкус или пресни билки (риган, кимион...)
1-2 лъжици сметана - по желание
1/2 оп бакпулвер
Сол и черен пипер на вкус
1 чаша галета
Масло
Приготвяне:
На едро ренде настържете цялата тиквичка в голяма купа.
Добавете пушеното сирене, сметаната и ситно нарязаните колбаси.
Добавете пресни нарязани билки или сушени билки на вкус.
Добавяме и яйцата, галетата (заделяме малко за изсипване на тавата), пресованият чесън, бакпулвера, сол и черен пипер на вкус. Премесваме и нареждаме в по-висока тава, която предварително сме намазали с олио и поръсили с малко галета.
Пече се в загрята фурна при температура около 180 градуса за половин час. Но за да сме сигурни, проверяваме с клечка дали е изпечено.
Тиквички, запечени със сметанов сос
Имаме нужда от:
3 броя млади тиквички
50 г краве масло
100 г сладка сметана
2 яйца
1 скилидка чесън
Сол, черен пипер и сладък пипер на вкус
Приготвяне:
Измийте тиквичките (не е необходимо да ги белите) и ги нарежете на тънки кръгчета. Поръсете колелцата със сол и ги оставете да се потят за 15 минути. След това премахваме излишната течност.
Смесете омекналото масло със сметаната, яйцата и счукания чесън.
Подправете със сол и черен пипер.
Намажете формата за печене с олио или масло и наредете кръгчетата тиквички.
Тиквичките се заливат със соса, поръсват се с червен пипер и се добавят сол и черен пипер на вкус.
Печете в загрята фурна на 200 градуса около 30 минути.
Кюфтета от тиквички на фурна
Имат вкус на пържени и можете да ги приготвите почти без мазнина: Фантастични тиквички със кашкавал, запечени на фурна!
Имаме нужда от:
3 млади тиквички
2 яйца
200 г ситно настърган кашкавал
200 г сирене фета
3 скилидки чесън
галета
2-3 супени лъжици обикновено брашно
Китка копър
Сол, черен пипер, червен пипер
Приготвяне:
Измийте тиквичките и копъра. Тиквичките се настъргват, посоляват се и се оставят за 15 минути да си пуснат водата. Отцедете ги и добавете настъргания кашкавал и натрошеното сирене фета.
Добавете яйцата, ситно накълцания копър, пресования чесън, сол, черен пипер, червен пипер и брашно. Разбъркваме всичко старателно и от сместа оформяме топчета, които намазваме с галета и редим в тава, застлана с хартия за печене. Натиснете с ръка, за да оформите кюфте.
Намажете кюфтетата с малко мазнина и ги сложете в загрятата фурна. Печете на 180 градуса за 40 минути. Обърнете по време на печене.
Може и да запържите сместа, но определено препоръчвам по-лекия изпечен вариант.
Лесно руло от тиквички
Забравете за пържените тиквички: просто изсипете тестото върху тава за печене, навийте го и имате супер вкусна лятна закуска без зрънце брашно!
Имаме нужда от:
2 тиквички
5 яйца
2 скилидки чесън
50 г пармезан
Сол и черен пипер
За плънката:
200 г извара, крема сирене (или любима която ви е любима)
100 г шунка, нарязана на филийки
Забележка: можете да добавите овесени ядки към тестото, като в този случай са достатъчни 3 яйца
Измийте, настържете и посолете тиквичките - оставете за 15 минути и изцедете сока. След това добавяме яйцата, пресования чесън, сиренето и разбъркваме еднородна маса, която нареждаме равномерно върху тава за печене. Пече се в загрята фурна на 190 градуса около 20 минути - или до златисто тесто.
След това просто го оставяме да изстине, намазваме го със крема сирене и върху него нареждаме резените шунка. Навийте на руло и сервирайте.
Можете да добавите любимите си подправки, зелени билки или, например, нарязана люта чушка към тестото, ако обичате пикантни закуски.
