Бърз, прост, вкусен и здравословен овесен сладкиш с наситен шоколадов вкус, който не само ще ви достави удоволствие, но и ще ви засити.
Търсите десерт, който е не само вкусен, но и здравословен?
Имаме перфектната рецепта за вас! Представяме ви бърз, прост и невероятно вкусен овесен сладкиш с наситен шоколадов вкус.
Този сладкиш не само ще ви достави удоволствие с богатия си шоколадов аромат, но и ще ви засити, благодарение на високото съдържание на овесени ядки и други полезни съставки.
Идеален за тези, които искат да се насладят на сладко изкушение без да нарушават здравословния си режим на хранене.
В тази статия ще ви покажем как лесно и бързо да приготвите този диетичен сладкиш, който ще стане любимият ви десерт за всяко време на деня.
Независимо дали го хапвате за закуска, следобедна закуска или вечерен десерт, този сладкиш ще задоволи всички ваши желания за нещо сладко и полезно.
Овесените ядки са отлични за отслабване и за здравето, това са причините, поради които трябва да ги включите в диетата си и:
Те намаляват високия холестерол в кръвта и високото кръвно налягане
Профилактика срещу сърдечно-съдови заболявания
Нормализира нивото на гликемичния индекс
Подпомагат доброто храносмилане, облекчават болките в корема
Премахват газовете и подуването
Осигуряват редовно изпразване
Те почистват дебелото черво от нежелани вещества
Подпомагат качеството на костите и ставите
Те подобряват качеството на зъбите, ноктите и косата
Профилактика на остеопороза
Подпомагат кръвообразуването, предпазват от анемия
Положителен ефект върху нервната система, премахва стреса
Подпомага концентрацията, вниманието и качествения сън
За здравословния десерт са ни необходими:
120 г овесени ядки
250 мл мляко
2 зрели банана
2 яйца
щипка сол
30 г какао (3-4 супени лъжици)
5 г бакпулвер (1 ч.л
30 г орехи
За топинга:
70-100 г черен шоколад
35-50 мл мляко (2-3 супени лъжици)
Приготвяне:
Изсипете овесените ядки в купата.
Залейте ги с горещо мляко и ги разбъркайте.
Оставете ядките да набъбнат за 10 минути.
Намачкайте бананите с вилица и прехвърлете в купа.
Добавете яйцата, солта и разбъркайте с бъркалка.
След това добавете какаото, бакпулвера и разбъркайте отново.
Добавете овесените ядки към какаово-банановата смес и разбъркайте.
Нарежете орехите на ситно.
Намажете формата за печене с кокосово масло или масло.
Изсипете тестото, изравнете го и поръсете с ядки.
Поставете формата в предварително загрята фурна и печете 35-40 минути или до готовност при температура 180°C.
Извадете сладкиша от формата и го оставете да се охлади на стайна температура.
Добавете шоколада и млякото в малка купа.
Разтопете шоколада на водна баня и разбъркайте.
Нанесете глазурата върху тортата с помощта на сладкарски пош.
Оставете шоколада да стегне и сервирайте.
Желаем ви добър апетит!
Видео урок:
Aко статията и полезните съвети от нашия онлайн здравен портал са ви харесали може да ни последвате и да ги споделите с вашите приятели, както и вашето мнение (или опит) в коментарите!