Казват, че е достатъчен само един поглед към необятните провансалски полета, покрити с ароматната лавандула, и на душата веднага му олеква.
Векове наред лавандулата се е смятала за рядко растение, което носи добра енергия и лечебна сила в домовете.
Лавандуловото масло съдържа повече от 150 активни вещества, които се борят с много физически и психически заболявания.
Лавандуловото масло има силно противовъзпалително, антидепресантно и детоксикиращо действие.
Известни ефекти на лавандулата върху здравето:
- Помага при високо кръвно налягане,
- По-добре е от хапчета против подуване на корема,
- Ефективна срещу гъбички,
- Бори се с безсънието,
- Стимулира, облекчава стреса и безпокойството,
- Влияе положително върху концентрацията,
- Унищожава гъбички, лекува гнойни рани и мехури,
- Има подобен релаксиращ ефект върху дихателните пътища като спрейовете за нос.
- Ускорява заздравяването на изгаряния,
- Лавандуловият силициев диоксид в неразреден вид се използва като средство срещу силно главоболие - просто го натрийте върху слепоочията и болезнените места,
- Помага срещу мускулни спазми,
- Топла смес от етерично масло от лавандула и зехтин може да реши проблема с пърхота и въшките,
- Сушената лавандула се бори с подуването и допринася за правилната функция на червата.
Ще ви отърве от комарите и ще изплаши кърлежите
Още нашите баби са познавали лавандулата като средство за прогонване на насекоми.
В обикновен спирт/водка слагате сушени цветове от лавандула и няколко капки лимонов сок.
Нанесете върху пулсиращи и открити зони (особено зад ушите и върху китките, също напръскайте върху дрехите).
Лечебна лимонада срещу стрес, безсъние, високо налягане и подуване!
Имаме нужда от:
3/4 чаша мед
12 чаши студена вода
1-2 капки масло от лавандула
2 супени лъжици сушена лавандула
1 чаша пресен лимонов сок
Лед
Стръкчета лавандула за украса
Приготвяне:
Смесете всички съставки в кана и сервирайте с резен лимон.
Чай от лавандула срещу мигрена
Всичко, което трябва да направите, е да залеете изсушена лавандула (1-2 чаени лъжички) с чаша вряща вода и да я оставите да се запари няколко минути.
Чаят е отличен и по време на болести.
Лавандулова захар
Тази специална захар се използва в кухнята по същия начин като обикновената захар.
Подходяща е за сосове, кремове и теста.
Имаме нужда от:
2 супени лъжици цвят от лавандула
250-300 г гранулирана захар
Приготвяне:
Изсипете лавандулата в захарта, разбийте с блендер и поставете в затварящ се съд.
Лавандулов оцет
Лавандуловият оцет се използва за приготвяне на френски сосове и сосове за салати. Ароматът на цветята се съчетава добре с различни видове сезонни зеленчуци, плодове и други билки.
Отлично се комбинира с розмарин, мащерка, джинджифил.
Имаме нужда от:
100 мл ябълков оцет
2 супени лъжици сушена лавандула
Приготвяне:
Изсипете оцета в стъклен съд, добавете лавандулата и оставете да действа около 3 седмици, като разклащате от време на време. След това отцедете и изсипете в чист съд.
Лавандулов сироп
Лавандуловият сироп се използва предимно в напитки.
Ще му придаде аромат и фин цвят.
Можете обаче да го използвате и като гарнитура за сладолед, в плодови салати или като съставка на чай.
Имаме нужда от:
100 г цвят от лавандула
1,5 л вода
1 кг захар
1 органичен лимон
30 г лимонена киселина
Приготвяне:Налейте вода в тенджера и оставете да заври на слаб огън.
Добавете захарта и разбъркайте добре, докато захарта се разтвори напълно. Свалете от котлона, добавете лавандула, лимонена киселина и добавете резени лимон.
Изсипете в стъклен съд, покрийте добре с марля или кърпа и оставете да престои на стайна температура за около 2 дни. Разбърквайте всеки ден.
След два дни сиропът се прецежда през цедка или марля в чиста стъклена бутилка, затваря се и се съхранява в хладилник.
Мохито с лавандула
Освежаваща напитка, която е подходяща и за празненства или седене с приятели.
Имаме нужда от:
50 мл ром
8-10 пресни листа от мента
50 мл лавандулов сироп
сок от лайм
Приготвяне:
Изсипете сок от лайм, лавандулов сироп и листа от мента в затварящ се съд.
Разбъркайте с лъжица, докато усетите приятния аромат на мента и лавандула.
Добавете ром и лед и разклатете за около 1 минута. Изсипва се в чаша и се залива със сода. Отгоре поръсете лавандулови цветя като декорация.
Лавандулови бисквити
Бисквитките с лавандула са чудесни за закуска или лека закуска. Възможно е да ги комбинирате заедно с ягоди, боровинки или малини.
Имаме нужда от:
2 супени лъжици сушена лавандула
400 г полуедро брашно
50 г захар
2 чаени лъжички бакпулвер
щипка сол
100 г краве масло
1 яйце
100 г сметана
Приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса. Застелете тавата с хартия за печене или я намаслете.
Смесете добре захарта, бакпулвера, брашното и солта. Добавете нарязано омекнало масло и омесете гладко тесто.
Смесете яйцата със сметаната и лавандулата, добавете към тестото и отново разбъркайте добре. Набрашнете плота и го разточете на около 0,5 см.
Изрежете кръгли бисквитки или различни форми според вашето въображение и налични формички. Печете 15-20 минути до златисто кафяво. Оставете да изстине и сервирайте.
Меренг с лавандула
Можете да приготвите тези вкусни меренги много бързо и лесно. Идеален с чай или кафе.
Имаме нужда от:
белтъци от 5 яйца
щипка сол
200 г пудра захар
2 супени лъжици сушена лавандула
Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. Смелете изсушената лавандула в кафемелачка.
Смесете белтъците със захар, лавандула на прах и щипка сол. Разбъркайте бавно и внимателно.
За ефект можете да добавите и хранителни оцветители. Застелете тава с хартия за печене и с помощта на сладкарски пош оформете меренгите. Пече се около 45 минути на 100-110 градуса.
Лавандулов пудинг
Друго сладко, ароматно лакомство, което можете да създадете с лавандула.
Имаме нужда от:
1 супена лъжица сушена лавандула
400 мл мляко
100 г мед или лавандулов сироп
2 супени лъжици царевично нишесте
3 жълтъка
200 мл разбита сметана
1 супена лъжица желатин на прах
Приготвяне:
Сложете 350 мл мляко да заври, като разбърквате от време на време и добавете суха лавандула.
Оставете да действа около 5-10 минути, като разбърквате от време на време. Добавете мед или лавандулов сироп и оставете леко да се охлади.
Смесете царевичното нишесте, жълтъците и останалото мляко до гладкост. Смесете с лавандулово мляко и оставете да заври, като бъркате непрекъснато.
Сваля се от котлона. Отделете 3 супени лъжици пудинг, смесете с желатина и смесете двете съставки. Сервирайте в стъклени купи или чаши и гарнирайте с лавандулови цветове.
Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!