Топчета от тиквички и капкавал
Сочни топчета от тиквички и кашкавал
Имаме нужда от:
За плънката:
1 тиквичка
3 скилидки чесън
Чаена лъжичка сол
Черен смлян пипер
1 яйце
100 г настърган твърд кашкавал
4 лъжици галета
За сместа:
3 лъжици обикновено брашно
5 лъжици галета
1 яйце
Приготвяне:
Обелете тиквичките и ги настържете на едро на ренде. Посолете и оставете да престои малко, докато тиквичките си пуснат сока.
Отстранете излишната течност, добавете сирене, галета, чесън, яйце, черен пипер и сол. Смесете всички съставки заедно старателно.
Оформяме от масата топчета, които завиваме в класическа тройка (брашно, яйце, галета).
Пържете в олио, докато топчетата станат златисти на повърхността. Отстранете излишната мазнина със салфетка.
Можете да ги направите и на фурна
Рулца от тиквички с пиле
Имаме нужда от:
Млади тиквички или тиква
1 парче пилешки гърди
2 скилидки чесън
50 настърган твърд кашкавал
сос от червен пипер (не лют)
Листа босилек
Сол
Черен смлян пипер
Зехтин
Приготвяне:
Почистете тиквичките и ги нарежете на филийки с дебелина около 0,5 см.
Застелете тавата с хартия за печене и върху нея наредете резените тиквички. Поръсете всяка филийка със зехтин, сол и черен пипер. Сложете в загрята фурна и оставете да се пече на 180 градуса за около 5-7 минути. Тогава тиквичките ще бъдат по-меки, по-сочни и по-лесни за работа.
Междувременно нарежете пилето на тънки филийки, посолете и поръсете с черен пипер и сложете в купа заедно с пресования чесън. Оставете месото да се маринова за известно време.
Извадете тиквичките от фурната и ги оставете да се охладят за известно време. Върху всяко парче тиквичка сложете резен месо, настърган кашкавал, листенца босилек и малко сос.
Навийте шайбите тиквичка и ги закрепете с шишчета. Поставете във фурната и печете на 180 градуса за 25 минути.
Страхотната ни лятна вечеря е готова!
Канапета от тиквички вместо крити сандвичи
През лятото забравете за хлебчетата и тестените храни: Печените кръгчета тиквички със сметана и сирене са по-лесни и дори по-вкусни!
Имаме нужда от:
1-2 тиквички
150 г настърган кашкавал
1-2 скилидки чесън
Заквасена сметана (можете да я смесите с майонеза или просто да използвате майонеза)
1 голям домат
По желание: Шунка, салам, бекон....
Приготвяне:
Измийте тиквичките, не е необходимо да ги белите и ги нарежете на колелца с дебелина около 1-1,5 см. Поставете колелцата от тиквички върху намаслена или покрита с хартия за печене тава. Посоляват се и се намазват със смес от сметана, майонеза, кашкавал и счукан чесън. Можем да добавим всякакви подправки и просто да намажем колелцата тиквички. Накрая отгоре се поставя колелце домат и се поръсва с настърган кашкавал. Поставете в загрята фурна и печете на 180 градуса за около 35-40 минути.
Мариновани тиквички с копър и чесън
Това е най-лесният и в същото време невероятно вкусен начин за приготвяне на тиквички. Отлична е като гарнитура към месо на скара. Трябват ви само 20 минути и едно отлично лятно предястие е готово.
Имаме нужда от:
400-500 г тиквички
60-70 ml слънчогледово олио
3 скилидки чесън
2 лъжици оцет
1 лъжица мед
Сол и черен пипер на вкус
1 връзка копър
Приготвяне:
Измийте тиквичките, подсушете ги и ги нарежете на възможно най-тънки филийки (използвайте много остър нож или зеленчукорезачка). Посолете резените тиквички и ги оставете да почиват 10 минути, докато тиквичките си пуснат сока.
