Google Translate

Търсене в този блог

Домашен хляб за 7 дни от моята баба: Такъв хляб не можете да купите от магазина, ще стои мек цяла седмица!

Баба ми правеше този хляб и наистина ще издържи цяла седмица, без да изсъхва.

Правя го от 20 години и го препоръчвам на всички, които обичат

Днес се сетих за тази рецепта, защото една дама я спомена в една готварска група и реших да ви пиша. 

Според мен подобни рецепти не трябва да се забравят, рядко се срещат и са много добри.

Това, което отличава този хляб от другите домашни хлябове, е една съставка, която му придава страхотен аромат и вкус и това е кимионът.

Когато тестото се меси, се добавя една чаена лъжичка кимион на зърна, а след това всеки, който желае, може да поръси целия хляб с кимион преди печене.

Ето рецептата:

Хляб за 7 дни по рецепта на баба

Продукти:

  • 500 г универсално брашно
  • 1 пак.суха мая
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 чаена лъжичка захар
  • 250 мл топла вода
  • 1 чаена лъжичка кимион на зърна
  • масло за намазване на формата
  • вода и брашно за намазване на хляба

Приготвяне:

Пресейте брашното, смесете го с маята, солта и захарта, след което като добавяте малко по малко топла вода, замесете меко тесто.

Преди края на месенето добавете кимиона. 

Оставете на топло, добре покрито (без течение в стаята), за да втаса.

Когато увеличи обема си го омесете веднъж, но нежно, все едно го прегъвате. 

Оформете го според размера на формата (която предварително сте намазнили), внимателно поставете тестото вътре и го оставете покрито да втаса още малко.

Направете каша от хладка вода и брашно с консистенцията на течно кисело мляко, след което я намажете върху тестото.

Поръсете го с кимион и го изпечете в добре загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.

Извадете хляба от формата, напръскайте го с вода и го завийте в кърпа, за да омекне коричката.

Да ви е сладко!

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Източник: zajenata

Популярни публикации