Google Translate

Търсене в този блог

Чудодейната сила на лавандулата: Ще усетите тези 14 ефекта, ако си направите лечебна лимонада, чай или я добавите към ваната си!

Казват, че е достатъчен само един поглед към необятните провансалски полета, покрити с ароматната лавандула, и на душата веднага му олеква.

Векове наред лавандулата се е смятала за рядко растение, което носи добра енергия и лечебна сила в домовете.

Лавандуловото масло съдържа повече от 150 активни вещества, които се борят с много физически и психически заболявания. 

Лавандуловото масло има  силно противовъзпалително, антидепресантно и детоксикиращо действие.

Известни ефекти на лавандулата върху здравето:

- Помага при високо кръвно налягане,

- По-добре е от хапчета против подуване на корема,

- Ефективна срещу гъбички,

- Бори се с безсънието,

- Стимулира, облекчава стреса и безпокойството,

- Влияе положително върху концентрацията,

- Унищожава гъбички, лекува гнойни рани и мехури,

- Има подобен релаксиращ ефект върху дихателните пътища като спрейовете за нос.

- Ускорява заздравяването на изгаряния,

- Лавандуловият силициев диоксид в неразреден вид се използва като средство срещу силно главоболие - просто го натрийте върху слепоочията и болезнените места,

- Помага срещу мускулни спазми,

- Топла смес от етерично масло от лавандула и зехтин може да реши проблема с пърхота и въшките,

- Сушената лавандула се бори с подуването и допринася за правилната функция на червата.

Ще ви отърве от комарите и ще изплаши кърлежите

Още нашите баби са познавали лавандулата като средство за прогонване на насекоми.

В обикновен спирт/водка слагате сушени цветове от лавандула и няколко капки лимонов сок.

Нанесете върху пулсиращи и открити зони (особено зад ушите и върху китките, също напръскайте върху дрехите).

Лечебна лимонада срещу стрес, безсъние, високо налягане и подуване!

Имаме нужда от:

3/4 чаша мед

12 чаши студена вода

1-2 капки масло от лавандула

2 супени лъжици сушена лавандула

1 чаша пресен лимонов сок

Лед

Стръкчета лавандула за украса

Приготвяне:

Смесете всички съставки в кана и сервирайте с резен лимон.

Чай от лавандула срещу мигрена

Всичко, което трябва да направите, е да залеете изсушена лавандула (1-2 чаени лъжички) с чаша вряща вода и да я оставите да се запари няколко минути.

Чаят е отличен и по време на болести.

Лавандулова захар

Тази специална захар се използва в кухнята по същия начин като обикновената захар.

Подходяща е за сосове, кремове и теста.

Имаме нужда от:

2 супени лъжици цвят от лавандула

250-300 г гранулирана захар

Приготвяне:

Изсипете лавандулата в захарта, разбийте с блендер и поставете в затварящ се съд. 

Лавандулов оцет

Лавандуловият оцет се използва за приготвяне на френски сосове и сосове за салати. Ароматът на цветята се съчетава добре с различни видове сезонни зеленчуци, плодове и други билки.

Отлично се комбинира с розмарин, мащерка, джинджифил.

Имаме нужда от:

100 мл ябълков оцет

2 супени лъжици сушена лавандула

Приготвяне:

Изсипете оцета в стъклен съд, добавете лавандулата и оставете да действа около 3 седмици, като разклащате от време на време. След това отцедете и изсипете в чист съд.

Лавандулов сироп

Лавандуловият сироп се използва предимно в напитки.

Ще му придаде аромат и фин цвят.

Можете обаче да го използвате и като гарнитура за сладолед, в плодови салати или като съставка на чай.

Имаме нужда от:

100 г цвят от лавандула

1,5 л вода

1 кг захар

1 органичен лимон

30 г лимонена киселина

Приготвяне:

Налейте вода в тенджера и оставете да заври на слаб огън.

Добавете захарта и разбъркайте добре, докато захарта се разтвори напълно. Свалете от котлона, добавете лавандула, лимонена киселина и добавете резени лимон.

Изсипете в стъклен съд, покрийте добре с марля или кърпа и оставете да престои на стайна температура за около 2 дни. Разбърквайте всеки ден.

След два дни сиропът се прецежда през цедка или марля в чиста стъклена бутилка, затваря се и се съхранява в хладилник.

Мохито с лавандула

Освежаваща напитка, която е подходяща и за празненства или седене с приятели.

Имаме нужда от:

50 мл ром

8-10 пресни листа от мента

50 мл лавандулов сироп

сок от лайм

Приготвяне:

Изсипете сок от лайм, лавандулов сироп и листа от мента в затварящ се съд. 

Разбъркайте с лъжица, докато усетите приятния аромат на мента и лавандула. 

Добавете ром и лед и разклатете за около 1 минута. Изсипва се в чаша и се залива със сода. Отгоре поръсете лавандулови цветя като декорация.

Лавандулови бисквити

Бисквитките с лавандула са чудесни за закуска или лека закуска. Възможно е да ги комбинирате заедно с ягоди, боровинки или малини.

Имаме нужда от:

2 супени лъжици сушена лавандула

400 г полуедро брашно

50 г захар

2 чаени лъжички бакпулвер

щипка сол

100 г краве масло

1 яйце

100 г сметана

Приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса. Застелете тавата с хартия за печене или я намаслете.

Смесете добре захарта, бакпулвера, брашното и солта. Добавете нарязано омекнало масло и омесете гладко тесто.

Смесете яйцата със сметаната и лавандулата, добавете към тестото и отново разбъркайте добре. Набрашнете плота и го разточете на около 0,5 см.

Изрежете кръгли бисквитки или различни форми според вашето въображение и налични формички. Печете 15-20 минути до златисто кафяво. Оставете да изстине и сервирайте.

Меренг с лавандула

Можете да приготвите тези вкусни меренги много бързо и лесно. Идеален с чай или кафе.

Имаме нужда от:

белтъци от 5 яйца

щипка сол

200 г пудра захар

2 супени лъжици сушена лавандула

Приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. Смелете изсушената лавандула в кафемелачка. 

Смесете белтъците със захар, лавандула на прах и щипка сол. Разбъркайте бавно и внимателно. 

За ефект можете да добавите и хранителни оцветители. Застелете тава с хартия за печене и с помощта на сладкарски пош оформете меренгите. Пече се около 45 минути на 100-110 градуса.

Лавандулов пудинг

Друго сладко, ароматно лакомство, което можете да създадете с лавандула.

Имаме нужда от:

1 супена лъжица сушена лавандула

400 мл мляко

100 г мед или лавандулов сироп

2 супени лъжици царевично нишесте

3 жълтъка

200 мл разбита сметана

1 супена лъжица желатин на прах

Приготвяне:

Сложете 350 мл мляко да заври, като разбърквате от време на време и добавете суха лавандула. 

Оставете да действа около 5-10 минути, като разбърквате от време на време. Добавете мед или лавандулов сироп и оставете леко да се охлади. 

Смесете царевичното нишесте, жълтъците и останалото мляко до гладкост. Смесете с лавандулово мляко и оставете да заври, като бъркате непрекъснато. 

Сваля се от котлона. Отделете 3 супени лъжици пудинг, смесете с желатина и смесете двете съставки. Сервирайте в стъклени купи или чаши и гарнирайте с лавандулови цветове.

Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!

Популярни публикации