Чесънът се счуква и се смесва с меда, оцета, черния пипер и олиото. Разбъркайте старателно. Отстранете излишния сок от тиквичките, добавете ситно нарязан копър и залейте с марината. Разбъркайте и приберете в хладилника.
Оставете да се маринова за 2 часа.
Колелца от тиквички със сос от кисело мляко
Бързо, лесно и вкусно. Опитайте хрупкавите тиквички със сос от кисело мляко и билки.
Имаме нужда от:
600 г тиквички
200 г кисело мляко
2 лъжици обикновено брашно
1 скилидка чесън
Китка копър
1 чаена лъжичка червен пипер
Сол на вкус
Приготвяне:
Измийте тиквичките и ги нарежете на по-дебели кръгчета (1 см). Поръсете всяко парче със сол и пригответе соса.
Чесънът и зелените билки се нарязват на ситно. Добавете киселото мляко, червения пипер, сол и черен пипер. Разбъркайте старателно.
Подсушете парчетата тиквичка с хартиена кърпа и ги оваляйте в гладко брашно (може да добавите малко сол и черен пипер към брашното).
Запържете колелцата в растително олио до златисто. Отстранете излишното олио с кухненска салфетка.
Наредете соса върху резените тиквички и сервирайте.
Вкусна торта от тиквички със заквасена сметана
Да, от тиквички също можете да направите вкусни десерти. Например тази проста и невероятно вкусна шоколадова торта.
Имаме нужда от:
2 броя тиквички
2 яйца
300 г обикновено брашно
100 г заквасена сметана
100 г краве масло
6-7 лъжици какао на прах
1 чаша гранулирана захар
1 и ½ чаени лъжички бакпулвер
10 г ванилова захар
Приготвяне:
Разбийте омекналото масло със захарта. Смесете едно по едно яйцата в сместа при непрекъснато разбиване. Добавете сметаната и брашното, смесено с какаото, бакпулвера и ваниловата захар.
Измийте, почистете и настържете тиквичките. Оставете да престои около 15 минути - докато зеленчуците пуснат сока.
Отцедете излишния сок от тиквичките и ги смесете с какаовото тесто. Наредете тестото в намазнена тава и поставете в загрята фурна. Пече се при температура 180 градуса около 40 минути.
Тиквички, запечени с домати, чушка и кашкавал
Бърз и лесен обяд, пълен със зеленчуци, сметана и вкусен кашкавал. Ако търсите съвет за здравословен обяд, чието приготвяне лесно може да се справите, определено ще оцените тази рецепта.
Имаме нужда от:
1-2 бр домати
200-250 г тиквички
1 червена чушка
2 лъжици сметана
2-3 лъжици мляко
1 яйце
40-50 г кашкавал
Сол, смлян черен пипер
Приготвяне:
Почистете тиквичките и ги нарежете на филийки с дебелина около 0,5 см. Чушката се почиства, отстранява се от семките и се нарязва на филийки. По същия начин нарежете и доматите. Намажете тава за печене с малко растително масло и редувайте зеленчуците в нея.
Зеленчуците се поръсват със сол и черен пипер и се заливат със заквасена сметана.
Разбийте яйцата в купа с млякото, малко сол и черен пипер.
Върху зеленчуците наредете настъргания кашкавал и накрая покрийте с яйчената смес.
Печете в загрята фурна на 180 градуса за 30-35 минути.
Меки палачинки от тиквички с вкусна плънка
Отлични и невероятно вкусни палачинки, които можете да направите от тиквички. Много е просто, а резултатът буквално се топи на езика.
Имаме нужда от:
1 тиквичка
1 яйце
2/3 чаша обикновено брашно
3/4 чаша мляко
1/2 чаена лъжичка сол
Смлян пипер
Растително масло
Пълнеж:
2 лъжици майонеза
2 лъжици сметана
2 скилидки чесън
Китка копър
Тава с диаметър 20см
Приготвяне:
Почистете и настържете тиквичките. Оставете да престои известно време и след това излейте излишната течност. Добавете сол, черен пипер, мляко и постепенно брашно. Замесете еднородно тесто.
От тестото оформяме отделни палачинки, които пържим в малко олио до златиста коричка от двете страни.
Когато палачинките са готови, пригответе плънката. Смесете майонезата, сметаната, наситнения копър и счукания чесън. Наредете плънката върху палачинките и ги навийте на руло. Можем да сервираме веднага.
Руло от тиквички
Отлично солено лакомство, в което главна роля играе любимият летен зеленчук – тиквичките. Опитайте да направите сочно руло с шунка и вкусен кашкавал от него. Вкусът е наистина страхотен!
Имаме нужда от:
2 тиквички
4 филийки твърд кашкавал
4 филийки шунка
1 моцарела
1 яйце
2 лъжици обикновено брашно
4 супени лъжици мляко
Приготвяне:
Смесете млякото, брашното и яйцето в купа. Замесете с вилица гладко тесто, което трябва да има консистенция, подобна на тестото за приготвяне на палачинки или пърленки. Посолете и поръсете с черен пипер тестото.
Тиквичките се нарязват на тънки филийки, които постепенно се намазват в тесто и се запържват в олио. Когато станат златисти от двете страни, ги прехвърлете върху хартиена салфетка и отстранете излишната мазнина.
Постелете върху плота по-голямо парче хартия за печене и върху нея наредете резените тиквички. Върху тиквичките се нареждат резени шунка и кашкавал. Отгоре наредете настъргана моцарела. Внимателно навийте рулото с помощта на хартията за печене. Краищата на хартията се съединяват плътно и се затварят.
Сложете така приготвеното руло в загрятата фурна. Пече се при температура 180 градуса около 20 минути.
Оставете руладината да изстине за малко и можем да сервираме!
Тиквички в панировка с кисело мляко
Опитайте този вкусен деликатес от тиквички и бъдете сигурни, че едно парче няма да ви стигне!
Тиквички, запечени с кайма
Имаме нужда от:
Тиквички
1-2 яйца (зависи от големината на тиквичките)
100 мл кисело мляко
Гладко брашно
Сол
Сладък пипер
Чесън
Олио за пържене
Приготвяне:
Обелете тиквичките и ги нарежете на филийки с дебелина под сантиметър. Посолете, подправете и натрийте филийките с чесън.
Ще приготвим тесто. Яйцата се разбиват с киселото мляко и се добавя щипка сол. Добавете брашно и използвайте бъркалка, за да направите гладко тесто.
Намажете шайбите тиквички първо в брашно, а след това в тесто. Пържете в олио от двете страни, докато повърхността на филийките стане златиста.
Сервирайте с любимия си сос.
Тиквички запечени с кайма
Имаме нужда от:
1 голяма тиквичка
300 г свинска кайма
3-4 домата
1 ситно нарязан лук
2 яйца
100 г заквасена сметана
100 г настърган кашкавал
2 лъжици доматено пюре
Сол, смлян черен пипер
Растително масло
Приготвяне:
Измийте, обелете и настържете тиквичките. Поръсете със сол и оставете да престои 15 минути
Овкусете каймата със сол и черен пипер. Запържват се в лука и олиото. Гответе няколко минути на слаб огън, след това увеличете температурата и гответе всичко заедно в тигана още малко.
Отцедете тиквичките от излишния сок и ги наредете на дъното на намаслена форма. Наредете месната плънка върху тиквичките. Поставете резените домати върху месото. Накрая се залива със сместа от разбитите яйца и сметана.
Поставете в загрята фурна и печете на 200 градуса за 30 минути. Поръсете със кашкавал 15 минути преди да ги извадите.
Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!